Διχασμένες εμφανίζονται οι πολιτικές δυνάμεις στην Γερμανία σχετικώς με την πρόταση που φέρεται να έχει υποβάλει η γερμανική κυβέρνηση για ορισμό επιτρόπου ο οποίος θα ελέγχει την εφαρμογή του προϋπολογισμού στην Ελλάδα.
Ο αντικαγκελάριος, Αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη καθοδήγηση και έλεγχο και «εάν δεν το καταφέρει μόνη της, πρέπει η καθοδήγηση και ο έλεγχος να έρθουν πιο δυναμικά από έξω, πχ από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σε ανάλογο μήκος κύματος βρίσκεται και η δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Χέρμαν Γκρέχε: «Περαιτέρω βοήθεια για την Ελλάδα έχει νόημα μόνο εάν υπάρχει επαρκής προσπάθεια από την ίδια την Ελλάδα.
Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει με συνέπεια τις δεσμεύσεις της για λιτότητα και μεταρρυθμίσεις. Εάν σε αυτή την προσπάθεια δεν προχωρήσει επαρκώς μόνη της, πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ορίσει κάποιον, ο οποίος θα υποστηρίζει την απαραίτητη πρόοδο και θα επιβλέπει και, εάν υπάρχει ανάγκη, θα παρεμβαίνει».
Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine την πρόταση περί επιτρόπου υποστηρίζει και ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, πρώην επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας στις Βρυξέλλες, ο οποίος φέρεται να έχει δηλώσει: «Η Ελλάδα θα πρέπει να ζήσει με το γεγονός ότι εκείνοι που δίνουν πολλά χρήματα για την ανόρθωση της χώρας, πρέπει να συμμετέχουν και στις αποφάσεις για το πώς θα μοιραστούν τα χρήματα αυτά- κάτι που συνεπάγεται περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα». Ωστόσο, στη συνέχεια μετρίασε την άποψη αυτή, ξεκαθαρίζοντας πως «πρέπει να αποφύγουμε την εντύπωση ότι η χώρα κυβερνάται από έξω».
Ωστόσο την ίδια στιγμή ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων Φλόριαν Τόνκαρ απορρίπτει την πρόταση περί επιτρόπου. «Δεν είναι δυνατόν εκπρόσωποι άλλων χωρών να δίνουν απευθείας εντολές για περικοπές, κατά παράκαμψη των δημοκρατικών θεσμών μίας χώρας» λέει ο Τόνκαρ στην εφημερίδας Frankfurter Allgemeine. Από την πλευρά των Φιλελευθέρων οξεία ήταν και η κριτική του ελληνικής καταγωγής Γερμανού ευρωβουλευτή Γιώργου Χατζημαρκάκη ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως «σήμερα, φαίνεται πως πέθανε η λογική στο Βερολίνο. Μοιάζουν σα να απώλεσαν την ιστορική μνήμη στο Βερολίνο και στη Φρανκφούρτη».
Επικριτικός είναι και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τριττίν. «Πρόκειται για κλασσική συζήτηση αντιπερισπασμού που απευθύνεται στην εσωτερική πολιτική σκηνή» υποστηρίζει ο πρώην υπουργός και εξηγεί: «Η καγκελάριος Μέρκελ θέλει να καθησυχάσει τους βουλευτές της, γιατί δεν κατάφερε να υλοποιήσει της υποσχέσεις που τους έδωσε το φθινόπωρο ότι θα επιβάλλονται αυτόματες κυρώσεις στους παραβάτες του νέου συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας».
Ο Μάρκους Φέρμπερ, επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνέντευξή του καλεί την γερμανική κυβέρνηση να είναι προσεκτική: «Δεν πρέπει να ζητάς κάτι το οποίο ο ίδιος δεν θα δεχόσουν», επισημαίνει και αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας που αναγνωρίζει την διαχείριση προϋπολογισμού ως θεμελιώδες σημείο της εθνικής κυριαρχίας, στο οποίο δεν επιτρέπεται να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά