«Για την απουσία της χώρας μας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου θα έπρεπε να απολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί επί των ημερών του ξεκίνησε η Διάσκεψη του Βερολίνου και η Ελλάδα ήταν απούσα» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, σχολιάζοντας την κριτική από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

«Η Διάσκεψη του Παλέρμο, που είχε παρουσία ο κ. Τσίπρας, ήταν μία τελείως διαφορετική πρωτοβουλία από αυτή του Βερολίνου, ήταν μία ιταλική πρωτοβουλία που έγινε μία συζήτηση για το θέμα. Στη Διάσκεψη του Βερολίνου σταθερά η χώρα μας είναι απούσα από το 2015» εξήγησε ο κ. Γαϊτάνης. «Θα έπρεπε από την αρχή να ήταν παρούσα η Ελλάδα, θα πρέπει άλλοι να εξηγήσουν γιατί η χώρα μας δεν ήταν παρούσα τον καιρό που έπρεπε» ανέφερε προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα έχει κάνει ένα διπλωματικό σπριντ τους τελευταίους μήνες» και «είναι σαφές ότι σε αυτό το επίπεδο η Τουρκία είναι απομονωμένη», ενώ «πέρα από την καταδίκη του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης έχουμε την ψήφιση και την υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed, έχουμε τη διάσκεψη του Καΐρου και σε όλα αυτά τα φόρα και σε όλες αυτές τις διπλωματικές κινήσεις η Ελλάδα είναι παρούσα με αυτοπεποίθηση και προασπίζεται τα κυριαρχικά μας συμφέροντα».

Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επεσήμανε: «Η κυβέρνηση εκτελεί το σχέδιο, το οποίο έχει εξαγγείλει, δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε αυτό. Καταλαβαίνουμε πλήρως τις αγωνίες και τις ανησυχίες, ειδικά των συμπατριωτών μας που ζούνε στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Εκεί έχουν σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, γι’ αυτό και η κυβέρνηση λέει ότι θα πρέπει να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Από εκεί και πέρα, όμως, πρέπει να γίνουν και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και τώρα με την αλλαγή πλέον του νόμου για το άσυλο από 1ης Ιανουαρίου του 2020 θα εφαρμοστεί αυτός ο εκτεταμένος σχεδιασμός, που έχει στόχο να μειώσει τις ροές και να αυξήσει τις επιστροφές προς την Τουρκία. Παράλληλα, γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια σε διεθνές επίπεδο να δημιουργηθεί ένας ενιαίος ευρωπαϊκός μηχανισμός ασύλου […] Ο πρωθυπουργός έχει διεθνοποιήσει το ζήτημα, λέει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να σηκώσει αυτό το βάρος, το οποίο είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η Ελλάδα τυχαίνει, δυστυχώς, να είναι στη ροή της κίνησης αυτών των ανθρώπων από τις εστίες τους».

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας ο κ. Γαϊτάνης παρατήρησε ότι «ο δείκτης του οικονομικού κλίματος είναι ο καλύτερος των τελευταίων δώδεκα-δεκατριών ετών» και «η κυβέρνηση λέει ότι κι ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί θα πάει στη μείωση της φορολογίας ως επί το πλείστον».

«Γίνεται κάθε προσπάθεια να ενισχυθεί το οικονομικό κλίμα, γίνεται απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία, η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός τόπος για επενδύσεις, έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα […]. Το 2020 θα είναι μία πολύ καλή οικονομική χρονιά για τη χώρα μας» σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το κλιμακωτό μπόνους που προτείνει η κυβέρνηση για τον νέο εκλογικό νόμο, ο κ. Γαϊτάνης απάντησε: «Οι Έλληνες, όταν πάμε στις κάλπες, ψηφίζουμε για κυβέρνηση, θέλουμε κατά συνέπεια να εκλεγεί μία κυβέρνηση η οποία θα κυβερνήσει τη χώρα. Είναι πολύ λογικό στη δική μας αντίληψη ένα κόμμα που παίρνει 40% να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο προηγούμενος εκλογικός νόμος προέβλεπε μπόνους 50 εδρών, που στην ουσία δεν ήταν μπόνους των 50 εδρών, η ΝΔ πήρε 28 έδρες και τις 22 θα τις έπαιρνε ούτως ή άλλως και από την αναλογική κατανομή τους. Αυτό το μπόνους των 28 εδρών δεν είναι κάτι τρομερό και δίνει δυνατότητα σε ένα κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Είχαμε με τον προηγούμενο νόμο που εφαρμόστηκε για 15 χρόνια και τη δυνατότητα σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας».