Τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν ευχαρίστησε ο Γιώργος Παπανδρέου για τις πρωτοβουλίες του στο Κυπριακό. Για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  επανέλαβε ότι, για την ελληνική εξωτερική πολιτική το μόνο θέμα που υπάρχει είναι αυτό της ονομασίας , καθώς και ότι η «κόκκινη γραμμή» είναι «μια ονομασία, σύνθετη, με γεωγραφικό προσδιορισμό και για χρήση για όλες τις περιπτώσεις, όχι διπλές ονομασίες».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε  στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.  Ο κ. Παπανδρέου ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς εξέθεσε στον κ. Μουν τις θέσεις και προτάσεις της ΣΔ, για την αντιμετώπιση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

ΠΓΔΜ: Πλήρης διάσταση απόψεων

Χάσμα, μεταξύ των απόψεων του προέδρου της ΠΓΔΜ Μ. Τσερβένκοφσκι και του πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι, διαπιστώθηκε μετά την συνάντησή τους, το απόγευμα στα Σκόπια.
«… η συνάντηση έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Οι διαφωνίες μεταξύ μας είναι πολύ μεγάλες. Δεν υπάρχει ενιαία θέση», ανέφερε ο κ. Τσερβένκοφσκι, μετά τη συνάντηση.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του που προκύπτουν από την διαπραγματευτική διαδικασία και αποφεύγει να τοποθετηθεί.

«Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να μην απειληθεί η εθνική και πολιτιστική ταυτότητα του μακεδονικού λαού», συμπλήρωσε.

 Λίγο πριν τις δηλώσεις αυτές του κ. Τσερβένκοφσκι, ο κ. Γκρούεφσκι δεν θέλησε να σχολιάσει τη συνάντηση, προς «χάριν της εποικοδομητικότητας στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης» όπως δήλωσε.

Τα ΜΜΕ των Σκοπίων, επικαλούμενα πηγές προσκείμενες στον κ. Τσερβένκοφσκι, μετέδωσαν ότι κατά τη σημερινή συνάντηση βάθυνε ακόμη περισσότερο το υπάρχον χάσμα μεταξύ των θέσεων των κ.κ. Τσερβένκοφσκι και Γκρούεφσκι επί του ζητήματος της ονομασίας και ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μη εποικοδομητικό και φορτισμένο κλίμα.