Η επικείμενη βουλγαρική Προεδρία της Ε.Ε., αποτέλεσε την αφορμή για την επιβεβαίωση των άριστων σχέσεων της Ελλάδας με την Βουλγαρία, αλλά πιθανότατα και την έναρξη λειτουργίας μιας «βαλκανικής ομάδας» στο πλαίσιο της ενωμένης Ευρώπης, με τη συμμετοχή και της Ρουμανίας – και μελλοντικά, και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Τα παραπάνω προκύπτουν από τις συναντήσεις που είχε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, με την πολιτειακή ηγεσία της γείτονος χώρας, την οποία και διαβεβαίωσε πως η Βουλγαρία μπορεί να υπολογίζει στην συνδρομή της Ελλάδας κατά την άσκηση της Προεδρίας της το επόμενο εξάμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία επίσημη επίσκεψη προέδρου του ελληνικού κοινοβουλίου στη Βουλγαρία, είχε γίνει πριν από 10 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χάρη στις τελευταίες συναντήσεις που έγιναν μετά από πρωτοβουλία των αρχηγών των κυβερνήσεων των δύο γειτονικών χωρών και του πρωθυπουργού της Ρουμανίας, έχουμε στην ουσία το ξεκίνημα μιας βαλκανικής ομάδας, στο πλαίσιο της Ε.Ε. Μαζί με την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελεί κύρια προτεραιότητα της επικείμενης βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., μπορούμε να πούμε ότι αυτό ίσως αποτελεί τον πυρήνα της μελλοντικής βαλκανικής ομάδας» δήλωσε μετά την συνάντησή του με τον Ν. Βούτση, ο Βούλγαρος ομόλογός του, Ντιμίτερ Γλάβτσεφ. «Είχα την ευκαιρία να τονίσω, ότι το πιο πρόσφατο σύμβολο αυτής της διασυνδεσιμότητας, είναι το σχέδιο του διαδρόμου διατροπικών μεταφορών, που ξεκινάει από το λιμάνι του Ρούσε στον Δούναβη, περνάει από τη Βάρνα στη Μαύρη Θάλασσα και φθάνει στην Αλεξανδρούπολη» τόνισε ο πρόεδρος της βουλγαρικής εθνοσυνέλευσης.

«Σήμερα εμείς κάναμε ένα μικρό βήμα σε μια μεγάλη πορεία κοινής βαλκανικής αντιμετώπισης του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του μέλλοντος των λαών μας» συμφώνησε από πλευράς του ο Νίκος Βούτσης. «Η ομάδα των Βαλκανίων ακριβώς πρέπει να είναι μια προωθητική δύναμη, ένας μοχλός για την ενωμένη Ευρώπη και για την ισοτιμία όλων των χωρών της Ευρώπης. Δεν θα είναι μια κλειστή ομάδα περιφερειακής ή εθνικής αναδίπλωσης, όπως συμβαίνει δυστυχώς με άλλες ομάδες κρατών» ανέφερε ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής. Ερωτηθείς δε, εάν στην «ομάδα» αυτή θα συμπεριλαμβάνεται και η ΠΓΔΜ, απάντησε λέγοντας πως «ο δρόμος είναι ανοιχτός εδώ και χρόνια και θα υπάρξει βοήθεια και από τη χώρα μας για συμμετοχή σε προενταξιακή διαδικασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον βέβαια όλα τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που αφορούν μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων τηρηθούν και υπάρξει ευρύτερη συναίνεση με τη διεθνή κοινότητα γι’ αυτά».

Κατά τα άλλα, ο κ. Βούτσης αναγνώρισε πως η Ελλάδα και η Βουλγαρία «συναποτελούμε έναν ισχυρό πόλο σταθερότητας στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα έναν πόλο φιλοξενίας και ευαισθησίας για τις μεγάλες, τις τεράστιες ροές των μεταναστών και των προσφύγων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εργαζόμαστε για μια Ευρώπη η οποία δεν θα είναι a la carte, δηλαδή για άλλους να ισχύουν και για άλλους να μην ισχύουν οι αποφάσεις, οι κανόνες και οι συμβάσεις, αλλά για μια Ευρώπη στην οποία θα υπάρχουν κοινωνικές και όχι μόνο οικονομικές συγκλίσεις και μια πολιτική συμφωνία στο ανώτατο επίπεδο, δημοκρατικά όμως νομιμοποιημένη, για κοινές πολιτικές» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής, ενώ αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή εμπειρία της Ελλάδας, είπε πως «έχουμε θετικές εμπειρίες από αυτή τη μακρόχρονη συνύπαρξη, αλλά και ιδιαίτερα αρνητικές εμπειρίες τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης και των συμφωνιών, οι οποίες ελπίζουμε τον Αύγουστο του 2018, να κλείσουν μια οδυνηρή οκταετία για την ελληνική κοινωνία».

Με τις θέσεις του Ν. Βούτση για την αποφυγή «μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων», συμφώνησαν σε συναντήσεις που είχαν μαζί του, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεβ, όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας, Τομισλάβ Ντόντσεβ. Οι κ.κ. Ρούμεν Ράντεβ, Τομισλάβ Ντόντσεβ και Νίκος Βούτσης συμφώνησαν πως είναι πολύ σημαντική η ιστορική συγκυρία κατά την οποία αναλαμβάνει η Βουλγαρία την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι στην Ευρώπη έχει κορυφωθεί η συζήτηση για το μέλλον της και για την αρχιτεκτονική της Ε.Ε. Όπως υπογραμμίστηκε, το θέμα της οικονομικής κρίσης και των κοινωνικών συγκλίσεων, στο οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και η σταθερότητα και η ασφάλεια, είναι οι μεγάλες προκλήσεις στις οποίες πρέπει να απαντάει αποτελεσματικά η νέα αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς την κατεύθυνση αυτή επανέλαβαν, τέλος, ότι όπως συμφώνησαν πρόσφατα οι ηγέτες της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας και της Ελλάδας στη Βάρνα, θα είναι πολύ χρήσιμη και η διοργάνωση μιας Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων, κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής Προεδρίας το 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης