To βιβλίο του Γ. Σούρλα «Για ένα νέο πολιτικό σύστημα» σε πολυπληθές ακροατήριο, παρουσίασαν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης και ο πρώην Υπουργός και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με συντονιστή τον δημοσιογράφο Γ. Παπαχρήστο.
Να υπηρετείτε από πολιτικούς, που θα υποτάσσουν το ατομικό συμφέρον στο συλλογικό, της κοινωνίας και του έθνους, πολιτικούς που δεν ενδίδουν σε οργανωμένα οικονομικά και άλλα συμφέροντα, δεν εκμαυλίζονται, δεν υποτάσσονται στους διαπλεκόμενους που θέλουν να τους οδηγήσουν σε άνομες και ανήθικες ενέργειες και πρακτικές. Αυτούς οφείλουν να στηρίξουν οι πολίτες, να γίνουν σύμμαχοί τους στην προσπάθεια για διαφάνεια, που είναι «η αντιβίωση» κατά της διαφθοράς.
Ο συγγραφέας τονίζει ότι η ιστορία διδάσκει ότι σε κρίσιμες περιόδους, όταν οι ηγέτες δεν πήραν τις αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις, αυτές τις επέβαλε ο λαός.
Ότι ήρθε η ώρα για μια ειρηνική επανάσταση, για ανάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας και υποδειγματική τιμωρία όσων οδήγησαν την πατρίδα σε αυτή την αθλιότητα και την ταπείνωση.
Ας μην διαφεύγει της προσοχής ότι «αυτοί που καθιστούν μια ειρηνική επανάσταση αδύνατη, καθιστούν μια βίαιη επανάσταση αναπόφευκτη».
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην πληρότητα των προτάσεων του βιβλίου και την τεκμηρίωσή τους για την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος και ότι μπορεί να αποτελέσει την βάση διαλόγου όχι μόνο για την Συνταγματική Αναθεώρηση αλλά ευρύτερα για ένα νέο πολιτικό σύστημα με τομές και ρίξεις, με θεσμούς και πολιτικές που δεν εμπίπτουν στην διαδικασία της αναθεώρησης, όπως είναι:
• η μείωση των βουλευτών από 300 σε 200, δυνατότητα που παρέχει το ισχύων Σύνταγμα με απλό νόμο
• Το ασυμβίβαστο Υπουργού – Βουλευτή. Όταν ένας Βουλευτής αναλαμβάνει Υπουργικό αξίωμα παραιτείται από το βουλευτικό αξίωμα και παίρνει τη θέση του ο πρώτος επιλαχών.
• Την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας σε αδικήματα που δεν έχουν σχέση με την πολιτική δράση.
• Το «πόθεν έσχες» να ελέγχεται από μια Αρχή χωρίς την συμμετοχή των Βουλευτών.
• Διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών
• Καθιέρωση του πλαισίου λειτουργίας των κομμάτων με νομοθετικές ρυθμίσεις καταστατικές εγγυήσεις και κώδικες αρχών.
• Για τη λειτουργία ΜΜΕ:
o Να εφαρμοσθούν όσα το Σύνταγμα ορίζει (άρθρα 14,15) για το πλαίσιο λειτουργίας.
o Να εκδοθούν οι εκτελεστικοί νόμοι για την εφαρμογή τους που δυστυχώς μέχρι σήμερα ελάχιστοι έχουν υλοποιηθεί.
Το οικοδόμημα του νέου πολιτικού συστήματος θα καταστεί στέρεο και αποτελεσματικό για την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας, την εξυγίανση της πολιτικής και την αναβάθμιση των Κοινοβουλίων με την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Αλλά όμως χωρίς τις μικροκομματικές αντιλήψεις, σκοπιμότητες και υπολογισμούς του πολιτικού κόστους.
Η Αναθεώρηση, μεταξύ άλλων, να περιλαμβάνει:
-Την διεξαγωγή των εκλογών κάθε 4 χρόνια.
-Την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό
-Κατάργηση του άρθρου 86 για το ακαταδίωκτο των Υπουργών.
-Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας
Ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Σούρλας μιλάει για το βιβλίο του.