Να κλειδώσει το μεγαλύτερο κομμάτι της λίστας των προαπαιτουμένων από τους εκπροσώπους της τρόικας μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου, προκειμένου στη συνέχεια αυτά να οδηγηθούν προς ψήφιση στη Βουλή και να εκταμιευτεί η πρώτη μεγάλη δόση από το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται πολύ δύσκολο, λόγω του περιορισμένου χρόνου που έχουν στη διάθεσή τους τα τεχνικά κλιμάκια και η ελληνική πλευρά.
Οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Σταθάκης έχουν ήδη πάρει μια πρώτη γεύση από τη σκληρή διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει. Σχεδόν έξι ώρες κράτησε η συνάντηση της Παρασκευής στο Χίλτον με το κουαρτέτο των πιστωτών, το οποίο στη συνέχεια είχε τετ α τετ με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα για τα φλέγοντα ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των κόκκινων δανείων. Βάσει του ρεπορτάζ, οι εκπρόσωποι των δανειστών έριξαν στο τραπέζι δέσμη 16 μέτρων, που πρέπει να υλοποιηθεί μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος). Σε αυτή περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
- η αλλαγή νόμων του ΣΥΡΙΖΑ για τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο και στα νοσοκομεία, για τις ρυθμίσεις μεγάλων χρεών (πάνω από 100.000 ευρώ), ακόμη και για τις επιδοτήσεις στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Το ΥΠΟΙΚ, πάντως, διέψευσε το Σάββατο ότι τέθηκε ζήτημα κατάργησης του μέτρου των 100 δόσεων
- η κατάργηση φοροαπαλλαγών για τους αγρότες
- ο άμεσος περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (ολοκλήρωση της διαδικασίας πριν από το 2022)
- το ψαλίδι στη δαπάνη για επιδόματα θέρμανσης
- η μείωση του ακατάσχετου ορίου των 1.500 ευρώ από μισθούς και συντάξεις για όλους όσοι έχουν χρέη προς Δημόσιο και τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που θα εκταμιευτεί όταν κλειδώσουν τα προαπαιτούμενα μέτρα πλησιάζει τα 25 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 10 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 7 δισ. ευρώ για την εξόφληση του δανείου-γέφυρα του Ιουλίου, τα 5 δισ. ευρώ για τις δανειακές υποχρεώσεις του Αυγούστου και τα 3 δισ. ευρώ για την εξόφληση των προμηθευτών του Δημοσίου.
Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τόνισε ότι υπάρχουν διαφωνίες για:
Πρωτογενές πλεόνασμα και δημοσιονομικό κενό: Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ελληνική οικονομία θα κλείσει το 2015 με ύφεση της τάξεως του 2,5-3%, ο στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3% το 2018 είναι εξαιρετικά δύσκολος. Οι δανειστές θεωρούν επίσης ότι με τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον Ιούλιο από τη Βουλή ο προϋπολογισμός θα καταγράψει φέτος πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 1% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2016.
Ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών: Παραμένει άγνωστο το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς ακόμη διαμορφώνονται οι εκτιμήσεις για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τραπεζικός τομέας μετά τις αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών (φυγή καταθέσεων, capital controls).
Το νέο ΤΑΙΠΕΔ: Η δημιουργία του συγκεκριμένου «κουμπαρά» -από τον οποίο θα εξυπηρετείται τμήμα του χρέους, θα προσφέρεται ρευστό στις τράπεζες και ό,τι μένει θα δίνεται στην ανάπτυξη- είναι βαρύνουσας σημασίας για τους δανειστές. Στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου συνολικής αξίας 50 δισ. ευρώ. Θα λειτουργεί ως κρατικός φορέας στον τομέα του real estate και στην κατοχή του δεν θα υπάρχουν μόνο ακίνητα.
Πιέσεις για νέο ψαλίδι στις συντάξεις
Παράλληλα, οι δανειστές πιέζουν για ψήφιση εντός του Αυγούστου ρύθμισης για τη σταδιακή κατάργηση των ειδικών διατάξεων που επιτρέπουν σε εργαζόμενους (π.χ. μητέρες με ανήλικα παιδιά) να βγαίνουν στη σύνταξη πριν από τα 62.
Η ρύθμιση αυτή θα οδηγεί σε σταδιακή αύξηση των ενδιάμεσων ειδικών ορίων ηλικίας, με μικρότερο χρονικό ορίζοντα τερματισμού της μεταβατικής περιόδου, σε σχέση με το 2022, όπως αρχικά προβλεπόταν. Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, από την 1η Ιανουαρίου 2023 όλοι οι εργαζόμενοι θα βγαίνουν σε πλήρη σύνταξη στο 67ο έτος της ηλικίας τους με 15 χρόνια ένσημα, ή στο 62ο με 40 χρόνια ένσημα, ενώ η μειωμένη σύνταξη θα δίνεται στα 62 με 15ετία.