Του Φώτη Τριάρχη
Με νέες αξιώσεις καταφθάνει η τρόικα στην Αθήνα, για την πιο κρίσιμο αξιολόγηση γεγονός που έχει προκαλέσει… πανικό και απανωτές συσκέψεις σε Μαξίμου και Yπουργεία.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης έχει σήμερα μπαράζ συναντήσεων με όσους χειρίζονται ανοιχτά θέματα του μνημονίου, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, ο υπ. Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ΥΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης και ο υπ. Υγείας Μάκης Βορίδης.
Οι τροϊκανοί θέλουν πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων και απαιτούν:
– Μεγαλύτερο ψαλίδι στους μισθούς των Δημοσίων υπαλλήλων. Η πρόταση είναι να καταργηθεί ο φραγμός της «υπερβάλλουσας μείωσης» στο δημόσιο από 1.1.2015, κάτι που σημαίνει περαιτέρω περικοπή κατά 5%-15% (έχουν ήδη χάσει το 35%-40% των αποδοχών τους).
– Ανάλογες διαθέσεις έχει η Τρόικα και για τη διατήρηση της προσωπικής μισθολογικής διαφοράς υπαλλήλων σε κινητικότητα.
– Και άλλο «μαχαίρι» στις δαπάνες για μισθούς, Υγεία, Παιδεία και συντάξεις
– Χτυπούν «καμπανάκι» για υπερβάσεις δαπανών στην περίθαλψη, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ.
Την ίδια ώρα, σήμερα θα κριθούν πολλά για τις εργασιακές σχέσεις, καθώς ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ κλπ) συναντώνται στη Γενεύη με τον ILO τον διεθνή οργανισμό που συνιστά τον διαμεσολαβητή μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τα εργασιακά.
Ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος και όλα τα ακανθώδη θέματα θα μπουν στο τραπέζι.
Η τρόικα ως γνωστόν ζητά την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νομοθετική ρύθμιση ενώ η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει να υπάρξει τελική απόφαση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Εδώ το υπ. Εργασίας φαίνεται να έχει «σύμμαχο» το ILO το οποίο εκτιμά ότι δεν απαιτούνται περαιτέρω αλλαγές στο νόμο για τις ομαδικές απολύσεις.
Το θέμα με τον συνδικαλιστικό νόμο είναι πιο σύνθετο, καθώς η μεν τρόικα ζητά αλλαγές στον νόμο που ισχύει από το 1983 και τον οποίο θεωρεί «ξεπερασμένο» το δε υπουργείο συμφωνεί αλλά διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα του λοκ άουτ. «Δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη πλην Βουλγαρίας» λένε πηγές του υπ. Εργασίας.