Το γεγονός πως η Ελλάδα ήταν βιομηχανική χώρα και μπορεί να ξαναγίνει επισήμανε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.

«Η κοινωνία έχει ωριμάσει και η τεχνολογία είναι σε μετάβαση, γεγονός που αποτελεί πλεονέκτημα για εμάς. Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω μπορεί να είναι και πλεονέκτημα, καθώς άλλες χώρες έχουν επενδύσει πρόσφατα και θα χρειαστούν χρόνια για την απόσβεση των επενδύσεων. Μπορούμε να τρέξουμε, αν το κράτος δώσει τα αναγκαία κίνητρα. Βούλησή μας είναι να δώσουμε μεγάλη έμφαση στην βιομηχανία, χωρίς να απαξιώνω τον τουρισμό. Έχουμε ανταγωνιστικό μειονέκτημα στην ενέργεια, λόγω της κατάστασης της ΔΕΗ, αλλά θα προσπαθήσουμε να βρούμε διόδους να το αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανήγγειλε δε ότι τη Δευτέρα θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών στον αναπτυξιακό νόμο, ενώ το Πάσχα θα είναι έτοιμη, από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η ψηφιακή πλατφόρμα για την παρακολούθηση των επενδύσεων που εντάσσονται σε αυτόν. Σημείωσε εξάλλου ότι προχωρά η απλούστευση των διαδικασιών καθώς με το σημερινό καθεστώς χρειάζονται 43 βήματα και 7 χρόνια για ολοκλήρωση μιας επένδυσης στον αναπτυξιακό, ενώ ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στο ΕΣΠΑ. Έκανε εξάλλου γνωστό ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας (όπου αποσύρθηκε το δίκτυο υψηλής ταχύτητας 5g υπό τον φόβο αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία) τον επισκέφθηκε και ζήτησε να γίνει έλεγχος της ακτινοβολίας από τον Δημόκριτο ώστε να απαντηθούν οι ανησυχίες.

Την ανάγκη να υπάρξει εθνικό σχέδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας συνολικά και όχι μόνο της βιομηχανίας επεσήμανε η πρώην υπουργός και Επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε., ‘Αννα Διαμαντοπούλου. Δεν είμαστε, είπε, σε ευχάριστη θέση αλλά υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που είναι στην παγκόσμια πρωτοπορία. Πρότεινε δε μετά την απολιγνιτοποίηση, η Δυτική Μακεδονία να γίνει η πρώτη ψηφιακή περιοχή της χώρας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS, αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ανέφερε ότι η χώρα έχει χάσει την 3η βιομηχανική επανάσταση και δεν πρέπει να χάσει και την τέταρτη. Σημείωσε ότι «σε μια χώρα που άγγιξε αρνητικά ρεκόρ στην ανεργία, η ισορροπία ανάμεσα στο μέγιστο αυτοματισμό και την απασχόληση είναι στοίχημα. Αρκεί να μην αντιμετωπίζουμε τις νέες τεχνολογίες ως εχθρό». Ειδικά για την Ελλάδα, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις κατανοούν την ανάγκη συμμετοχής στην 4η βιομηχανική επανάσταση αλλά θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσουν τα προβλήματα της κρίσης και να σταθούν στα πόδια τους. «Αν το πρόβλημα είναι να πληρώσεις μισθούς στο τέλος του μήνα, η ψηφιακή τεχνολογία πηγαίνει σε δεύτερη μοίρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Χρειάζεται χρόνος και πολλή βοήθεια από την Πολιτεία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να ανταγωνιστούν ευρωπαϊκούς κολοσσούς, που έχουν πρόσβαση σε φθηνό ρεύμα, φθηνό χρήμα, ρυθμιστική σταθερότητα, αδειοδοτική διευκόλυνση από το κράτος, εργαλεία και κίνητρα ψηφιακού μετασχηματισμού κλπ.

«Καλούμαστε παράλληλα να ανταγωνιστούμε τη βιομηχανική παραγωγή τρίτων χωρών, που ήδη επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά κι επιδοτείται σκανδαλωδώς», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο παράδειγμα των επιδοτήσεων της κινεζικής βιομηχανίας αλουμινίου για το οποίο τόνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει σε πολλά σημεία δίκιο.

Υπογράμμισε ακόμη ότι εκτός από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αποτελεί σοβαρή πρόκληση και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ελληνική βιομηχανία είναι μικρού μεγέθους και με σημαντικές αδυναμίες αλλά είναι ζωντανή, έχει φωτεινά παραδείγματα και είναι πολύ σημαντική για τη χώρα», τόνισε ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της VIOHALCO.

Τόνισε ότι η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι υπαρκτή και επηρεάζει τις εξελίξεις ενώ η χώρα μας έχει μείνει σχετικά πίσω. «Η Πολιτεία πρέπει να φροντίσει να υπάρχει βιομηχανία γιατί είναι οδηγός ανάπτυξης των τεχνολογικών εξελίξεων». Υπογράμμισε την ανάγκη επενδύσεων στις υποδομές και την Παιδεία, αλλά και στην διασύνδεση της Παιδείας με την παραγωγή κάτι που προϋποθέτει αλλαγή αντιλήψεων και νοοτροπίας. «Το μεγαλύτερο όπλο είναι να χτίσουμε στις νέες τεχνολογίες και την έρευνα. Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη εξασφάλιση ότι η χώρα θα παραμείνει ζωντανή».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης