Την άποψή του για το σκάνδαλο του «Qatargate» καταθέτει με επιστολή του ο πρώην Υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Σούρλας, επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεση λήψη αποφάσεων για την πάταξη της διαφθοράς.

«Το σκάνδαλο του Κατάρ που συγκλόνισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ας εκληφθεί σαν μια αφορμή και ευκαιρία για την λήψη αποφάσεων για την πάταξη της διαφθοράς και εμπέδωσης της διαφάνειας, που είναι προϋποθέσεις δημοκρατίας.

Αποφάσεις όχι μόνο για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), αλλά και τις offshore εταιρίες και τις τριγωνικές συναλλαγές.

Γιατί με τις offshore:

• Παρέχεται η δυνατότητα φοροαποφυγής, απαλλαγής φόρου μεταβίβασης, δωρεών γονικών παροχών και κληρονομιών.

• Δεν ισχύει το «πόθεν έσχες» για τους μετόχους  και έτσι μπορεί να ξεπλένεται το βρώμικο χρήμα, που προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες, ναρκωτικά, εμπόριο όπλων κλπ.

• Παρέχεται η δυνατότητα της πλήρους ανωνυμίας και έτσι μπορούν αξιωματούχοι και διαπλεκόμενοι να δρουν ανενόχλητοι και να μην φορολογούνται για τα πραγματικά τους έσοδα.

• Παρέχεται η δυνατότητα με υπερτιμολόγηση ή μείωση των φορολογικών κερδών, απώλειας εσόδων αλλά και κατάχρησης του δημόσιου χρήματος, που ανέρχεται σε πολλά δις. ευρώ, ποσά στα οποία οφείλεται ένα μεγάλο μέρος του χρέους της χώρας μας.

Εκπρόσωποι του ΟΟΣΑ σε Σύνοδο των G20 αναφέρουν «Η επιχείρηση που θέλει να αποκρύψει έσοδα, ιδρύει μια offshore, σε άλλη χώρα μεταφέροντας εκεί όλα τα έσοδα των θυγατρικών, ενώ τα απαλλαγμένα των φόρων κέρδη επανεξάγονται και επενδύονται στην χώρα που δραστηριοποιείται η πολυεθνική».

Οι τριγωνικές συναλλαγές είναι οι πιο προκλητικές και μεγάλου μεγέθους απάτες φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, μέσω των offshore εταιρειών. Πρόκειται για τις περιπτώσεις εκείνες που τα τιμολόγια των προϊόντων που εισάγονται, δεν εκδίδονται απευθείας από τις χώρες προέλευσης από την προμηθεύτρια εταιρία,  αλλά από χώρες των φορολογικών παραδείσων. Έτσι, παρέχεται η δυνατότητα μέσω offshore εταιρειών του προμηθευτή ή συνεργαζόμενων με αυτόν να εκδίδουν τιμολόγια, που δικαιολογούν πλήρως την μη καταβολή φόρων.

Άραγε θα πάρει η Ε.Ε. πρωτοβουλίες για την συνολική αντιμετώπιση αυτών των νοσηρών μηχανισμών, που χρησιμοποιούνται σαν οχήματα πλουτισμού από εμπόρους ναρκωτικών, όπλων, επιχειρηματιών, ολιγαρχών, πολιτικών, ακόμη και πρ. Πρωθυπουργών, ή θα αρκεστεί μόνο στην τιμωρία των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο του Κατάρ».