Συμβατική υποχρέωση η διάταξη που επιτρέπει τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε off shore, υποστήριξε μέσα από τον Αlpha 989 ο Γραμματέας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης, στον απόηχο της σφοδρής αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για το θέμα.
«Το συγκεκριμένο άρθρο το επιβάλλει το μνημόνιο μέσω της σύστασης της Greco και το σκεπτικό είναι να μην υπάρχουν κενά στη νομοθεσία. Το 2010 μπήκε στο νομοθετικό πλαίσιο του πόθεν έσχες απαγορευτική διάταξη που έλεγε ότι απαγορεύεται να συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες (πολιτικά πρόσωπα). Αν δεν ορίζεται από τον νόμο τί είναι κάτι, στα δικαστήρια “πέφτει”. Από τότε η επιτροπή της Βουλής είχε γνωμοδοτήσει ότι υπάρχουν θέματα νομιμότητας. Το Συμβούλιο της Ευρώπης λέει ότι υπάρχει αντίθεση με το αγγλικό δίκαιο και πρέπει να λυθεί.
Επιτρέπεται να έχουν εταιρείες στο εξωτερικό (πολιτικά πρόσωπα) δεδομένου ότι ο νόμος δεν ορίζει τί είναι εξωχώρια εταιρεία. Λέει “φτιάχτε το νομικό πλαίσιο γιατί έχει κενά και έτσι δεν μπορείτε να κυνηγήσετε κανέναν”. Αθωώθηκαν ήδη από την αρχή του πόθεν έσχες», εξήγησε ο κος Βασιλειάδης.
«Όταν ήρθε η ώρα να νομοθετήσουμε, σκοπός μας δεν ήταν να φτιάξουμε έναν όμορφο νόμο στα αυτιά του κόσμου και την επόμενη μέρα να καταρρεύσει. Αποφασίζουμε να εναρμονίσουμε τη φορολογική νομοθεσία με το πόθεν έσχες. Πρώτη φορά νόμος για το πόθεν-έσχες είναι αυστηρός. Έχουμε νόμο που αν αργήσεις έναν μήνα να καταθέσεις, φεύγει κατευθείαν για τον Εισαγγελέα», τόνισε.
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο Ποτάμι λέγοντας χαρακτηριστικά: «το άρθρο ψηφίστηκε από το Ποτάμι αλλά η μανιέρα του λαϊκισμού τους πήρε όλους μαζί».
Για την πάταξη του λαθρεμπορίου είπε ότι «βλέπουμε ήδη (αποτελέσματα). Με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έρχονται το επόμενο δεκαήμερο, θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα» ενώ για τις λίστες τόνισε: «είμαι αισιόδοξος, να τελειώσει και η αποχή δικηγόρων. Είναι βεβαιωμένα πάνω από 300 εκ. ευρώ. Μένει τώρα η είσπραξη».
ΠΗΓΗ: alpha989.com