Ως «πολύ σημαντικό βήμα από τις δύο ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης» χαρακτήρισε την κοινή πρόταση Μέρκελ – Μακρόν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Στη συνέντευξή του, το βράδυ της Δευτέρας, στον τηλεοπτικό σταθμό “Blue Sky”, ο υπουργός υπογράμμισε δύο καινοτομίες της εν λόγω πρότασης: ότι πρόκειται για ζεστό, νέο χρήμα, επίσης ότι δεν θα δοθεί υπό μορφή δανείου.

«Παραμένουν οι λεπτομέρειες να διευκρινισθούν, είναι προφανές ότι έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα από τις δύο ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης για την έκδοση ενός, από ό,τι φαίνεται, κοινού ομολόγου, δηλαδή τιτλοποίηση του χρέους των δύο χωρών», τόνισε εισαγωγικώς στη συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας για να εξειδικεύσει στη συνέχεια:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι ένα πράγματι πολύ σημαντικό βήμα, είναι περίπου αυτό που συζητούσαμε το τελευταίο διάστημα, δηλαδή για την τιτλοποίηση. Ασφαλώς είναι οι δύο χώρες που έχουν αρκετά κοινά οικονομικά χαρακτηριστικά, οπότε δεν είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει άμεσα θετικά για όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που έχουν σοβαρές δημοσιονομικές διαφορές. Η αίσθηση που αποκομίζω, είναι ότι από την τιτλοποίηση αυτή, δηλαδή από το νέο χρήμα που θα εισρεύσει στην Ε.Ε., θα υπάρξει μια αναλογική διοχέτευση στις χώρες, οι οποίες έχουν κατ’ εξοχήν πληγεί από αυτήν την πανδημία. Αν αντιλαμβάνομαι καλά, θα έχουμε νέο χρήμα που ήταν το αίτημα των περισσότερων χωρών, περιλαμβανομένης και της Ελλάδος».

Μια πρόταση που εμπεριέχει δύο σημαντικές διαστάσεις, δήλωσε ο Γ. Γεραπετρίτης, η πρώτη ότι, «πρόκειται για νέο χρήμα και όχι για μόχλευση ίδιων πόρων που βρίσκονται μέσα στην Ε.Ε., εισρέει, δηλαδή, ζεστό χρήμα στην Ε.Ε. που είναι ουσιαστικά το ανάλογο εκείνου που εμείς χαρακτηρίζαμε ως ευρωομόλογο», και η δεύτερη ότι, «διαφαίνεται ότι πρόκειται για επιδόματα και όχι για δάνεια, τα οποία θα επιβάρυναν αναλόγως το χρέος. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική κίνηση, είμαστε γενικά ικανοποιημένοι από την αντίδραση της Ε.Ε., διακρατικά πλέον από τις μεγάλες χώρες, έστω και με σημαντική καθυστέρηση».

Παραλλήλως ο υπουργός ενημέρωσε και για μια ακόμη «πολύ σημαντική εξέλιξη στις συζητήσεις μεταξύ της καγκελαρίου (της Γερμανίας) και του Προέδρου (της Γαλλίας) -και αυτό έχει να κάνει με το ενιαίο απόθεμα ιατρικών αναλωσίμων για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα», ανέφερε με έμφαση θυμίζοντας ότι «πρώτος ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε θέσει το ζήτημα να μπορέσει η Ε.Ε. να αποκτήσει τη βιομηχανική ιδιοκτησία, δηλαδή τις πατέντες από τα νέα εμβόλια, έτσι ώστε να υπάρχει ροή παραγωγής όχι μόνο στις χώρες όπου θα βρεθεί το εμβόλιο, αλλά να υπάρχει ροή και στην Ε.Ε., έτσι ώστε υπό ανεκτούς όρους όλες οι χώρες να μπορούν να αποκτήσουν το εμβόλιο αυτό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης