Ο Γιώργος Σουφλιάς πριν από την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου ήταν πολύ διαχυτικός με την προ 5ετίας άσπονδη εσωκομματική αντίπαλό του Ντόρα Μπακογιάννη. Της χάιδευε τα μαλλιά και της έλεγε πόσο όμορφη είναι. Οι συνάδελφοί τους παρακολουθούσαν χαμογελώντας, δίχως να δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Όμως λίγη ώρα μετά τις τηλεοπτικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Εξωτερικών, κατευθύνθηκαν στο γνωστό πολιτικοκαλλιτεχνικό στέκι “17”, το κοσμικό ρεστοράν της οδού Λυκαβηττού. Ήταν η πρώτη συνάντηση των δυο πολιτικών που μέχρι πρόσφατα δύσκολα έκρυβαν την απέχθεια που ένιωθαν ο ένας για τον άλλο…
 
Το γεύμα τους κράτησε σχεδόν μιάμιση ώρα και, όπως λένε, συζήτησαν εφ’ όλης της ύλης. Συμφώνησαν μάλιστα και σε δυο σημεία: 
 
1. Ότι η ΝΔ δεν έχει κανένα λόγο να επιδιώκει τις εκλογές, αλλά πρέπει να βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα, εξαιτίας της οριακής πλειοψηφίας της και της αδυναμίας -τουλάχιστον μέχρι τώρα- να τιθασευτούν οι “αντάρτες”..
 
2.  Ότι δεν είναι απαραίτητος ένας ανασχηματισμός, διότι αυτό που χρειάζεται η κυβέρνηση, όπως εκτιμούν, δεν είναι τόσο οι αλλαγές προσώπων, αλλά η αλλαγή πολιτικής (καρφί για Αλογοσκούφη, Φώλια…)
 
  Το ενδιαφέρον είναι πάντως πως ο κ. Σουφλιάς βλέπει ένα ακόμη υπουργό, πιστοποιώντας ότι ουσιαστικά έχει αναλάβει ρόλο άτυπου αντιπροέδρου ή “αρχιλοχία”, αν θεωρήσουμε τη ΝΔ ως “λόχο”. Μετά από μια συνάντηση με τον Κ.. Καραμανλή στο Μαξίμου που είχε ξεπεράσει σε διάρκεια τις 2 ώρες, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ συναντήθηκε κατά σειρά  με το Γ. Βουλγαράκη, τον οποίο μάλιστα έπεισε να παραιτηθεί από υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, το Μιχ. Λιάπη, το Δ. Αβραμόπουλο και μόλις χθες τον Πέτρο Τατούλη, μια συνάντηση που ουσιαστικά δεν απέδωσε αποτελέσματα, αν και ο εξ Αρκαδίας βουλευτής το απόγευμα ψήφισε τη διάταξη για την Ολυμπιακή, όπως και ο ανεξάρτητος πλέον Στ. Δαϊλάκης. Μάλιστα χάρη στην ψήφο αυτών των δυο βουλευτών πέρασε η νομοθετική διάταξη, καθώς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν οριακό (51-49).

Τους έβαλε στο “μαντρί” με άλλοθι την κρίση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή και δύο νομοθετικές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες και το επίδομα θέρμανσης, ο πρωθυπουργός απαντά σήμερα στην πολιτική κρίση που ταλανίζει το πολιτικό σκηνικό τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Κώστας Καραμανλής επέλεξε να διατηρήσει το κλίμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, χωρίς ωστόσο να επιδείξει τάσεις εσπευσμένης διεξαγωγής προώρων εκλογών.

Ο κ. Καραμανλής προτίμησε σε αυτή τη φάση να κατακεραυνώσει τους αμφισβητίες, (ιδιαίτερα μετά τα δημοσιεύματα που φέρουν πέντε υπουργούς και ένα στέλεχος να έχουν συνεδριάσει στην οικία του Αντώνη Σαμαρά για τον ανατρέψουν), μην επιτρέποντας σε αντάρτες και ανατροπείς να τον σύρουν σε άμεση (εδώ και τώρα) αναμέτρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Καραμανλής με την κλήση του υπουργικού Συμβουλίου, έστειλε το μήνυμα ότι όλοι, από τους υπουργούς και τους βουλευτές, έως τα στελέχη του κομματικού μηχανισμού, θα βρίσκονται στο εξής στο μικροσκόπιο του πρωθυπουργικού μεγάρου. Όλοι είναι πλέον υπό στενή επιτήρηση και απο όλους ο πρωθυπουργούς απαίτησε έργο.

Ο πρωθυπουργός υιοθέτησε, ωστόσο, μία περισσότερο φιλολαϊκή φρασεολογία, ενέργεια που μεταφράζεται από τους παρατηρητές ότι αφήνει να καλλιεργείται το κλίμα πρόωρων εκλογών, αλλά εν ευθέτω χρόνω, βασίζοντας τη στρατηγική τους στο ισχυρό άλλοθι που αποκαλείται «διεθνής οικονομική κρίση».

Στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός κράτησε την ίδια στάση με εκείνη που υιοθέτησε στην κεντρική επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή της άμεσης απαξίωσης των εσωκομματικών ανταρτών, αλλά και προκαλώντας τους αμφισβητίες, είτε να φανερωθούν είτε να ενεργήσουν.

Οι εκτιμήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικεντρώνονται στο ότι ο κ. Κώστας Καραμανλής συμφώνησε με τις εισηγήσεις των άμεσων συνεργατών του, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Θόδωρου Ρουσόπουλου, που επιμένουν στην καλλιέργεια κλίματος ανασφάλειας με βασικό φόβητρο την παγκόσμια κρίση και με την ταυτόχρονη διατήρηση του φόβητρου προσφυγής στις κάλπες, στοιχεία που, κατά τον επικοινωνιακό πυρήνα του Μαξίμου, ευνοούν τη συσπείρωση στη Νέα Δημοκρατία, που κυμαίνεται αυτή τη στιγμή γύρω από το πολύ χαμηλό 60% κατά τις δημοσκοπήσεις.

Ο πρωθυπουργός έδωσε την εντύπωση με τις δημόσιες δηλώσεις του, μετά το υπουργικό συμβούλιο, πως προτίμησε να θέσει τα κυβερνητικά στελέχη προ του διλλήματος «ή μαζί μου και ενωμένοι ή χώρια και εκλογές», δίλημμα που λειτούργησε ως προς τη συνοχή του κόμματος και που αναμένεται να λειτουργήσει και εντός της κυβέρνησης. Μετά και από αυτές τις εξελίξεις, το χαρτί του ανασχηματισμού θα χρησιμοποιηθεί από τον Κώστα Καραμανλή αιφνιδιαστικά και μετά από τον καθορισμό του πότε θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές, προ, κατά τη διάρκεια ή μετά την κατάθεση, συζήτηση και ψήφιση  του προϋπολογισμού. Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Καραμανλή, εκτιμούσαν το μεσημέρι πως όλα πάνε για αργότερα και θα εξαρτηθούν από το εάν θα υπάρξουν κινήσεις εντός της Νέας Δημοκρατίας και της κοινοβουλευτικής ομάδας, που θα ανατρέψουν τα αριθμητικά δεδομένα και θα ρίξουν την κυβέρνηση, δείχνοντας τον Πέτρο Τατούλη, τους άλλους αντάρτες ή ακόμη και τις αρχηγικές κινήσεις βαρόνων της Ν.Δ.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Άνθρακες ο θησαυρός. Ο πρωθυπουργός εξαντλείται σε γενικολογίες, σπασμωδικές κινήσεις και χιλιοειπωμένες ανακοινώσεις. Είναι κατώτερος των περιστάσεων…» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Παπανκωνσταντίνου, αναφερόμενος στα όσα είπε ο Πρωθυπουργός μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου προσέθεσε ότι ο πρωθυπουργός προχώρησε στην εξαγγελία περί ενεργοποίησης του Ταμείου κατά της Φτώχειας, του νομοσχεδίου για τους δανειολήπτες και ζήτησε από τους υπουργούς του να δουλέψουν, μετά από ένα 24ωρο έντονης φημολογίας. Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος απαντώντας στον κ. Παπακωνσταντίνου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι επιπτώσεις που, αναπόφευκτα, προκαλεί και στην ελληνική οικονομία η διεθνής οικονομική κρίση δεν αντιμετωπίζονται με τα ευχολόγια του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτούνται πολιτικές που δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας στην Οικονομία και τον κάθε Έλληνα πολίτη. Αυτό ακριβώς πράττει η Κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ, ως συνήθως, περί άλλων τυρβάζει

Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, επανέλαβε την θέση ότι οι «μεταρρυθμίσεις» που η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει συμφέρουν το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια, ενώ άσκησε κριτική και στο ΠΑΣΟΚ αναφέροντας ότι δεν έχει προτείνει καμία εναλλακτική λύση και ότι σπέρνει αυταπάτες με τη βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός είναι εγκλωβισμένος, όπως και όλοι οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού, σε όλο τον κόσμο, στα αδιέξοδα και στην κρίση που γέννησε η πολιτική που με δογματισμό υπηρέτησαν όλα τα τελευταία χρόνια, υποστήριξε ο ΣΥΝ με ανακοίνωσή του.Από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ τόνισε: «Το πρώτο κεφάλαιο από το βιβλίο εργασίας του Πρωθυπουργού, πέρα από τις οποιεσδήποτε προσδοκίες, ήταν τελικά άχρωμο, άγευστο, άοσμο. Περιμένουμε το δεύτερο και ενδεχομένως το τρίτο για να διαπιστώσουμε αν οδηγείται σε δράμα ή happy end».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης