Μπορεί η κυβέρνηση να εκπέμπει σε κάθε τόνο πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τις ερωτήσεις «γαλάζιων» βουλευτών, όμως το πρόβλημα φαίνεται πως επιμένει και φανερώνει την έντονη δυσαρέσκεια μερίδας βουλευτών με την κυβερνητική πολιτική.

Σήμερα, ο Γιώργος Βλάχος, ένας εκ των 11 βουλευτών που κατέθεσαν πρόσφατα ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για την προστασία των δανειοληπτών, επανήλθε στο θέμα με επίκαιρη ερώτηση αφού δεν πείστηκε απ’ τις απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός.

Ο βουλευτής σημειώνει ότι δεν δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις από τον υπουργό και επιπλέον κάνει λόγο «για νέα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά την απάντηση του κ. Χατζηδάκη». Επίσης, εκτιμά ότι «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, που θα δίνει απαντήσεις στις απορίες των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα».

Μεταξύ άλλων ο κ. Βλάχος ρωτά:

– Θα διευρυνθούν τα κριτήρια για να αυξηθεί η πολύ περιορισμένη κατηγορία των ευάλωτων με εισόδημα περίπου 7.000 τον χρόνο;

– Ισχύει η αιτιολογία που έθεσε η γενική γραμματέας στην από 18.9.2024 απάντησή της, ότι δηλαδή τούτο επιλέχθηκε, προκειμένου να μην μπορεί να στραφεί ο δανειολήπτης στην Δικαιοσύνη για την προάσπιση των δικαιωμάτων, σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτό θα είχε αμφίβολο αποτέλεσμα;

-Εκτός από τις χρηματικές ποινές που μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί σε servicers, θα προβλέπεται η αφαίρεση της άδειας σε όσους από αυτούς είναι υπότροποι;

– Θα υποχρεωθούν τα Funds να αποδέχονται την πρόταση ή αντιπρόταση του υπολογιστικού εργαλείου του εξωδικαστικού, που ισχύει σήμερα μόνο για τους ευάλωτους και τους ανάπηρους;

«Σύμφωνα με την από 18.09.2024 απάντησή σας, από τις επιτυχείς ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, μόνο 10.000 αφορούν περιπτώσεις οφειλετών δανείων που αντιστοιχούν σε μόλις 2 δισ. έναντι 74 δισ. κόκκινων δανείων» σημειώνει ο κ. Βλάχος και ζητά να μάθει πως το υπουργείο Οικονομικών «σχεδιάζει να ρυθμιστούν τα 74 δισ. κόκκινων δανείων με γρήγορο ρυθμό, ώστε να αποφευχθούν οι μαζικοί πλειστηριασμοί».

«Υπάρχει η βούληση από μέρους του υπουργείου σας για νέες παρεμβάσεις προκειμένου να επιτευχθεί ισορροπία και δικαιοσύνη μεταξύ τραπεζών – Funds και δανειοληπτών, κλείνοντας οριστικά ένα κρίσιμο κοινωνικό και οικονομικό θέμα που άνοιξε η κρίση με ευθύνη και των δυο πλευρών;» καταλήγει ο κ. Βλάχος.

Την πρώτη ερώτηση είχε υπογράψει μαζί με τους Φωτεινή Αραμπατζή,, Βασίλη Γιόγιακα, Θανάση Δαβάκη, Νικήτα Κακλαμάνη, Αννα Καραμανλή, Θεόδωρο Καραόγλου, Χρήστο Μπουκώρο, Μάριο Σαλμά, Ευρυπίδη Στυλιανίδη και Μάξιμο Χαρακόπουλο. Λίγο μετά ακολούθησε η διαγραφή του κ. Σαλμά από τη Ν.Δ.

Χθες, μάλιστα υπήρξε και δεύτερη ερώτηση 8 βουλευτών της Ν.Δ., αυτή τη φορά προς τον υπουργό Υγείας και την υπουργό Εργασίας με θέμα τη φαρμακευτική δαπάνη των συνταξιούχων.

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτήθηκε για την ερώτηση που κατατέθηκε χθες και επέμεινε στο αφήγημα πως «αλίμονο αν ήταν πρόβλημα μία ερώτηση βουλευτών».

«Νομίζω είχαμε μετρήσει μέχρι την προηγούμενη ότι είχαν γίνει άλλες 6.200 ερωτήσεις βουλευτών της Ν.Δ. στα πέντε χρόνια και κάποιους μήνες που είναι Κυβέρνηση η Ν.Δ. και Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και γίνεται τόση συζήτηση για αυτές τις δύο τελευταίες, που είναι κρίμα για τις προηγούμενες 6.200. Δηλαδή, έχουν αδικηθεί πάρα πολύ. Αλίμονο αν ήταν πρόβλημα μια ερώτηση βουλευτών και, πραγματικά, δεδομένων και των στατιστικών στοιχείων και του τρόπου που διαχρονικά λειτουργεί η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., είναι φοβερό πώς κάποιοι ανακάλυψαν ότι υπάρχει, μάλιστα, και εσωκομματικό πρόβλημα, όταν οι ίδιοι οι βουλευτές που ρωτάνε, στηρίζουν την Κυβέρνηση σε όλα τα νομοσχέδια και κάνουν πάρα πολύ καλά την δουλειά τους», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.

Και συνέχισε: «Βασικό μέλημα, βασικό καθήκον των βουλευτών είναι να προασπίζονται τα συμφέροντα των πολιτών, των ψηφοφόρων τους και, συνολικά, των ανθρώπων οι οποίοι ζουν και εργάζονται στις εκλογικές τους περιφέρειες, είτε ψηφίζουν την Ν.Δ. είτε όχι, απευθύνουν ερωτήματα στους Υπουργούς, πιέζουν την Κυβέρνηση για πολύ πιο γρήγορες λύσεις, παίρνουν απαντήσεις, λύνουν τοπικά ζητήματα. Αυτοί, λοιπόν, που σε όλο αυτό, το οποίο είναι μια μέρα στην δουλειά για ένα σοβαρό κόμμα, όπως η Ν.Δ., θα τα ακούν αυτοί που έχουν πραγματικά εσωκομματικά προβλήματα σε άλλα κόμματα ή αυτοί που έχουν ζήσει στο παρελθόν σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα, θα ακούν ότι αυτό παρουσιάζεται ως εσωκομματικό πρόβλημα και θα γελάνε».