Η σήψη του αστικού πολιτικού συστήματος που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα με μετεγγραφές, συναλλαγές, εκβιασμούς αλλαγή θέσεων σαν τα πουκάμισα, αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε κόμματα και πολιτικές δυνάμεις καθώς όλοι συμφωνούν στο κύριο ότι, δηλαδή, πρέπει να ματώνει ο ελληνικός λαός για να επιτυγχάνονται τα περιβόητα πλεονάσματα αλλά και να προωθούνται οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην περιοχή, με πρόσφατο παράδειγμα τη Συμφωνία των Πρεσπών, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Πρωτούλης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σε σημερινή συνέντευξή του στη ΕΡΤ 1.
«Έχει έρθει η ώρα οι εργαζόμενοι να σκεφτούν σοβαρά και να κάνουν την πραγματική διαφορά, στηρίζοντας το ΚΚΕ τη μόνη πολιτική δύναμη που στηρίζει τον αγώνα τους και τα συμφέροντά τους» υπογράμμισε.
Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών υπενθύμισε ότι το για το ΚΚΕ από το 1992, το κύριο δεν ήταν το ονοματολογικό.
«Είχαμε τη θέση να υπάρχει μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Με αυτή την έννοια εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με το Βόρεια Μακεδονία σαν όνομα. Έχουμε πρόβλημα με τον αλυτρωτισμό που υπάρχει μέσα στις συνθήκες, όπου στον προσδιορισμό ιθαγένειας, γλώσσας και όλων των ζητημάτων δεν χρησιμοποιείται το “Βόρεια Μακεδονία”, αλλά σο σκέτο “Μακεδονία” -και εδώ υπάρχει θέμα το γιατί γίνεται αυτό – και το κυριότερο απ΄ όλα είναι ότι η διαδικασία αυτή εμπλέκεται με την είσοδο της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ που ήταν και ο κύριος στόχος της συμφωνίας, προκειμένου οι ΗΠΑ να πάρουν προβάδισμα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων έναντι της Ρωσίας και της Κίνας», επισήμανε.
Απαντώντας στην ερώτηση «αν αυτό το προβάδισμα ήθελε να το πάρει η Ρωσία ή η Κίνα, το ΚΚΕ θα έκανε πίσω;» ο Γ. Πρωτούλης είπε: «Όχι ασφαλώς. Εμείς λέμε ότι ο λαός μας, η χώρα μας δεν έχει κανένα όφελος να εμπλακεί σε τέτοιους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, δηλαδή να βάλει ο ελληνικός λαός το κεφάλι του στο ντορβά, για να χωρίσουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις τα πετρέλαια, τους δρόμους μεταφοράς και τους αγωγούς».
Υπενθύμισε ότι στα Βαλκάνια έχει «τρέξει άφθονο αίμα από αλυτρωτικούς σχεδιασμούς και από τον ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό και την επέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε όλη την περιοχή».
«Είναι προκλητικό να βγαίνει ο πρωθυπουργός να κάνει μαθήματα λενινισμού για την “αυτοδιάθεση” των λαών να μπαίνουν στο ΝΑΤΟ και μάλιστα βουλευτές της κυβέρνησης να φθάνουν στο σημείο να βαφτίζουν “αντιιμπεριαλιστική” τη συμφωνία που πρώτα επικρότησαν όλα τα γεράκια του πολέμου», είπε ο Γ. Πρωτούλης.
Σημείωσε ότι «κάπου πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο, φυσικά από αυτούς έχει χαθεί το μέτρο, αλλά για τον αριστερό και ριζοσπαστικό κόσμο που έχει πάρει μέρος στο κίνημα τα προηγούμενα χρόνια πρέπει να γίνει κριτήριο και πολιτική στάση απέναντι σε αυτή τη δύναμη».
Σε ό,τι αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, υπενθύμισε καταρχήν ότι άπαντες – και η κυβέρνηση προεκλογικά και μετεκλογικά – αποδέχονταν την αύξηση του στα 751 ευρώ ως το ελάχιστο για την επαναφορά όλων των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Επισήμανε ότι το κυριότερο με την εν λόγω ρύθμιση είναι «η παραμονή της κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων» και κατήγγειλε την κυβέρνηση που εμφανίζεται ως φιλεργατική ότι πήρε απαράλλαχτο και εφάρμοσε νόμο της ΝΔ του 2013, ο οποίος προβλέπει την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το ύψος του κατώτατου μισθού να καθορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό χωρίς να παίρνει υπόψη του τα συνδικάτα, τον αγώνα και τα αιτήματα των εργαζόμενων.
«Την επόμενη φορά μπορεί να είναι λιγότερα με υπουργική απόφαση» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει όταν ένας εργαζόμενος μετά από 8 ώρες δουλειά σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας παίρνει 540 ευρώ».
Υπενθύμισε, επίσης, ότι το ΚΚΕ εδώ και τέσσερα χρόνια που παραμένουν καθηλωμένοι οι μισθοί, δίνει αγώνα για την αύξηση μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών καθώς δύο φορές έφερε πρόταση νόμου στη βουλή για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, πρόταση που καταψηφίστηκε.
Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, επισήμανε ότι δεν έχει καμία δουλειά να επεμβαίνει ο ιμπεριαλισμός, να αλλάζει και να βάζει τις κυβερνήσεις που θέλει ανά τον κόσμο.
Απαντώντας στην παρατήρηση, «άρα το ΚΚΕ στηρίζει το Μαδούρο», ο Γ. Πρωτούλης επισήμανε ότι «το ΚΚΕ στηρίζει τους εργαζόμενους της Βενεζουέλας που έχουν το δικαίωμα να εκλέγουν τη δική τους κυβέρνηση και να επιλέγουν το σύστημα διακυβέρνησης τους».
«Είμαστε υπέρ του αγώνα του λαού της Βενεζουέλας και του ΚΚ Βενεζουέλας που προσπαθεί να ανατρέψει τα πράγματα, να κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής σε μια τόσο πλούσια χώρα και να αντισταθεί στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις απ’ όπου κι αν προέρχονται» πρόσθεσε.
Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το «προοδευτικό μέτωπο» που διαμορφώνει ο ΣΥΡΙΖΑ με σοσιαλιστές και κόμματα που βαφτίζονται αριστερά, «απέναντι στην ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό» τώρα μαζί με νεοφιλελεύθερους και ακροδεξιούς ενέκριναν από κοινού ένα ψήφισμα που αναγνωρίζει ως κυβερνήτη τον Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε κυβερνήτης με την υποστήριξη των ΗΠΑ.
«Αυτό δείχνει πόσο προσχηματικά και ψεύτικα είναι αυτά τα “μέτωπα” απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά» πρόσθεσε.
Όσον αφορά τις εκλογές στην τοπική διοίκηση επισήμανε ότι αυτές με το σχέδιο «Κλεισθένη», που αποτελεί συνέχεια του σχεδίου «Καποδίστρια» σημαίνει πως υπάρχουν ασφυκτικές δεσμεύσεις ώστε οι εκλεγμένοι να κινούνται απαρέγκλιτα στα πλαίσια των τριών μνημονίων, των περισσοτέρων από 800 εφαρμοστικούς νόμους, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων απέναντι στην ΕΕ και τα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Αυτά τα περιβόητα πλαίσια στόχο έχουν να εξαφανίσουν οποιαδήποτε περιθώρια φιλολαϊκής διαχείρισης εμφανίζονταν κάτω από την πίεση των δημοτών, εργαζομένων και λαϊκού κινήματος.
«Θα είναι νίκη και ελπίδα μέσα από τις εκλογές να αναδειχθούν περισσότεροι κομμουνιστές δήμαρχοι, περισσότεροι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι που παλεύουν για το συμφέρον του λαού» τόνισε ο Γ. Πρωτούλης.
Ερωτηθείς, τέλος, για ένα από τα κύρια θέματα που προτάσσει το ΚΚΕ στις περιφερειακές εκλογές, επισήμανε πως είναι τα έργα υποδομής για την προστασία και ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους από τις φυσικές καταστροφές, αντισεισμική, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία καθώς επίσης και η ανακούφιση του λαού με μία ενισχυμένη μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση στην κεντρική εξουσία και την ΕΕ των μονοπωλίων.
Πηγή: ΑΠΕ