Η διαμάχη μεταξύ Β. Σόιμπλε και Ζ.Γκάμπριελ για τη βοήθεια απέναντι στην Ελλάδα καθώς και το μέλλον της Ευρώπης με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την υπογραφή της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ στο επίκεντρο των σχολίων.
“Ο Σόιμπλε και ο Γκάμπριελ καυγαδίζουν” είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στην Süddeutsche Zeitung, η οποία σημειώνει: “Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γάμπριελ διαφωνούν για την Ελλάδα. Ο Γκάμπριελ ζήτησε να σκεφθούμε ανοιχτά εάν θα πρέπει να δοθούν περισσότερα χρήματα από την ΕΕ στην Ελλάδα. Παράλληλα άφησε να διαφανεί πως θα υπάρξει μεγαλύτερη βοήθεια στο προσφυγικό. Ο Σόιμπλε εκνευρίστηκε τόσο πολύ που μιλώντας στο Deutschlandfunk κόλλησε στον τοίχο τον συνάδελφό του λέγοντας πως ο Γκάμπριελ στέλνει λάθος μήνυμα. Προφανώς το θέμα της Ελλάδας έγινε θέμα του γερμανικού προεκλογικού αγώνα”.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει για το ίδιο θέμα: “Ακόμα και εάν είναι προεκλογικός αγώνας θα έπρεπε να επικρατεί μεγαλύτερη ψυχραιμία μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης. Η γερμανική θέση ήταν πάντοτε να ζητούνται από τους Έλληνες μεταρρυθμίσεις ώστε να τους δίνονται περαιτέρω πιστώσεις. Αυτό δεν είναι μόνο πολιτικά ορθό αλλά κυρίως ο μόνος δρόμος για να μπορέσει να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη. Αλλά ο Γκάμπριελ ήδη και σαν υπουργός Οικονομίας εξέφρασε κάποιες ιδιαίτερες απόψεις πάνω σε αυτό το ζήτημα. Ακόμα πιο περίεργη όμως είναι η θέση του ότι η Γερμανία θα πρέπει να συνεισφέρει ακόμα περισσότερο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για κάτι τέτοιο και το θέμα θα τεθεί ούτως ή άλλως σε μερικά χρόνια όταν θα πρέπει να γίνει συζήτηση για το οικονομικό πλαίσιο της ΕΕ. Ιδού λοιπόν ένας λόγος γιατί το SPD τα πάει καλύτερα τώρα με τον Σούλτς στο τιμόνι”.
60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης
Το Σάββατο συμπληρώνονται 60 χρόνια από την υπογραφή της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ και η Tageszeitung του Βερολίνου διαπιστώνει με πικρία: “Έβρεχε καταρρακτωδώς όταν οι ιδρυτές της ΕΕ πριν από 60 χρόνια συνήλθαν στη Ρώμη. Έβαλαν την υπογραφή τους σε ένα λευκό χαρτί διότι η Συμφωνία της Ρώμης τυπώθηκε πολύ αργά. Αλλά δεν πείραζε, ο Κόνραντ Άντενάουερ και οι πέντε ομόλογοί του ήταν στο πνεύμα της εποχής. Σήμερα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Το πνεύμα της εποχής είναι κατά της ΕΕ. Κανείς πια δεν ακούει τον ‘παλμό της Ευρώπης’. Τουλάχιστον όχι στις Βρυξέλλες. Εδώ στην καρδιά της Ευρώπης μπορεί να εργάζονται πυρετωδώς χιλιάδες υπάλληλοι της ΕΕ, διπλωμάτες ή λομπίστες πάνω στο ευρωπαϊκό πρότζεκτ αλλά το μόνο που ακούγεται δυνατά στην έδρα της ΕΕ είναι η βουή από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων”.
Τέλος, η Stuttgarter Zeitung φαίνεται λίγο πιο αισιόδοξη: “Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στα πέντε σενάρια της Λευκής Βίβλου του που παρουσίασε για το μέλλον της Ευρώπης συμπεριέλαβε και το σημείο ότι ‘όποιος θέλει περισσότερα πρέπει να κάνει περισσότερα’. Αυτή η θέση θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως η παραδοχή ότι η ιδανική Ευρώπη απέτυχε. Θα μπορούσε όμως να προσφέρει την ευκαιρία, τουλάχιστον σε ένα τμήμα της Ευρώπης να συνεχίσει χωρίς να διακοπεί η πορεία της από ιδεολογικά ή εθνικιστικά εμπόδια. Μια Ευρώπη διαφορετικών ταχυτήτων είναι προτιμότερη από μια παραλυμένη Ευρώπη”.
Πηγή: Deutsche Welle