Της Άντζελας Πεΐτση

Κριτική κόλαφο στην Κυβέρνηση άσκησε από τη Θεσσαλονίκη ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος παραβρέθηκε, ως κεντρικός ομιλητής, σε εσωκομματική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΟΔΕ Ανατολικού Τομέα. Ο Βουλευτής ΝΔ Β’ Αθήνας, πριν την ομιλία του, ρωτήθηκε για τρεις καίριες ερωτήσεις από το zougla.gr.

Απάντησε για την ερώτηση που κατέθεσαν 27 βουλευτές του κόμματός του, για την καθυστέρηση του ελέγχου και της δημοσιοποίησης των δηλώσεων στα πόθεν έσχες των βουλευτών για τις χρονολογίες 2013-2014. Επανέλαβε τη δημόσια τοποθέτησή τους, για τις αντιδράσεις της Τουρκίας που επέκρινε τις ελληνικές αντιδράσεις για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης και κατέκρινε την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το ζήτημα του Ελληνικού λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Σ’ αυτή την απόφαση, η Κυβέρνηση “σύρθηκε”. Και, σύρθηκε όχι γιατί πιστεύει στις ιδιωτικοποιήσεις, όχι γιατί πιστεύει στην αξιοποίηση του πραγματικά πολύτιμου αυτού κομματιού της Αττικής γης, αλλά γιατί ήταν η μοναδική προϋπόθεση για να πάρει τα χρήματα». Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε τη ρύθμιση για το νέο Υπερταμείο ως ρύθμιση «αποικιοκρατικού χαρακτήρα» και τόνισε: «Η κυβέρνηση αυτή επειδή δεν ξέρει, δε θέλει και δεν μπορεί να κάνει τις σωστές ιδιωτικοποιήσεις όποτε και όπως πρέπει. Έκανε μόνον μία: το σύνολο της κρατικής περιουσίας εκχωρήθηκε σ’ αυτό το ταμείο, το οποίο θα λειτουργεί χωρίς την απαραίτητη δημοκρατική λογοδοσία».

Ακολουθούν οι απαντήσεις του Εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου.

Ερ. Καταθέσατε ερώτηση 27 βουλευτής της ΝΔ για την καθυστέρηση των πόθεν έσχες 2013-2014. Γιατί τις ζητάτε τόσο επιτακτικά;

Απ. Γιατί πρέπει να μην υπάρχει καμία σκιά, ειδικά αυτή την εποχή για το πόθεν έσχες των βουλευτών και των πολιτικών. Είναι μία συμπληρωματική μας δράση, σε μία ερώτηση που είχανε κάνει πολλοί βουλευτές του κόμματος της ΝΔ, για το τι είχε συμβεί ακριβώς με το ζήτημα των offshore εταιρειών. Επανήλθαμε ακόμα και μετά την τελευταία μη εφαρμόσιμη και πλήρως αντισυνταγματική ακραία ρύθμιση που έφερε η Κυβέρνηση προκειμένου –εντός εισαγωγικών- «να ξεπλύνει» το πρώτο της ατόπημα. Εμείς λοιπόν πιστεύουμε και ζητάμε από την κυβέρνηση καθαρές απαντήσεις : Α) γιατί έγινε η πρώτη νομοθέτηση εκείνης της διάταξης μέσα στις 7.500 χιλιάδες σελίδες του μεγάλου πολυνομοσχεδίου, που ουσιαστικά επέτρεπε σε πολιτικούς να έχουν offshore εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους. Β) Μετά την ψήφιση της , αυτής, της μη εφαρμόσιμης ακραίας διάταξης θέλαμε να μάθουμε και κάναμε πάλι ερωτήσεις οι συνάδελφοι – κι ήμουν μέσα σ’ αυτούς- γιατί έγινε τότε η πρώτη ρύθμιση και τώρα στην ανάγκη να κατατεθούν τα πόθεν έσχες. Όλες μας οι ενέργειες κατατείνουν στην ανάγκη της μεγαλύτερης δυνατής διαφάνειας. Ειδικά αυτή την εποχή που οι Έλληνες ταλαιπωρούνται τόσο πολύ.

ΕΡ. Υπήρχε σήμερα αντίδραση από την Άγκυρα για το θέμα των «ελληνικών αντιδράσεων» για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης. Πως τη σχολιάζετε;

Απ. Είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ δημοσίως ως εκπρόσωπος τύπου για το ζήτημα αυτό. Θα επαναλάβω αυτά που είπα. Η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει υποδείξεις στην Ελλάδα, στην «Ευρωπαϊκή Δημοκρατική Ελλάδα» για ζητήματα λειτουργίας του κράτους, κράτους δικαίου και σεβασμού ατομικών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών. Ειδικότερα μάλιστα για θέματα μειονοτήτων. Αυτό ισχύει κατά κύριο λόγο για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης , όπου εδώ και χρόνια, πολλές δεκαετίες, η ελληνική πολιτεία εφαρμόζει πλήρως καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας.

Ερ. Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, αυτές προχωράνε; Θα φέρουν τα χρήματα που χρειάζεται η χώρα ώστε να πάνε προς το χρέος ή θα ξεπουληθεί ολόκληρη η ελληνική περιουσία;

Απ. Η ρύθμιση για το Υπερταμείο ήταν μία ρύθμιση αποικιοκρατικού χαρακτήρα. Εκεί, ουσιαστικά το σύνολο της κρατικής περιουσίας μπήκε σ’ ένα ταμείο το οποίο θα το διευθύνει ένα Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο «τον πάνω λόγο» θα έχουν οι ξένοι, παρά την σύνθεσή του. Δεύτερον, δε θα υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος και λογοδοσία για το πώς θα κινείται το ταμείο αυτό. Εμείς λοιπόν τότε, είχαμε κατακρίνει και δεν ψηφίσαμε αυτό το ταμείο, το οποίο θεωρούμε –όπως σας είπα- έχει σχεδόν αποικιοκρατικό χαρακτήρα. Η κυβέρνηση αυτή επειδή δεν ξέρει, δε θέλει και δεν μπορεί να κάνει τις σωστές ιδιωτικοποιήσεις όποτε και όπως πρέπει. Έκανε μόνον μία: το σύνολο της κρατικής περιουσίας εκχωρήθηκε σ’ αυτό το ταμείο, το οποίο θα λειτουργεί χωρίς την απαραίτητη δημοκρατική λογοδοσία. Από κει και πέρα για το αν προχωράνε οι αποκρατικοποιήσεις – ιδιωτικοποιήσεις ή όχι; Προφανώς αναφέρεστε στο ζήτημα του Ελληνικού. Σ’ αυτή την απόφαση, η Κυβέρνηση «σύρθηκε». Και, σύρθηκε όχι γιατί πιστεύει στις ιδιωτικοποιήσεις, όχι γιατί πιστεύει στην αξιοποίηση του πραγματικά πολύτιμου αυτού κομματιού της Αττικής γης, αλλά γιατί ήταν η μοναδική προϋπόθεση για να πάρει τα χρήματα. Το γεγονός ότι προχώρησε σ’ αυτή την απόφαση χωρίς να την πιστεύει αλλά μόνον και μόνον υπό την πίεση της ανάγκης για την εκταμίευση της δόσης, μας κάνει να πιστεύουμε, πως πέρα της αρχικής υπογραφής μέχρι την πλήρη υλοποίησή της, θα δούμε πάρα πολλά θα συμβαίνουν. Διότι αυτό απαιτεί μία μακρά σειρά κανονιστικών πράξεων από Υπουργούς, όπως π.χ. ο κ. Σπρίτζης όπως έχει δείξει στο παρελθόν –ειδικά στο θέμα στης Cosco – ενώ υπογραφόταν η σύμβαση για το Λιμάνι, την ίδια στιγμή έλεγε πως εκείνος δεν θα την εφαρμόσει. Επομένως έχουμε κάθε λόγο να είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί για το πώς θα εφαρμοστεί αυτή η απόφαση.