Η κυβέρνηση προσπαθεί, στο μέτρο του δυνατού, να προστατεύσει τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τον απολογισμό και ισολογισμό του κράτους του 2015.
Ο αναπληρωτής υπουργός δεν αρνήθηκε ότι η φορολογική επιβάρυνση χάριν της δημοσιονομικής προσαρμογής υπήρξε μεγάλη, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα την μειώσει.
«Η προσαρμογή έπρεπε να γίνει. Το θέμα είναι, πώς γίνεται η προσαρμογή. Διότι η προσαρμογή που γινόταν ήταν οριζόντια στις δαπάνες και με πολύ μεγάλη φορολογική επιβάρυνση. Κι εμείς φορολογούμε. Αλλά προσπαθούμε στο πλαίσιο της φορολογίας…Πρώτα-πρώτα φορολογούμε και υποσχόμαστε ότι μεσοπρόθεσμα οι φορολογικοί συντελεστές θα μειωθούν. Αυτό αποτυπώνεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής. Αναγνωρίζουμε ότι η φορολογική επιβάρυνση είναι μεγάλη και υποσχόμαστε ότι θα τη μειώσουμε», είπε ο κ. Χουλιαράκης.
“Εμείς προσπαθούμε, στο πλαίσιο του δυνατού – και δεν είναι μεγάλο το περιθώριο – να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, τα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα, ώστε η κοινωνία να βγει από την κρίση όρθια. Έχουμε ευθύνη. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στα πιο φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Πώς το κάνουμε; Δημιουργούμε νέα εργαλεία κοινωνικής πολιτικής. Έχουμε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, που με μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε να χρηματοδοτήσουμε με 700 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε την επισκόπηση δαπανών.
Όχι νέους φόρους. Μείωση δαπανών για να επεκτείνουμε τα οικογενειακά επιδόματα από το 2018 και μετά κατά 150 εκατομμύρια ευρώ – θα το δείτε στον Προϋπολογισμό που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα – για να αυξήσουμε τα προγράμματα καταπολέμησης της παιδικής φτώχειας με 50 επιπλέον εκατομμύρια ευρώ στα σχολικά γεύματα και στην επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών”, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για να προσθέσει: “Τα λέω αυτά, για να πω ότι δεν υπάρχει άλλο συνεκτικό, πειστικό, αξιόπιστο αφήγημα εξόδου από την κρίση και άλλο αφήγημα οικονομικής ανάκαμψης.
Η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αναγκαία, έχει κόστος γιατί σε υποχρεώνει να αυξήσεις τους φόρους, σε υποχρεώνει να αυξήσεις τις δαπάνες, δεν υπάρχουν θαύματα, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα, είναι η ταχύτητα προσαρμογής – η δικιά μας είναι πολύ πιο ήπια και κατά συνέπεια πιο αξιόπιστη – και η κατανομή του βάρους της προσαρμογής, με την προστασία όσο αυτό είναι δυνατό, και δυστυχώς δεν είναι όσο θα θέλαμε, των πιο ευάλωτων στρωμάτων”.
Νωρίτερα ο κ. Χουλιαράκης αναφέρθηκε στις εξαγγελίες του αρχηγού της ΝΔ το φθινόπωρο του 2016 για μείωση της φορολογίας. “Το κόστος της μείωσης της φορολογίας που ο αρχηγός της ΝΔ εξήγγειλε το φθινόπωρο του 2016, πλησιάζει τα 4,2 δισ. ευρώ”, είπε ο κ. Χουλιαράκης και θύμισε στο σημείο αυτό ότι και το ίδιο το ΔΝΤ θεωρεί ότι δεν υπάρχει χώρος περαιτέρω συμπίεσης των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών του δημοσίου.
«Εγώ νομίζω ότι υπάρχει. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζει τα 4,2 δισ. ευρώ. ‘Αρα ένα ερώτημα για εσάς στη ΝΔ, είναι πώς θα μειώσετε τη φορολογία όσο λέτε, αν δεν υπάρχει ο χώρος αντίστοιχης μείωσης των δαπανών. Πού θα βρεθεί ο χώρος;», είπε ο κ. Χουλιαράκης. Αναρωτήθηκε μάλιστα, γιατί αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα η ΝΔ δεν μείωσε τις δαπάνες όταν ήταν κυβέρνηση, αλλά ακολούθησε ένα άλλο μίγμα πολιτικής το οποίο περιέγραψε ως εξής: “Εγώ δεν θα αμφισβητήσω ότι η ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν επιτακτική. Αλλά τι κάνατε την τριετία 2012-2014; Μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ για ηλικίες 30 έως 65 ετών, με δημοσιονομικό κόστος 3 δισ. ευρώ.
Αύξηση τεκμηρίων διαβίωσης, μείωση των επιστροφών φόρου στους αγρότες, φορολόγηση των υπαρχόντων τυχερών παιγνίων κλπ, φορολογική μεταρρύθμιση 4172/2013 με απόδοση 1,17 δισ. και αυτό έρχεται πάνω από τα αντίστοιχα φορολογικά μέτρα που υλοποίησε η κυβέρνηση 2010-2012, νέα κλίμακα φορολόγησης εισοδημάτων, αύξηση συντελεστή ΦΠΑ από το 21% στο 23% και διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα, αύξηση του ΕΦΚ στα ποτά, στα τσιγάρα, εισαγωγή του ΕΦΚ στην ηλεκτρική ενέργεια, ΦΠΑ σε νέα κτίσματα, αλλαγές σε υποκατηγορίες ΦΠΑ, διεύρυνση ΦΠΑ σε επαγγέλματα που εξαιρούνται, ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, ΕΝΦΙΑ, τεκμήρια φορολόγησης επαγγελματιών και η λίστα δεν τελειώνει”, είπε ο αναπληρωτής υπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ