Το ενδιαφέρον της Ελλάδας για συμμετοχή σε δύο νέα προγράμματα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εξοικονόμηση ενέργειας και υποστήριξη των περιοχών που έχουν σημαντική παραγωγή άνθρακα εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στη συνάντηση που είχε απόψε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την Ενεργειακή Ένωση, Μάρος Σέφτσοβιτς, στην οποία συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος.
Τις εν λόγω πρωτοβουλίες παρουσίασε στη συνάντηση ο κ. Σέφτσοβιτς. Η πρώτη αφορά την αξιοποίηση πρόσθετων πόρων από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, τον κοινοτικό προϋπολογισμό, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ιδιώτες για τη χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η Eurostat ήδη συμφώνησε οι σχετικές επενδύσεις, που θα χρηματοδοτηθούν από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, να μην προσμετρούνται στους υπολογισμούς σχετικά με το στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Η δεύτερη αφορά τη δημιουργία Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για την υποστήριξη περιοχών που σήμερα έχουν σημαντική παραγωγή άνθρακα.
Ο κ. Φάμελλος εκδήλωσε το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς να συμμετέχει στην πιλοτική φάση λειτουργίας του Ταμείου, το οποίο όπως ανέφερε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δραστηριοποιείται ήδη σε Γερμανία, Τσεχία και Πολωνία.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΥΠΕΝ στη συνάντηση έγινε συζήτηση επί όλων των θεμάτων του ενεργειακού τομέα, όπως οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Χειμερινό Πακέτο, η υιοθέτηση των θεσμικών εργαλείων για την εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας (διαγωνισμοί για έργα ΑΠΕ, Target Model κ.α.), η ανάδειξη της χώρας σε περιφερειακό κόμβο αγωγών ενέργειας (TAP, IGB, FSRU Αλεξανδρούπολης, EastMed), η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και οι δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.
Επίσης, ο αντιπρόεδρος Σέφτσοβιτς συνεχάρη την ελληνική πλευρά για την πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει σε όλα τα «μέτωπα» στον τομέα της ενέργειας, κάτι που ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι προκύπτει και από την πρόσφατη εις βάθος μελέτη του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας για την Ελλάδα.