Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα έχει στις 11.00 κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Αναστασιάδης συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στη συνάντηση επί τάπητος θα τεθεί τόσο το θέμα της ασφάλειας όσο και αυτό της ενέργειας.

Έπειτα από την πολύ καλή συνάντηση που είχε πρόσφατα ο κ. Χριστοδουλίδης μαζί τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο τραπέζι βρίσκονται και τα ενεργειακά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ ενδυναμώνουν τη συμμαχία τους μετά μάλιστα και τη δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι από τη στιγμή που η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας αμφισβητεί και αυτή του Ισραήλ.

Με βάση αυτήν την τριμερή συνεργασία ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης θα συζητήσουν το ενδεχόμενο να υπάρξει και μια τετραμερής με Ισραήλ και Ιταλία, και να ενεργοποιήσουν μια στενότερη τριμερή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για θέματα τρομοκρατίας.

Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθούν εκ νέου το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι τότε θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την έκθεση για το Κυπριακό της εκπροσώπου Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία πρόσφατα ολοκλήρωσε τις επαφές της με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Ο πρόεδρος της Κύπρου έχει ήδη οριστικοποιήσει συνάντηση στις 28 Σεπτεμβρίου με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», κατά τη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου αναμένεται ότι:

– θα γίνει αμοιβαία λεπτομερής αλληλοενημέρωση για τις επαφές όλου του προηγούμενου διαστήματος
– θα γίνουν συνεννοήσεις τόσο για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όσο και για την απευθείας επαφή του ΠτΔ με τον γ.γ. του ΟΗΕ
– θα σχεδιαστούν τα εναλλακτικά σενάρια αναλόγως του αποτελέσματος των επαφών της Τ.Χ. Λουτ
– θα γίνει συνεννόηση για τη δυναμική των τριμερών, καθώς και το ενδεχόμενο συμμετοχής κι άλλων κρατών (όπως είναι η περίπτωση της Γαλλίας)
– ταυτόχρονα όμως θα σχεδιαστεί και ένας μηχανισμός άμεσης αλληλοενημέρωσης σε σχέση με τυχόν διμερείς επαφές με την Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης