Ο βουλευτής περιφέρειας Αττικής και πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση ως απάντηση στα όσα ακούγονται σχετικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.   

«23/04/09

Με έκπληξη διάβασα στις εφημερίδες σήμερα, πως τάχα «προέκυψαν νέα στοιχεία» στην υπόθεση του Βατοπεδίου, που συνηγορούν στο να ξανασταλεί ο φάκελος στη Βουλή!

Αντίθετα. Τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά, όχι μόνο δεν έχει προκύψει οποιοδήποτε επιβαρυντικό στοιχείο, αλλά έχει προκύψει ότι η στάση μου ήταν απόλυτα έντιμη και ξεκάθαρη!

Όλοι θέλουμε να λάμψει όλη η αλήθεια. Θέλω να ξεκαθαρίσω για άλλη μια φορά κάποια απλά πράγματα:

  1. Δεν υπάρχει ούτε ένας μάρτυς –ούτε ένας- που να έχει καταθέσει ότι εγώ τον πίεσα ή του ζήτησα με οιονδήποτε τρόπο να κάνει οτιδήποτε σχετικά με τη Βιστωνίδα. Ούτε ένας! Η παραπληροφόρηση ξεπέρασε κάθε όριο. Πουθενά η κυρία Μαντέλη δεν αναφέρει ότι είχε οποιαδήποτε επαφή μαζί μου. Πού είναι λοιπόν τα «νέα στοιχεία»;

Αλλά και ο ίδιος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δήλωσε πως «ουδείς μάρτυρας, ουδείς από τους εξετασθέντες ως υπόπτους κατέθεσε ότι ενήργησε, όπως ενήργησε, κατόπιν πιέσεως, εντολής ή οδηγίας ή οποιασδήποτε μορφής παρεμβάσεως υπουργού ή υφυπουργού…» [22/04/09]

  1. Αποτελεί «νέο στοιχείο» η υπογραφή της «Κοινής Υπουργικής Απόφασης» του 2006, που βασίσθηκε στην Ομόφωνη Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που είναι και το μόνο αρμόδιο, κατά το Σύνταγμα (άρθρο 100) για τέτοια θέματα; Δε συζητήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή; Δεν είχαν εξετασθεί όλα αυτά και από την πρώτη εισαγγελική έρευνα; Φυσικά και είχαν. Κανένα νέο στοιχείο και εδώ.
  2. Αποτελεί νέο στοιχείο η τότε «συναίνεση» του Δημοσίου το 2004, να μη βγει απόφαση; Δεν εξετάστηκε εξονυχιστικά στην Εξεταστική Επιτροπή; Δεν ήταν όλα αυτά γνωστά από το 2004;

Μια μικρή περίληψη: Τον Ιανουάριο του 2003, η Μονή κατέθεσε αγωγή κατά του Δημοσίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης— διεκδικώντας και δικαστικά τις εκτάσεις που ήδη είχαν και διοικητικά αναγνωρισθεί από το ΠΑΣΟΚ υπέρ αυτής. Διεκδικούσε επιπλέον άλλα 2 χιλ. στρέμματα στην περιοχή!

Οι εκτάσεις που είχε ήδη παραλάβει η Μονή από το ΠΑΣΟΚ το 2002 και διεκδικούσε και δικαστικά, είχαν αξία 16 εκατ. ευρώ. Και ενώ εκκρεμούσε η αγωγή της Μονής, το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε στη Μονή τον Ιούνιο του 2003 επιπλέον εκτάσεις αξίας 47 εκατ. Ευρώ! Δηλαδή, η «δίκη» αφορούσε το ¼ του συνόλου της «Υπόθεσης Βιστωνίδας»!

Τον Φεβρουάριο του 2003, ο πρόεδρος του ΝΣΚ, κ. Βολάνης, δίνει εντολή στο «Δικαστικό Γραφείο Κομοτηνής» να «ζητήσει την απόρριψη της παραπάνω αγωγής, ενώπιον του εκδικάζοντος αυτήν δικαστηρίου, ως άνευ αντικειμένου.» Γιατί ήταν άνευ αντικειμένου; Γιατί με τις αποφάσεις των υπουργών του ΠΑΣΟΚ είχε ήδη αναγνωρισθεί η κυριότητα της Μονής επί των εκτάσεων και είχαν παραδοθεί οι εκτάσεις.

Επαναλαμβάνω άλλη μια φορά: ενώ εκκρεμούσε αυτή η δίκη, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στις 04 Ιουνίου 2003, δια του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών, αποδέχεται την υπ’ αριθμ. 46/2002 Γνωμοδότηση του Γνωμ. Συμβ. Δημ. Κτημ. ότι «το Δημόσιο δε δικαιούται να προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επί της λίμνης Βιστωνίδας, όσης έκτασης και αν είναι  και των οχθών αυτής» με την αιτιολογία ότι ανήκουν στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου. 

Επαναλαμβάνω: Εκκρεμούσε η δίκη και το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε με τον επισημότερο τρόπο τη λίμνη Βιστωνίδα και τις παρόχθιες περιοχές στη Μονή Βατοπεδίου!

  1. Σε κανένα κράτος του κόσμου –σε κανένα- το αν μια έκταση γης ανήκει στο Δημόσιο ή όχι δεν είναι «πολιτικό θέμα». Είναι καθαρά υπηρεσιακό. Και μάλιστα σε επίπεδο τμηματάρχη. Ούτε καν Γενικού Διευθυντή.

Δηλαδή, για τη συγκεκριμένη έκταση, τα συνταγματικά κατοχυρωμένα αρμόδια όργανα του Κράτους, «απεφάνθησαν» και διαχρονικά και ομόφωνα, ότι αυτά ΔΕΝ ανήκαν στο Δημόσιο, αλλά ανήκαν στη Μονή που και αυτή ήταν και είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Στη χώρα μας λογοδοτούμε για κάθε αποδοχή ανεπηρέαστων, επαναλαμβάνω ανεπηρέαστων αποφάσεων των αρμόδιων υπηρεσιακών οργάνων, Ανώτατων Γνωμοδοτικών Συμβουλίων, –ακόμα και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Το ότι οι διατάξεις επιβάλλουν «και την υπογραφή του υπουργού» είναι από τις παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Για να λειτουργήσει το ελληνικό Δημόσιο, εγώ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους χρειάστηκε να υπογράψω μέσα σε 3 ½ χρόνια πάνω από 5.500 αποφάσεις και εγκυκλίους. Και φυσικά είμαι «υπόλογος» για καθεμία από αυτές.

Την ανάγκη για έντιμη, υπεύθυνη και συνετή δημόσια διαχείριση, κάποιοι από την αντιπολίτευση την έχουν αντιληφθεί ως ευκαιρία για πολιτική οξύτητα και «πλιάτσικο».

  1.  Την υπόθεση του Βατοπεδίου δεν την ξεκίνησα εγώ. Ούτε γνώριζα την ύπαρξή της. (ούτε καν την ύπαρξη της Μονής). Την «κληρονόμησα» από το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα τελειωμένη, τρεις μόλις μήνες αφότου ανέλαβα υφυπουργός των Οικονομικών. Με ΟΛΕΣ τις εκτάσεις παραδομένες στη Μονή.

Όλες οι εκτάσεις της περιοχής της Βιστωνίδας είχαν παραδοθεί από το ΠΑΣΟΚ στην Ι. Μ. Βατοπεδίου την περίοδο από το 1999 μέχρι το 2003. Την περίοδο αυτή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδέχθηκε όλες τις σχετικές γνωμοδοτήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων με τις οποίες το ελληνικό Δημόσιο αναγνώρισε πως η λίμνη Βιστωνίδα και οι παρόχθιες περιοχές ΔΕΝ άνηκαν στο ελληνικό Δημόσιο, αλλά ανήκαν στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου.

Και όχι μόνο: προχώρησε στη συνέχεια στη σύνταξη Πρωτοκόλλων Παράδοσης και Παραλαβής, καθώς και στις σημειώσεις των εκτάσεων στο Υποθηκοφυλακείο Ξάνθης!

6.      Όπως είναι γνωστό, δεν είχα καμία σχέση με οποιαδήποτε απόφαση για ανταλλαγή ακινήτων του Δημοσίου με ακίνητα της Μονής Βατοπεδίου. Όταν ο μοναχός Αρσένιος με επισκέφθηκε για να μου ζητήσει να συναινέσω στην ανταλλαγή εκτάσεων της Βιστωνίδας με ακίνητα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών, η άρνησή μου ήταν ευθεία, άμεση και κατηγορηματική. Δε δέχθηκα να ανταλλαγεί κανένα ακίνητο αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών! 

Όταν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε να ανταλλάξει ακίνητα δικής του αρμοδιότητας με ακίνητα της Μονής Βατοπεδίου (προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τους ακτήμονες, τους αγρότες και τους αλιείς της περιοχής), ζήτησε να ανατεθεί στην ΚΕΔ η διαδικασία υλοποίησης της απόφασης αυτής, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, συνυπέγραψα αυτή την Κοινή Υπουργική Απόφαση γιατί δεν είχα κανένα δικαίωμα ή λόγο να παρακωλύσω την απόφαση του.

Δηλαδή, όχι μόνο δεν υπήρξε καμία δική μου συμμετοχή, είτε στην απόφαση για ανταλλαγές, είτε στη διαδικασία ανταλλαγών, αλλά και όταν, σε επόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ 28-03-2007) ζητήθηκε να διατεθούν προς ανταλλαγή και ακίνητα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, αρνήθηκα να την υπογράψω, γεγονός που είναι γνωστό από το αντίγραφο της συγκεκριμένης απόφασης το οποίο έχει ήδη δημοσιευθεί σε αρκετές εφημερίδες.

Αλλά όλα αυτά είναι ήδη γνωστά. Όλα τα σχετικά στοιχεία τα έχω ήδη καταθέσει στη Βουλή. Πού είναι τα «νέα στοιχεία»; Τι παιχνίδια παίζουν ποιοι;

Δεν μπορεί πλέον να γίνεται ανεκτή η παραπληροφόρηση από όπου και να προέρχεται! Τελεία και παύλα… »