Με τη μάχη των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή και με διαδηλώσεις έξω από αυτήν ολοκληρώνεται απόψε με ονομαστική ψηφοφορία η συζήτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση αναμένεται να ψηφίσει κάποιες από τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, η αντιπαράθεση θα είναι σφοδρή. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εστιάσει στο μεγάλο στοίχημα της δημιουργίας νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων, ενώ θα αναφερθεί σε ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα στην αγορά εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα πει ότι η κυβέρνηση περνά από τη Βουλή πολιτικές που δεν εφαρμόστηκαν ούτε στα χρόνια των μνημονίων υπό την πίεση της τρόικας.

 Αν και η αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει «φερετζέ», «για να κρυφτούν αντεργατικές διατάξεις», τη Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, αλλά και την Οδηγία για την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, θα υπάρξει θετική στάση ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε μια σειρά άρθρων αυτών των κεφαλαίων του νομοσχεδίου. Ο υπουργός Εργασίας, μάλιστα, επισήμανε ότι, εξαιρουμένου του ΚΚΕ, η αντιπολίτευση θα υπερψηφίσει πάνω από 80 άρθρα του νομοσχεδίου.  

Δεν θα συμβεί όμως το ίδιο με τα άρθρα που βρέθηκαν στην αιχμή της αντιπαράθεσης, όπως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμφωνίες, η καθιέρωση χρονικών ορίων εργασίας, η ρύθμιση για τις υπερωρίες, οι παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, ζητήματα τα οποία συναντούν μέτωπο αντίδρασης από την αντιπολίτευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από τα ακανθώδη θέματα που προαναφέρθηκαν, το νομοσχέδιο περιέχει τουλάχιστον 20 μέτρα που αλλάζουν το τοπίο και, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, οδηγούν στην προστασία της εργασίας. Ειδικότερα:

1) Η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα συμβάλει αποφασιστικά στον έλεγχο και στην πάταξη της μαύρης ή και υποδηλωμένης εργασίας.

2) Αναβαθμίζεται σε Ανεξάρτητη Αρχή η Επιθεώρηση Εργασίας, με τέτοιον τρόπο ώστε οι έλεγχοι στην αγορά εργασίας να μην επηρεάζονται από τη βούληση της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

3) Θεσπίζονται μέτρα κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.

4) Ενισχύονται τα υφιστάμενα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

5) Κατοχυρώνεται δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία, αλλά και ανάληψης του κόστους (εξοπλισμού, συντήρησης κ.λπ.) από τον εργοδότη.

6) Εισάγονται συνδικαλιστικά δικαιώματα και μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των απασχολούμενων ως delivery και courier.

7) Εξισώνεται η αποζημίωση των εργατοτεχνιτών με αυτή των υπαλλήλων.

8) Διευρύνεται η λίστα των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης, η οποία συνεπάγεται επαναπασχόληση και καταβολή μισθών για την ενδιάμεση περίοδο.

9) Απαγορεύεται απόλυση για άσκηση οποιουδήποτε νόμιμου δικαιώματος.

10) Απαγορεύεται απόλυση νέου πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του παιδιού του.

11) Καθιερώνεται άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές.

12) Προβλέπεται γονική άδεια 4 μηνών και για τους δύο γονείς, με πληρωμή από τον ΟΑΕΔ για τους 2 μήνες.

13) Επεκτείνεται η άδεια λοχείας 9 εβδομάδων μετά τη γέννα και στις περιπτώσεις υιοθεσίας τέκνου.

14) Χορηγείται ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας 6 μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και στην υιοθεσία τέκνου.

15) Παρέχεται μειωμένο ωράριο (άδεια φροντίδας τέκνου) και στη μητέρα που απέκτησε τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.

16) Δίνεται άδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στον ιδιωτικό τομέα.

17) Εισάγεται άδεια φροντιστή, 5 ημερών, για συγγενή με ανάγκη φροντίδας.

18) Επεκτείνονται οι ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.

19) Καθιερώνεται άδεια ανωτέρας βίας 2 ημέρες τον χρόνο.

20) Προβλέπεται διάλειμμα έπειτα από 4 ώρες εργασίας (αντί για 6 ώρες).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης