Για την επίθεση που δέχθηκε από τον Β. Σόιμπλε, τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και την έλευση τεχνοκρατών στην Αθήνα, την επίσκεψή του στο Παρίσι, το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης για ΦΠΑ και άντληση εσόδων μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή «ONline».

O κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και τις υπηρεσίες του Οργανισμού, κατά την οποία όπως τόνισε θα συζητηθεί η διαμόρφωση του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος.

Για τη συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν επανέλαβε πως επρόκειτο για μια εθιμοτυπική συνάντηση και διευκρίνισε πως δεν είχε καμία επαφή με άλλους αξιωματούχους.
Για το Brussels Group.

Όσον αφορά στη συζήτηση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και του νέου σχήματος διαπραγμάτευσης που ονομάζεται πλέον Brussels Group είπε πως συζητήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής καθώς και το που θα γίνονται οι συναντήσεις των δύο μερών, διαβεβαιώνοντας πως αύριο θα έρθει στην Αθήνα η πρώτη ομάδα εμπειρογνωμόνων.

Οι τεχνοκράτες θα επισκέπτονται την Ελλάδα όποτε χρειάζεται. Θα υπάρχει ένας συγκεκριμένος χώρος όπου θα εργάζονται και μπορεί να είναι και ένα ξενοδοχείο, διευκρίνισε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε πως εάν χρειάζεται θα συναντώνται με Έλληνες αξιωματούχους στους χώρους εργασίας τους.
«Δεν θα δείτε στην Αθήνα τον κ. Μαζούχ. Δεν θα υπάρχει αυτό που συνέβαινε επί του παλαιού καθεστώτος, οι εισβολές στα υπουργεία. Η τρόικα τελείωσε» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, στη διαπραγμάτευση υπάρχουν τρεις παράλληλοι στόχοι:

-Η εξειδίκευση του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων, βάσει του οποίου θα κριθούμε ως χώρα
-Η διαδικασία που θα οδηγήσει έως τις 20 Απριλίου ή το τέλος Απριλίου σε μια συμφωνία Ελλάδας – Ευρώπης για την ανάκαμψη – ανάπτυξη της Ελλάδας
-Η ροή πληροφοριών προς την Κομισιόν για τα δημοσιονομικά και τον προϋπολογισμό, ώστε να υπάρχει αμφίπλευρη πληροφόρηση.

«Ασφυκτική η πολιτική της ΕΚΤ»

Ακόμη ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως στόχος είναι να φτάσουμε στον Ιούνιο με μια ρευστότητα από τους θεσμούς, ωστόσο υπογράμμισε πως η ΕΚΤ ακολουθεί ασφυκτική πολιτική, ενώ παλαιότερα, όπως σχολίασε, ήταν πιο χαλαρή.

Ωστόσο ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε πως η ΕΚΤ με τον τρόπο αυτό δεν πιέζει μόνο την Ελλάδα αλλά και τους εταίρους, υποστηρίζοντας πως η ΕΚΤ δεν μπορεί συνεχώς να βγάζει το φίδι από την τρύπα.

Για τις σχέσεις με τον Σόιμπλε

Κληθείς να σχολιάσει τις υποτιμητικές στο πρόσωπό του δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο κ. Βαρουφάκης απέφυγε να κάνει αρνητικά σχόλια σε βάρος του Γερμανού ομολόγου του λέγοντας πως είναι πολιτική του απόφαση και στάση πολιτισμού να μην συμμετάσχει σε έναν ανταγωνισμό της λογικής του οφθαλμός αντί οφθαλμού που τελικά οδηγεί όλους στο να είναι τυφλοί.

Ο κ. Βαρουφάκης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις παραδέχθηκε πως η παρουσία του στο Eurogroup έχει εκνευρίσει πολλούς και το απέδωσε στο γεγονός, όπως είπε, πως πολλοί από τους εταίρους μας έχουν κακομάθει από τις συμπεριφορές που επιδείκνυαν Έλληνες υπουργοί στο παρελθόν οι οποίοι περιμένουν στην ουρά για να τους δουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
«Είχαν συνηθίσει μια κυβέρνηση που κυβερνούσε με email και φαξ», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών.

Για ΦΠΑ και έσοδα

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «μετά τον Ιούνιο ξεκινάει μια νέα εποχή», δηλαδή ένας νέος σχεδιασμός σε εντελώς διαφορετική βάση με στόχο τη μείωση του ΦΠΑ και θα υπάρξει και μια εξομάλυνση σε βάθος τετραετίας.

«Αυτό που πετύχαμε με την τετράμηνη συμφωνία γέφυρα είναι ότι δεν θα δεχθούμε υφεσιακά μέτρα», τόνισε και πρόσθεσε ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι υφεσιακό μέτρο.

Υποστήριξε ότι ο συντελεστής 23% είναι ιδιαίτερα υψηλός, ενώ διαβεβαίωσε εκ νέου ότι δεν θα υπάρξει αύξηση για τρόφιμα, φάρμακα, παραμεθόριο, νησιά, εστίαση, βιβλία, Τύπο.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι σχεδιάζεται μια μεταρρύθμιση, η οποία θα προβλέπει τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών σε πραγματικό χρόνο. Αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί, όπως εξήγησε, σε διάστημα πέντε μηνών.

Από τη μεταρρύθμιση αυτή και από τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση προσδοκά να αντλήσει ποσό 6-8 δισ. ευρώ για να παραχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1-1,5% φέτος.

Για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος

Για την περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία με την Ευρώπη έως το τέλος Απριλίου, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «εν μέσω μίας διαπραγμάτευσης δεν θα συζητήσω την αποτυχία της». «Αυτό το σενάριο είναι σενάριο ήττας όλης της Ευρώπης. Είμαστε καταδικασμένοι να βρούμε λύση οι Ευρωπαίοι, αλλά δεν σκύβουμε το κεφάλι σε ανόητες πολιτικές», τόνισε.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί ένα δημοψήφισμα για τη συμφωνία που θα πετύχει η κυβέρνηση. «Δεν υπάρχει πιθανότητα να αποκλείσω ένα δημοψήφισμα. Η συμφωνία που θα πετύχουμε με τους εταίρους μας θα τεθεί στο Κοινοβούλιο, αλλά δεν θα ήταν κακή ιδέα να γίνει ένα δημοψήφισμα, χωρίς να ανακοινώνω κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.