Το γερμανικό κοινοβούλιο συζήτησε για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη μετά από πρόταση του κόμματος «Η Αριστερά». Αφορμή ήταν ρεπορτάζ στο «SPIEGEL».
Στη συζήτηση που έγινε χτες στην Μπούντεσταγκ για την Ελλάδα, επικράτησε ομοφωνία ότι η θέση της χώρας είναι στην ευρωζώνη και ότι οι βουλευτικές εκλογές είναι υπόθεση του ελληνικού λαού.
Επικαλούμενο πηγές της Καγκελαρίας το περιοδικό υποστήριζε ότι η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σε περίπτωση που προκύψει αδιέξοδο στο θέμα του χρέους με μια κυβέρνηση του «ΣΥΡΙΖΑ». Τόσο οι ομιλητές του κόμματος «Η Αριστερά» όσο και των «Πρασίνων» άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση διότι δεν διέψευσε άμεσα το δημοσίευμα.
Ο «πράσινος» βουλευτής Μάνουελ Σάρατσιν την χαρακτήρισε την στάση αυτή «ανεύθυνη». Οι ομιλητές των κυβερνητικών κομμάτων και της κυβέρνησης επιδίωξαν να παρουσιάσουν το ρεπορτάζ «ως αποκύημα δημοσιογραφικής φαντασίας».
Η θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ
Σε όλους τους τόνους και με σχεδόν ταυτόσημες διατυπώσεις οι εκπρόσωποι των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών υποστήριξαν ότι η θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ. Ακόμη ότι η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της, στην προσπάθεια να πετύχουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών.
Οι Χριστιανοδημοκράτες ομιλητές επέμειναν ότι χάρη στο πρόγραμμα η χώρα σημείωσε προόδους επιτυγχάνοντας πρωτογενές πλεόνασμα, οικονομική άνοδο και αύξηση του αριθμού των εργαζομένων.
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Μίχαελ Μάιστερ είπε: Το ζητούμενο είναι η Ελλάδα να παραμείνει σε αυτή την πορεία».
Κατά τον κ. Μάιστερ: «Αυτό που με προβληματίζει δεν είναι αν στη νέα κυβέρνηση θα βρίσκονται κομμουνιστές ή όχι. Αυτό που με προβληματίζει είναι αν η Ελλάδα ακολουθήσει την επιτυχή πορεία των τελευταίων πέντε χρόνων με μια κυβέρνηση των μεταρρυθμίσεων ή θα διακοπεί αυτή η πορεία με συνέπεια να χαθούν όλες οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Έλληνες. Αυτό είναι το επίκαιρο ερώτημα και αυτό θα το συζητήσουμε με ηρεμία με την επόμενη ελληνική κυβέρνηση».
Την πρόθεση για συνεργασία με την όποια ελληνική κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές τονίζει και ο υφυπουργός εξωτερικών Μίχαελ Ροτ: «Η γερμανική κυβέρνηση είναι σίγουρη ότι η καλή συνεργασία θα συνεχιστεί και με την επόμενη ελληνική κυβέρνηση. Όλοι θέλουμε την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Επ’ αυτού δεν υπάρχει καμία αλλαγή πλεύσης». Βέβαια όλοι οι ομιλητές της κυβερνητικής παράταξης τόνισαν, σε σχέση με τις συμφωνίες των δανειακών πακέτων, ότι αυτές θα ισχύουν και μετά τις 25 Ιανουαρίου και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τις τηρήσει.
Προς το παρόν η συζήτηση για κούρεμα περιττή
Ας σημειωθεί πάντως, ότι από τη συζήτηση έλειψε οποιαδήποτε κριτική προς το «ΣΥΡΙΖΑ». Ο μόνος που άσκησε – αν και σε χαμηλό τόνο – κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, ήταν ο εκπρόσωπος για θέματα Κρατικού Προϋπολογισμού της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών, Νόρμπερτ Μπάρτλε. Αφορμή ήταν το άρθρο γνώμης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα Handelsblatt στις αρχές της εβδομάδας, όπου έκανε λόγο για «δημοσιονομικό εικονικό πνιγμό» των Ελλήνων λόγω του χρέους. Όπως επισήμανε ο κ. Μπάρτλε αλλά και προηγουμένως ο υφυπουργός Οικονομικών, Μίχαελ Μάιστερ, το διάστημα αυτό η Ελλάδα εξοφλεί μόνο τα δάνεια που παρείχε το ΔΝΤ. Αναφορικά με τους Ευρωπαίους, η εξόφληση του πρώτου πακέτου βοήθειας (διμερή δάνεια) θα ξεκινήσει το 2020 και θα διαρκέσει ως το 2041, ενώ η επιστροφή του δευτέρου πακέτου (EFSF) αρχίζει το 2023 και τελειώνει το 2057. Οπότε, αν η Ελλάδα θελήσει πιθανώς να επιμηκύνει κάποιο δάνειο τότε θα πρέπει να αποταθεί στο ΔΝΤ. Αναφορικά με τα ευρωπαϊκά δάνεια ο κ. Μπάρτλε απέρριψε το ενδεχόμενο κουρέματος. «Σκοπός των προστατευτικών μηχανισμών του ευρώ δεν είναι να αναλαμβάνουν το χρέος ενός κράτους αλλά να το βοηθήσουν ώστε να ανακτήσει την ικανότητα να δανείζεται με υποφερτούς τόκους στις χρηματαγορές», σημείωσε ο κ. Μπάρτλε.
Την άποψη ότι το κούρεμα του χρέους δεν είναι το ζητούμενο, τουλάχιστον προς το παρόν, υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. των Πρασίνων για θέματα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Γκέρχαρντ Σικ. Όπως επισήμανε, οι τόκοι που αυτή τη στιγμή καταβάλει η Ελλάδα ετησίως ανέρχονται στο 1,8% του ΑΕΠ.
Συνεπώς, ένα κούρεμα δεν θα επέφερε άμεσα κάποια ελάφρυνση. «Αλλά ποιος όμως μπορεί να διανοηθεί ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο ή ποια ‘υποθήκη’ συνεπάγεται για το μέλλον; Για αυτό το λόγο έχουμε διατυπώσει εδώ και καιρό μια πρόταση την οποία στηρίζουν πολλοί οικονομολόγοι: θα πρέπει να μπούμε στην τροχιά διαγραφής του χρέους, η οποία βέβαια θα είναι συνδεδεμένη με όρους και συμφωνίες. Ακριβώς αυτή είναι η πρόταση μας».
Νικητής ο Ντράγκι
Πάντως, το ενδεχόμενο νίκης ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να πυροδοτήσει νέα κρίση του ευρώ σύμφωνα με τον πρώην γερμανό υπ. Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ. Δυσφορία στο γερμανόφωνο Τύπο για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Η γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπέρ της συμβατότητας υπό προϋποθέσεις του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχολιάζεται εκτενώς από τον γερμανόφωνο Τύπο με την πλειονότητα των σχολιαστών να προβάλουν τον σκεπτικισμό τους.
Υπέρ και κατά
«Μια γιορτινή μέρα για τον ίδιο, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τους υπεύθυνους για τη διάσωση του ευρώ και τους κερδοσκόπους και μια μαύρη μέρα για τους φορολογούμενους της ευρωζώνης και την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας», παρατηρεί η Welt. Επικριτική και η Neue Ζürcher Zeitung, που αμφισβητεί άμεσα το εάν ανήκει στις αρμοδιότητες της ΕΚΤ να μειώνει το κόστος χρηματοδότησης ορισμένων κρατών εξουδετερώνοντας ουσιαστικά τις κυρώσεις από την ελεύθερη αγορά. Η Rheinische Post υπογραμμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις που θεωρεί ότι θα έχει η απόφαση. «Εάν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακολουθήσει τη γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα, κάτι που τις περισσότερες φορές συμβαίνει, κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει πλέον τον Ιταλό. Για τους αποταμιευτές μια κακή είδηση, γιατί εάν απολέσουν οριστικά την εμπιστοσύνη τους στο ευρώ, το κοινό νόμισμα θα χάσει ακόμη περισσότερο σε σχέση με το δολάριο και θα μετατραπεί σε ‘μαλακό νόμισμα’».
Η Märkische Oderzeitung θεωρεί ότι οι συνθήκες που ρυθμίζουν τα του ευρώ δεν αξίζουν ούτε το χαρτί, πάνω στο οποίο γράφτηκαν. Και επισημαίνει ότι διαλύθηκε η γερμανική αυταπάτη ότι με την ΕΚΤ δημιουργήθηκε μια ευρωπαϊκή Μπούντεσμπανκ, προσηλωμένη μόνο στη νομισματική σταθερότητα μακριά από κάθε πολιτική επιρροή.
Αντίθετα η Rundschau της Φραγκφούρτης συγκαταλέγεται στις λίγες εφημερίδες που προτάσσουν τη διαφύλαξη του ύψιστου στόχου, που είναι η διατήρηση του ευρώ. «Η ΕΚΤ μπορεί να παρεμβαίνει, όπως το κάνουν κι άλλες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο και όπως το έκανε και η Μπούντεσμπανκ επί εποχής μάρκου. Πρόκειται για μη συμβατικό μέτρο, στο οποίο προσφεύγει ο Ντράγκι, αλλά μήπως η κατάσταση στην ευρωζώνη είναι κανονική; Όποιος λέει όχι σε όλα, κινδυνεύει να αφήσει τον ασθενή χωρίς φάρμακο».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πυροδοτήσει νέα κρίση στην ευρωζώνη»
«Κρίση μετά την κρίση». Είναι ο τίτλος άρθρου του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας (επί
συγκυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων) που φιλοξενεί η Suddeütsche Zeitung. Ο Γιόσκα Φίσερ προαναγγέλλει «νέα κρίση μετά την κρίση στην ευρωζώνη με αφορμή τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ».
«Βέβαια η Ελλάδα είναι χώρα μικρή για να αποτελέσει πραγματικό κίνδυνο στην ευρωζώνη, αν και δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει τις αντιδράσεις των αγορών» σημειώνει ο Γιόσκα Φίσερ, «ωστόσο το εκλογικό αποτέλεσμα των Αθηνών θα μπορούσε να πυροδοτήσει τεράστια πολιτική κρίση, η οποία να μεταπηδήσει στην Ιταλία και αργότερα στη Γαλλία, στη δεύτερη και τρίτη οικονομία της ευρωζώνης». Ο πρώην γερμανός υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει το συλλογισμό του και υποστηρίζει ότι ακόμη κι αν γίνει θαύμα στην Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίσει τις εκλογές, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της κρίσης που θα προερχόταν από την ίδια πολιτική με στόχο το ευρώ φέρνοντας ως παράδειγμα τη δυσαρέσκεια των Ιταλών, όχι πλέον μόνο κατά της πολιτικής της λιτότητας, αλλά κατά του ίδιου του κοινού νομίσματος. «Εδώ προδιαγράφεται μια διαμάχη αρχών με τη Γερμανία σε μια περίοδο όπου στα κοινοβούλια και στους δρόμους της χώρας σχηματίζεται μια δεξιά εθνικιστική αντιευρωπαϊκή δύναμη που θα περιορίσει σημαντικά τα περιθώρια χειρισμών του Βερολίνου για συμβιβασμούς» επισημαίνει ο Φίσερ. «Αυτή η διαμάχη, που κινδυνεύει να γίνει γερμανοιταλική, και ακόμη χειρότερο, γερμανογαλλική, είναι επικίνδυνη γιατί δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο την ευρωζώνη, αλλά ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».
Ο Γιόσκα Φίσερ επικρίνει το Eurogroup για την ανικανότητά του να τερματίσει την κρίση και διατείνεται ότι εκτός από «τελετουργικές» εκκλήσεις για λιτότητα δεν έχει δώσει αναπτυξιακή προοπτική με αποτέλεσμα σε πολλές χώρες της ΕΕ να έχει στερέψει η υπομονή. Για τις πρόωρες ελληνικές εκλογές αποκαλεί «υψηλό κίνδυνο» το ενδεχόμενο εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν επιθυμεί να κατηγορηθεί για γιγαντιαία απάτη σε βάρος των ψηφοφόρων του, θα πρέπει να επιμείνει τουλάχιστον στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων με την τρόικα. Σε περίπτωση αποτυχίας, ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αναλάβει μονομερώς τις συνέπειες», γράφει ο Φίσερ. «Από τώρα όμως διαφαίνεται ότι τυχόν επαναδιαπραγμάτευση θα είχε την επενέργεια χιονοστιβάδας στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου με την ευρωκρίση να αναζωπυρώνεται».
Πληροφορίες από Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης