Με τη φράση «κάνετε καλή δουλειά με την προσφυγική κρίση, συνεχίστε» υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο κτήριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, όπου συναντώνται εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

«O πρωθυπουργός, στη Σύνοδο Κορυφής, δεν θα είναι εγκαλούμενος, αλλά εγκαλών» τόνισε νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και έχει αντιμετωπίσει τους πρόσφυγες με τον καλύτερο τρόπο, ενώ ζήτησε εκ νέου ευρωπαϊκή λύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Brexit και η προσφυγική κρίση είναι τα δύο θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής που διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 18 και 19 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την ατζέντα της αυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η προσφυγική κρίση θα συζητηθεί το βράδυ της πρώτης ημέρας της Συνόδου, κατά τη διάρκεια του δείπνου των 28 ηγετών.

Όπως υπογράμμισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε,. ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δεν πιστεύει πως είναι κατάλληλη στιγμή για νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά στόχο έχει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή των ήδη συμφωνημένων μέτρων, και πρωτίστως στη συμφωνία με την Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι το ζήτημα της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία και τη Λιβύη θα τεθεί στο τραπέζι των 28 τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου.

Οι εργασίες της Συνόδου θα ξεκινήσουν αύριο Πέμπτη στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) με βασικό θέμα τη σύναψη συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο προς αποφυγή του Brexit.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η συζήτηση το βράδυ, μετά το δείπνο, ενώ σημείωσε ότι την Παρασκευή το πρωί θα λάβει χώρα ένα ανεπίσημο πρωινό με το ίδιο θέμα και θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος της συζήτησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση της Ε.Ε. «απαντά σε όλες τις ανησυχίες του Ηνωμένου Βασιλείου» και υπάρχουν οι προϋποθέσεις να επιτευχθεί συμφωνία. Ωστόσο, κάποια αμφιλεγόμενα σημεία της συμφωνίας βρίσκονται ακόμα ανοιχτά και θα γίνει προσπάθεια να «κλείσουν» κατά τη διάρκεια της Συνόδου. Μεταξύ αυτών των σημείων είναι το ζήτημα της αναστολής των κοινωνικών δικαιωμάτων, η προβλεπόμενη διάρκεια της και το κατά πόσο η πρόβλεψη αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άλλα κράτη-μέλη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης