Περικοπές σε αφορολόγητο και συντάξεις περιλαμβάνονται στα μέτρα ύψους 3,6 δις ευρώ που ζητούν οι θεσμοί από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει η β’ αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Οι εκπρόσωποι των πιστωτών εκφράζουν τη διαφωνία τους στα σχέδια της Αθήνας για μείωση του ΕΝΦΙΑ (έως 35%) και του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς και για χορήγηση έκπτωσης σε ηλεκτρικό ρεύμα και μεταφορές​

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει στρέψει την προσοχή του στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου (χωρίς ωστόσο να θεωρείται βέβαιο ότι θα προλάβει τη συγκεκριμένη προθεσμία), δίνοντας έμφαση στη δημιουργία ενός πακέτου αντισταθμιστικών μέτρων, με το οποίο θα… χρυσώσει (όσο είναι κάτι τέτοιο εφικτό) το χάπι στους πολίτες που θα κληθούν για πολλοστή φορά να πληρώσουν τα «σπασμένα» των σοβαρών καθυστερήσεων στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Ήδη, πάντως, οι εκπρόσωποι των πιστωτών εκφράζουν τη διαφωνία τους στα σχέδια της Αθήνας για μείωση του ΕΝΦΙΑ (έως 35%) και του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς και για χορήγηση έκπτωσης σε ηλεκτρικό ρεύμα και μεταφορές.

Αυτό που ζητούν, επίσης, είναι ο περιορισμός των φορολογικών επιβαρύνσεων σε επιχειρήσεις, με μείωση του φορολογικού συντελεστή που σήμερα διαμορφώνεται στο 29% για τις εταιρείες, αλλά και για τα φυσικά πρόσωπα με μείωση του ανώτατου συντελεστή 45%.

Συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο

Η σκυτάλη περνά στα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου να εξειδικευτούν τα μέτρα. Επί τάπητος παραμένει η απαίτηση των δανειστών για προκαταβολική θεσμοθέτηση μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, ήτοι 3,6 δις ευρώ για τη διετία 2019-2020, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί -χρονικά- το τρίτο μνημόνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας (22%) σε επίπεδο 10% – 12%​Νέο «τσεκούρι» στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου στα 5.900 ευρώ (από 8.636) βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα «θέλω» των θεσμών. Οι αλλαγές στο όριο του αφορολόγητου θα επηρεάσουν άμεσα μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες χωρίς παιδιά, ικανοποιώντας με αυτόν τον τρόπο την πάγια απαίτηση του ΔΝΤ για διεύρυνση της φορολογικής βάσης προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα, μιας και οι ενέργειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας (22%) σε επίπεδο 10% – 12%, ο οποίος όμως θα ισχύει για εισοδήματα περίπου 8.500 ευρώ, αντί 20.000 ευρώ που είναι σήμερα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως για έναν μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 8.000 ευρώ η επιβάρυνση θα κυμαίνεται μεταξύ 210 – 252 ευρώ ανάλογα με το ύψος του συντελεστή.

Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές στο αφορολόγητο θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2019.