«Εξακολουθώ να θεωρώ ότι με το κατάλληλο οικονομικό μείγμα μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων αν θα γίνει χρήση του μηχανισμού βοηθείας, ο κ. Σαμαράς απάντησε λακωνικά: «Όσο λιγότερο μιλάμε, τόσο καλύτερα για την Οικονομία…» .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Δεν γνωρίζουμε πως θα αντιδράσει ο Α. Σαμαράς αν καταφύγουμε στο ΔΝΤ”

Ο κ. Σαμαράς έχει την άποψη που έχουμε και εμείς, όσο μπορούμε να μη χρησιμοποιήσουμε το μηχανισμό στήριξης, ο οποίος είναι λύση ανάγκης ως δίχτυ ασφαλείας και εμμένουμε σε αυτό, ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι μετά τη συνάντηση.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι επιθυμία της Ελλάδας είναι ο μηχανισμός να είναι όσο το δυνατό πιο έτοιμος, ώστε αν χρειαστεί να τον ενεργοποιήσουμε, προσθέτοντας ότι έχει τεχνικές λεπτομέρειες τις οποίες πρέπει να επεξεργαστούμε. Σε ότι αφορά τις απόψεις του κ. Σαμαρά για το ΔΝΤ, επισήμαναν ότι ο κ. Σαμαράς έχει πει και παλαιότερα “όχι στο ΔΝΤ” αυτό όμως είναι μια αναγκαιότητα, έτσι όπως προέκυψε μέσω του μηχανισμού.

Δεν αποφασίσαμε εμείς να υπάρχει το ΔΝΤ στο μηχανισμό, το αποφάσισαν οι γνωστές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, επισήμαναν οι ίδιοι κύκλοι. Σε ερώτηση για ενδεχόμενη αντίδραση του κ. Σαμαρά σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού, η απάντηση ήταν ότι δεν γνωρίζουμε πώς θα λειτουργήσει. Εμείς λέμε ότι υπάρχει ο συγκεκριμένος μηχανισμός, με ενστάσεις ή χωρίς, αυτός είναι, και πρόσθεσαν ότι η σημερινή συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν είχε σκοπό τη συμφωνία ή κάτι διαφορετικό, ενώ επισήμαναν ότι σύγκλιση δεν υπάρχει εκ των πραγμάτων γενικώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ότι αφορά την επισήμανση του κ. Σαμαρά για λιγότερες ομιλίες, οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν ότι είναι σωστό, καθώς είναι κρίσιμη όλη η περίοδος. Για την αναφορά του κ. Σαμαρά σε μίγμα πολιτικής είπαν ότι ο καθένας έχει τις απόψεις του και την συγκεκριμένη δράση και λειτουργία, προσθέτοντας ότι εμείς μέσα από τη δράση μας φτάσαμε σ’ αυτό το μηχανισμό, δεν λέμε ότι είναι το ιδανικό, αλλά λέμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι.

Σε θεωρητικό επίπεδο ίσως υπάρχουν άλλες προσεγγίσεις, η κυβέρνηση, επειδή αυτή αποφασίζει, βλέπει πιό πρακτικά τα ζητήματα, σεβόμαστε τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης επισήμαναν οι ίδιοι κύκλοι και πρόσθεσαν ότι είπαμε πως θέλουμε να μην φτάσουμε στην ενεργοποίηση του μηχανισμού, αν χρειαστεί θα το ζητήσουμε. Λέμε ότι είμαστε στις αγορές. Τέλος ανέφεραν ότι μπορεί στο προσεχές ECOFIN να υπάρξει πιό τυπική επικύρωση του μηχανισμού, ωστόσο η Ελλάδα θεωρεί ότι υπάρχει απόφαση σε πολιτικό επίπεδο. 

Σύμφωνα με non paper που κυκλοφόρησαν κύκλοι της Ρηγγίλης κατά την συνάντηση συζητήθηκαν τα πάρακάτω θέματα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Έκαναν ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων, από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της 25ης Μαρτίου, έως και σήμερα.

• Μίλησαν για τους συσχετισμούς στην Ευρώπη και για τα δημοσιονομικά προβλήματα, κυρίως, των χωρών του Νότου. Για την πολιτική που διαμορφώνουν απέναντι στα προβλήματα αυτά οι χώρες του Βορρά.

• Έκαναν αποτίμηση των πραγμάτων και των εξελίξεων που αφορούν στην Ελλάδα, μετά την αποσαφήνιση του μηχανισμού στήριξης, που έγινε την περασμένη Κυριακή στο Eurogroup.

• Έκαναν αποτίμηση της εξελισσόμενης επαφής και των συνομιλιών μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων της Ελληνικής πλευράς και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

• Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέλυσε στον Πρωθυπουργό τον τρόπο, με τον οποίο, κατά την άποψή του, μπορεί η χώρα –με κατάλληλο μείγμα πολιτικής- να περάσει μόνη της την κρίση, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει στον Μηχανισμό Στήριξης.

• Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να μη βυθισθεί η χώρα σε βαθύτερη ύφεση και να υποστηριχθούν οι θέσεις εργασίας και η απασχόληση.

• Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους μία «συνταγή Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» δεν ενδείκνυται για την Ελλάδα, κυρίως για τις βαρύτατες επιπτώσεις που θα έχει στα θέματα κοινωνικής συνοχής.

• Έγινε γενική ανασκόπηση της πορείας των Εθνικών Θεμάτων.
Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι οι οικονομικές δυσχέρειες της περιόδου που διανύουμε, επιβάλλουν – περισσότερο παρά ποτέ- στα Εθνικά Θέματα, να είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στις «κόκκινες γραμμές».

Συζητήθηκε και η επίσκεψη Γκρούεφσκι

Ωστόσο, πληροφορίες της zougla.gr αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση, που, σημειωτέον, πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του προέδρου της ΝΔ, εκτός από την οικονομία, συζητήθηκε η νέα πρόταση Νίμιτς, που συμπίπτει με την ανεπίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρουέφσκι στην Αθήνα, στις 29 Απριλίου. Επίσης, συζητήθηκε το ζήτημα των Εξεταστικών Επιτροπών και ειδικότερα η σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που θα διερευνήσει τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

/bestof/!2010/140410/dilwseis_samaraa001.flv

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης