Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στην παρουσία του Τούρκου ομολόγου του, υπογραμμίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο δύο γειτονικές χώρες δείχνουν ότι μπορούν να αφήσουν κατά μέρος τις όποιες διαφορές τους μπροστά στην αντιμετώπιση κοινών απειλών, όπως είναι το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.
«Ελλάδα και Τουρκία είναι ενωμένες στον Αγώνα για την Κλιματική Αλλαγή και τη σωτηρία της Μεσογείου» πρόσθεσε.
Στη Σύνοδο εκτός από τον Ταγίπ Ερντογάν συμμετέχουν ο πρωθυπουργός της Μάλτας και της Παλαιστινιακής Αρχής καθώς και υπουργοί.
Η παρουσία του πρωθυπουργού της Τουρκίας (σ.σ. η Ελλάδα έχει συστήσει Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία) του πρωθυπουργού της Μάλτας και της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς και η συμμετοχή πολυάριθμων χωρών σε υπουργικό επίπεδο, όπως της Αλβανίας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της ΠΓΔΜ, της Ιταλίας, της Σερβίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, της Συρίας, της Τυνησίας, δίνουν την ευκαιρία για πολλαπλές συναντήσεις στο περιθώριο της Διάσκεψης, προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες πολιτικές προσεγγίσεις.
Η «Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο» εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση, μέσα από την περιφερειακή συνεργασία, ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των κλιματικών αλλαγών.