Με επίκεντρο το ελληνικό ζήτημα και με άξονα την απόφαση προ ημερών της Συνόδου των G 8 περί παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και την ευρωζώνη, η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελών επιχείρησε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της δημοσιονομικής μονομανίας του Βερολίνου και την ανάγκη χαλάρωσης της πολιτικής λιτότητας ώστε να υπάρξει ανάσα ανάπτυξης στον ευρωπαϊκό Νότο.
Ε.Ε.: Θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρoμπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, εξέφρασαν για άλλη μια φορά μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής την «επιθυμία της Ε.Ε. η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ», επισημαίνοντας παράλληλα ότι οφείλει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.
Οι δύο κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν τον «πλήρη σεβασμό» τους στην διαδικασία των εκλογών στην Ελλάδα και στην βούληση του ελληνικού λαού, διαβεβαιώνοντας ότι είναι «σεβαστή» και σημειώνοντας πως «οι πολίτες έχουν τον λόγο».
«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Γνωρίζουμε τις θυσίες που έχουν γίνει και δείξαμε αλληλεγγύη. Θα διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Περιμένουμε ότι μετά τις εκλογές η νέα ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τη σωστή επιλογή», εξήγησε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Σημείωσε μάλιστα πως η Ε.Ε θα προχωρήσει στην «άμεση αποδέσμευση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει βαθιά διάσταση απόψεων σχετικά με τα ευρωομόλογα.
«Συζητήθηκαν διάφορες ιδέες και προτάσεις προς διάφορες κατευθύνσεις, ωστόσο τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να εκδοθούν μόνο ως κατάληξη μιας μακρόχρονης διαδικασίας ολοκλήρωσης της Ο.Ν.Ε.», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι υπήρξε πρωταρχική συμφωνία για τη λήψη μέτρων που θα συνδυάζουν την ενίσχυση της ανάπτυξης και την οικονομική σταθερότητα.
«Στόχος η βιώσιμη ανάπτυξη»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο σημείωσε ότι το ζήτημα πλέον που πρέπει να εξεταστεί δεν είναι η επιλογή ανάμεσα στη σταθερότητα και την ανάπτυξη, αλλά ένας συνδυασμός αυτών των δύο αξόνων, προκειμένου να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχυθεί.
«Χρειαζόμαστε δημοσιονομική πειθαρχία, στοχευμένες επενδύσεις και βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε.
Όπως εξήγησε, οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών ήταν προκαταρκτικές και δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις.
Σχετικά με την Ελλάδα, επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η τήρηση των δεσμεύσεων συνδέεται άμεσα με την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας από τους δανειστές.
«Το μήνυμα είναι σαφές. Εμείς βρισκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, απλώς πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Περιμένουμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Είμαστε αλληλέγγυοι στην Ελλάδα και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε την υποστήριξή μας», συμπλήρωσε.
Αποφασισμένος ο Ολάντ
Ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πριν από λίγο ότι η Ε.Ε. υιοθέτησε ένα κείμενο υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ πρόσθεσε ότι θα αποδεσμευτούν «άμεσα» κεφάλαια από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ της Ελλάδας.
Όπως σημείωσε θα προσπαθήσει τα μέτρα που θα ληφθούν για την ανάπτυξη να συνάδουν με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ενώ όσον αφορά στο θέμα της ύπαρξης ενός έκτακτου σχεδίου για την έξοδο της Ελλάδας δήλωσε ότι δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή του κάτι σχετικό. Παράλληλα, υπογράμμισε πως ένα τέτοιο σενάριο θα είχε επίπτωση τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.
«Εξ όσων γνωρίζω, στη Γαλλία δεν υφίσταται κανένα σχέδιο προετοιμασίας για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Δεν κάνουμε τέτοιου είδους υποθέσεις, για τον απλό λόγο ότι θέλουμε την παραμονής της στη ζώνη του ευρώ. Η Ελλάδα, εκτός από υποχρεώσεις, έχει δικαίωμα σε μια προοπτική ανάπτυξης», εξήγησε.
Για τα ευρωομόλογα τόνισε είναι ένα θέμα το οποίο θα εγγραφεί στην ημερησία διάταξη της Ε.Ε σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί μετά την αποπεράτωση της Συνόδου Κορυφής.
«Διαφορετικές απόψεις για τα ευρωομόλογα»
Από την πλευρά της η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, εκτίμησε ότι το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγων (σενάριο που η ίδια έχει απορρίψει κατηγορηματικά) αποτέλεσε το αντικείμενο ενός «ισορροπημένου» διαλόγου στη Σύνοδο Κορυφής.
«Υπήρξε ένας ποικίλος διάλογος για τα ευρωομόλογα, αλλά πολύ ισορροπημένος και διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις. Εξήγησα τη θέση της Γερμανίας, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ εκφράστηκε για το θέμα όπως είχε εξαγγείλει. Έγινε μια συζήτηση με πολλές διαφοροποιήσεις», τόνισε αρχικά.
«Πολλοί συμμετέχοντες εξέφρασαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου και για το επίπεδο των επιτοκίων που θα είχε το δυνητικό αμοιβαιοποιημένο χρέος της Ευρωζώνης», πρόσθεσε.
«Απαραίτητη η ανάπτυξη»
«Τόσο κατά τη διάρκεια των επαφών όσο και κατά το ανεπίσημο δείπνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγινε απολύτως σαφές ότι οι εταίροι θεωρούν αυτονόητο ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη ωστόσο πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Όλοι μου τόνισαν ότι έχουν την πρόθεση να παρέχουν τη βοήθειά τους προς την κατεύθυνση να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη», τόνισε αρχικά.
Στη συνέχεια εξήγησε ότι η χώρα έχει ανάγκη από αναπτυξιακά έργα προκειμένου να βγει από την ύφεση.
«Αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης ήταν τα μέτρα ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας. Έχοντας υπόψη ότι οι προωθούμενες από την Ε.Ε. μεταρρυθμίσεις έχουν κυρίως μέσο και μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, ζήτησα την ανάγκη ανάληψη δράσεων που θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα», πρόσθεσε.
Ειδικότερα, σημείωσε ότι ζήτησε να δοθεί έμφαση σε τέσσερις βασικούς άξονες:
- Πρωταγωνιστικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
- Υιοθέτηση ομολόγων έργου (project bonds) προκειμένου να ενεργοποιηθούν επενδύσεις ύψους 50 δισ. οι οποίες παραμένουν «παγωμένες» λόγω αβεβαιότητας και έλλειψη ρευστότητας.
- Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων
- Βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων
Σε ό,τι αφορά στα ευρωομόλογα, ο μεταβατικός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η έκδοσή τους δεν αναμένεται για το εγγύς μέλλον, εξηγώντας ότι θα πρέπει πρώτα να παρέλθει ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να ωριμάσει αυτή η ιδέα.
Σχετικά με τα σενάρια για προσέγγιση του από Ευρωπαίους εταίρους στη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής προκειμένου να του τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν έγινε καμία τέτοια κίνηση.
«Δεν τέθηκε κανένα τέτοιο ζήτημα από την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ», εξήγησε.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι από γερμανικής πλευράς δεν ετέθη ζήτημα διενέργειας δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας ότι το θέμα αυτό έχει κλείσει οριστικά.
«Είναι φυσικό οι εταίροι της Ελλάδας να δείχνουν ενδιαφέρον για την κατάσταση στη χώρα, αλλά πέρα από αυτό δεν υπάρχει ουδεμία πρόθεση παρέμβασης», υποστήριξε.
Δείτε το video…
Η Γαλλία με σημαία την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ αναζητεί συμμαχίες την ώρα που η Άγκελα Μέρκελ «παίζει τις καθυστερήσεις» αρνούμενη να συναινέσει στην έκδοση ευρωομολόγου. «Δεν θα υπάρξουν αποφάσεις στην Σύνοδο», δήλωνε η Καγκελάριος της Γερμανίας καταρτίζοντας επί της ουσίας την ατζέντα της Συνόδου αυτής με την ισχύ που προσδίδει το γεγονός ότι η Γερμανία την Τετάρτη δανείστηκε από τις αγορές με απολύτως μηδενικό επιτόκιο.
Μεταξύ της νέας πολιτικής της Γαλλίας και της πάγιας πολιτικής του Βερολίνου το ελληνικό ζήτημα τίθεται ως η απόλυτη προτεραιότητα για την Ευρώπη. Χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα ανταλλάγματα ούτε και δεσμευτικού χαρακτήρα υποσχέσεις , οι εταίροι αφήνουν να εννοηθεί πώς αν μετά τις ελληνικές εκλογές σχηματιστεί λειτουργική και φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση με κόμματα που δεσμεύονται στην εκτέλεση του μνημονίου, τότε μπορεί να υπάρξουν πολιτικές που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη της ελληνική οικονομίας. Οι πάντες στις Βρυξέλες διεμήνυσαν στους Παναγιώτη Πικραμμένο, Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο πώς ο σεβασμός των δεσμεύσεων έναντι του μνημονίου αποτελούν αναγκαστική συνθήκη για περεταίρω ελιγμούς, επί μέρους βελτιώσεις και αναπροσαρμογές των συμφωνηθέντων.
Χ. Β. Ρομπάι: Λύση για τα ευρωομόλογα τον Ιούνιο
«Σας κάλεσα για να συζητήσουμε πώς μπορούμε να τονώσουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση. […] Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για την ανάπτυξη και την απασχόληση, αξιοποιώντας στο έπακρο την εσωτερική αγορά» τόνισε, επισημαίνοντας για ακόμα μία φορά πως η εν λόγω Σύνοδος δεν στοχεύει στο να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά «ετοιμάζουμε το έδαφος για ισχυρές αποφάσεις τον Ιούνιο». «Αυτό θα πάρει χρόνο, αλλά σήμερα θα ανοίξουμε προοπτικές ελπίδας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Όχι» για την ώρα στο ευρωομόλογο από την Άγκελα Μέρκελ
«Τα ευρωομόλογα δεν συμβάλουν στην προώθηση της ανάπτυξης», δήλωσε η Μέρκελ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι αντίθετα στις ευρωπαϊκές συνθήκες. «Οι συνθήκες απαγορεύουν την αμοιβαία ανάληψη των δεσμεύσεων» από το ένα κράτος στο άλλο στο πλαίσιο της ΕΕ «και αυτό περιλαμβάνει κατά τη γνώμη μας τα ευρωομόλογα», πρόσθεσε.
Η Γερμανία αναμένεται από την πλευρά της να προτείνει «την εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς». «Θα προτείνω να βελτιώσουμε την κινητικότητα στην αγορά εργασίας γιατί σε κάποιες χώρες αναζητούν ειδικευμένους εργαζόμενους, ενώ σε άλλες η ανεργία είναι αυξημένη», επεσήμανε.
Το Βερολίνο τάχθηκε επίσης υπέρ «μιας πιο στενής συνεργασίας όσον αφορά τα διάφορα σχέδια μεταρρύθμισης των κοινωνικών συστημάτων, των κανονισμών των αγορών εργασίας» στο πλαίσιο της ευρωζώνης και «μια μεγαλύτερη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων» υπέρ της ανάκαμψης στην Ευρώπη, υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος και κατέληξε πως «τίποτε δεν θα αποφασιστεί σήμερα, θα υπάρξει απλώς μια ανταλλαγή απόψεων και στη συνέχεια μια απόφαση (θα ληφθεί) τον Ιούνιο» στη διάρκεια της επόμενης επίσημης συνόδου των ευρωπαίων ηγετών.
Στο ίδιο μήκος κύματος, με την Άγκελα Μέρκελ κινήθηκε και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, σε δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ραχόι δήλωσε πως τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξει το ζήτημα των ευρωομολόγων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι να δημιουργηθεί Ομόλογο Έργου (project bond), μέσω του οποίου θα συγκεντρωθούν κεφάλαια για την αναβάθμιση των υποδομών.
Φρ. Ολάντ: «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ»
«Θα μιλήσω για τους οικονομικούς στόχους αλλά και για τους πολιτικούς στόχους: Τί θέλουμε να πετύχουμε όλοι μαζί στην Ευρώπη και ποιό το κοινό μας μέλλον. Το θέμα είναι πολιτικό, γιατί δεν θέλω να κερδηθεί η Ευρώπη από τα λαϊκίστικα κινήματα, που στο Βορρά ενισχύονται γύρω από την ιδέα ότι δεν θα πρέπει να βοηθηθεί ο Νότος, στις δε χώρες του Νότου ενισχύονται γιατί οι λαοί δεν αντέχουν άλλο να υποβάλλονται σε πολιτικές λιτότητας. Είναι ένα θέμα πολιτικό και δημοκρατικό πρωταρχικής σημασίας», τόνισε κατά το τέλος της συνέντευξης ο Φρ. Ολάντ.]
Νωρίτερα, είχε τονίσει μεταξύ άλλων: «Έχουμε το Μνημόνιο, αλλά παράλληλα έχουμε και αυτά που μπορούμε να κάνουμε άμεσα, από σήμερα, για την υποστήριξη της ανάπτυξης στην Ελλάδα», σημειώνοντας με έμφαση: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Έλληνες να νομίζουν ότι δεν θα υπάρξει συνοδευτική υποστήριξη. Αυτή η υποστήριξη θα υπάρξει, από τη στιγμή που θα έχουν επιλέξει να δώσουν στη παρουσία τους στην ευρωζώνη μια συνέπεια και μια δύναμη που θα εμπνεύσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων».
Ντ. Κάμερον: «Η ευρωζώνη χρειάζεται υποστήριξη από την ΕΚΤ»
Αυτό απαιτεί «να υπάρχει μια τράπεζα που θα στέκεται πίσω από το ενιαίο νόμισμα, με συνεκτικά μακροπρόθεσμα σχέδια που θα καταστήσουν σίγουρο ότι το ενιαίο νόμισμα είναι συνεκτικό», αλλιώς «η κρίση θα συνεχίσει να επαναλαμβάνεται», τόνισε ο Ντ. Κάμερον.
Reuters: «Το Euro Working Group επεξεργάζεται σχέδια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ»
Νωρίτερα, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters «βάζοντας φωτιά» λίγες ώρες πριν την κρίσιμη άτυπη Σύνοδο Κορυφής στα σενάρια ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη, ανέφερε σε δημοσίευμά του, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους της ευρωζώνης: «Αξιωματούχοι της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι κάθε χώρα της ένωσης πρέπει να ετοιμάσει ένα ξεχωριστό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποφασίσει να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα».
Η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε, ανέφερε το πρακτορείο, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Eurogroup Working Group που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα και διήρκεσε μία ώρα.
Κατηγορηματική διάψευση από Ολάντ και ΥΠΟΙΚ
Ο Φρανσουά Ολάντ διέψευσε κατηγορηματικά πως όχι μόνο δεν έχει πληροφορηθεί κάτι τέτοιο στη Συνέντευξη Τύπου που παρχώρησε στο Παρίσι μετά τη συνάντησή του με τον Μ. Ραχόι, αλλά και πως ο ίδιος θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευωζώνης.
Tο Υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν, πως στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Euro Working Group, ζητήθηκε απο τα κράτη μέλη να ετοιμάσουν σχέδια αντιμετώπισης ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας απο το ευρώ.
Τέτοιου είδους δημοσιεύματα όχι μόνο δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, αλλά κάνουν κακό στην προσπάθεια που καταβάλει η χώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της.
Συναντήσεις Π. Πικραμμένου με Μέρκελ και Ολάντ
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση διάρκειας 20 λεπτών με το Γάλλο πρόεδρο, ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύτηκε για τη συνέχιση της βοήθειας της ΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Μάλιστα, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι η κοινοτική βοήθεια θα έπρεπε να είχε δοθεί νωρίτερα και εξέφρασε την ελπίδα να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές στην Ελλάδα. Ο Π. Πικραμμένος υπέβαλε υπόμνημα στον Φ. Ολάντ με τις ελληνικές θέσεις για τα θέματα ανάπτυξης.
Στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο που διήρκεσε 40 λεπτά η Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε τη σημασία να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρώπης να στηρίξει τη χώρας μας υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δύσκολη κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα.
Το παρασκήνιο
Σε ασκήσεις επί χάρτου θα επιδοθούν απόψε, οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο άτυπο Συμβούλιο Κορυφής και δεν πρόκειται να υπάρξουν ανακοινώσεις για συγκεκριμένα μέτρα ανάπτυξης ή ανακούφισης των χωρών που πλήττονται από την κρίση.
Όπως διαβεβαίωσαν, εμμέσως πλην σαφώς στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου, στην άτυπη σύνοδο, θα τεθούν απλώς οι βάσεις, για το τι πρέπει να πράξουν η Επιτροπή και το Συμβούλιο στο άμεσο μέλλον, για την τόνωση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Αυτό που προκαθορίσθηκε είναι ότι το Συμβούλιο και η Επιτροπή δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν από τη θέση τους ότι δεν γίνεται να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς αυστηρή τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Σύμφωνα με τα όσα είπαν στο Ευρωκοινοβούλιο, τόσο ο επίτροπος Όλι Ρεν, όσο και ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου, Δανός υπουργός Νικολάι Βάμεν, τα σπουδαία θα πρέπει να αναμένονται από το τέλος Μαΐου και μετά.
Κατά τον κ. Ρεν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα επιχειρήσει να πείσει τους ηγέτες των 27 ότι επιβάλλεται να προχωρήσουν σε μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας. Ο ίδιος, όμως, ομολόγησε ότι στα περισσότερα από τα θέματα που τίθενται για έγκριση στο Συμβούλιο, δεν υπάρχει ομοφωνία. Ζητήσαμε, είπε, την έγκριση των κυβερνήσεων των κρατών- μελών, για να προχωρήσει η Επιτροπή σε διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες, προκειμένου να εντοπισθεί και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Οι 25 από τους 27 συμφώνησαν, αλλά δύο διαφώνησαν και μπλόκαραν τη σχετική απόφαση, είπε ο κ. Ρέν.
Πάντως, η Σύνοδος Κορυφής της Τετάρτης δεν θα λάβει ουσιαστικές αποφάσεις, καθώς οι περισσότεροι είναι εν αναμονή των γαλλικών βουλευτικών εκλογών το καλοκαίρι και των Γερμανικών εκλογών.
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά