«Έχουμε ένα συνεκτικό σχέδιο το οποίο θα μπορούσε να δημιουργούσε συνθήκες εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης της χώρας», ανέφερε στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, o υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο υπουργός δεν παρέλειψε ωστόσο να υπογραμμίσει ότι «αυτό εξαρτάται πολύ, προφανώς, από την εφαρμογή που θα τύχει» και ότι «είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο αλλά θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουν, πως όπως έχει δομηθεί το ελληνικό κράτος, απαιτεί ριζικές τομές και αυτές οι τομές δεν θα έρθουν συντηρητικά, με σημειακές παρεμβάσεις αλλά με μια συνολική παρέμβαση που θα φέρνει το κράτος ένα βήμα μπροστά».

Ο κ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε μάλιστα την εθνική αντιπροσωπεία ότι αυτή είναι η πρώτη φάση αυτού του εκσυγχρονσμού και θα ακολουθήσει μια δεύτερη φάση που θα έχει να κάνει κυρίως με την αναδιάρθρωση των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Αποκέντρωσης. Θα είναι ένα σχέδιο μεταρρυθμιστικό που θα αποδίδει μείζονες αρμοδιότητες στους ΟΤΑ και αυτοτελείς πόρους.

Ο υπουργός Επικρατείας σχολίασε την κριτική ότι ενισχύεται το πρωθυπουργο-κεντρικό σύστημα με τη νέα δομή, δηλαδή με την Προεδρία της Κυβέρνησης. «Για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την αυθαιρεσία και την υπερσυγκέντρωση των εξουσιών, χρειάζεται ένα και μόνο. Χρειάζεται η θέση πολύ συστηματικών διαδικασιών. Ο πρωθυπουργός δεν αποκτά εξουσία όταν έχει μια μεγάλη δομή δίπλα του. Ο πρωθυπουργός αποκτά εξουσία όταν δεν υπάρχει διαδικασία η οποία να τον δεσμεύει στον τρόπο με τον οποίο παράγεται η πολιτική», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Η δικιά μου φιλοδοξία, με το παρόν νομοσχέδιο, είναι ακριβώς αυτό: Όλα τα κρατικά όργανα να δεσμεύονται από τις διαδικασίες και τα όργανα αυτά-όταν αναφερόμαστε στην κυβέρνηση- να είναι υποτελή στην κρίση του κοινοβουλίου».

Ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε στην κριτική ότι οι υπουργοί γίνονται υποχείρια και υποτελείς, μιας αυτοκρατορικής δομής, της προεδρίας της Κυβέρνησης. «Καμία υπερσυγκέντρωση δεν υφίσταται, καμία αποψίλωση των κυβερνητικών δομών, και βεβαίως, καμία αποψίλωση του ιερού χώρου του κοινοβουλίου. Καμία απολύτως αρμοδιότητα δεν αφαιρείται από υπουργό. Οι υπουργοί διατηρούν στο ακέραιο τις αρμοδιότητες που τους αποδίδονται από το νόμο και από το Σύνταγμα», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και εξήγησε: «αυτό που καθιερώνεται, ισχύει σε όλα τα ευρωπαϊκά προηγμένα κράτη. Υπάρχει μια κεντρική δομή η οποία παρακολουθεί την εκτέλεση του κυβερνητικού έργου. Αυτό έχει αξία διότι έως σήμερα συνέβαινε προσωποπαγώς, άτυπα. Θα σήκωνε το τηλέφωνο ο πρωθυπουργός να ενημερωθεί σε ποια φάση βρίσκεται η υλποίηση ενός έργου. Σήμερα αυτό παρέλκει. Φτιάχνουμε δομές ώστε ταυτόχρονα υπουργοί και πρωθυπουργός θα μπορούν ταυτόχρονα να γνωρίζουν που βρίσκεται η κάθε δράση».

Είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός θα παρεμβαίνει μόνο συντονιστικά και διορθωτικά. «Είναι μομφή ότι θα υπάρχει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης ότι υπάρχει υστέρηση χρονική στον προγραμματισμό μιας επιμέρους πολιτικής;», αναρωτήθηκε ο υπουργός σημειώνοντας ότι το ελληνικό κράτος επί 45 χρόνια υποφέρει από συναρμοδιότητες που κατατρέχουν το πολιτικό σύστημα επί δεκαετίες.

Κυρίως τόνισε ότι είναι απόλυτος ο σεβασμός στον συνταγματικό ρόλο των υπουργών. Δεν υπάρχει ούτε μια χώρα της Ευρώπης που να μην έχει Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, είπε και πρόσθεσε ότι μόνο νομοτεχνική θα είναι η παρέμβαση που γίνεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ