Εκδήλωση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου για τη βιώσιμη ανάπτυξη, αφιερωμένη στην μνήμη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού για 11 χρόνια, έγινε το βράδυ της Παρασκευής στο Aμερικανικό Κολέγιο στην Αγία Παρασκευή, με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Τζέφρι Σακς.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος και τέως πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στη προσφώνησή του τόνισε μεταξύ άλλων πως «η Ευρώπη πρέπει να γίνει μια πηγή έμπνευσης και παραδειγμάτων υλοποίησης του λεγόμενου ‘green deal’. Πρέπει να γίνει από project ειρήνης, ένα project οικολογικό, ‘green project’».

Ο νυν βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, επεσήμανε ότι η Ευρώπη απαιτείται να υπερασπιστεί τρεις βασικές έννοιες-αρχές:

– Κλιματική Δικαιοσύνη: Η μετάβαση σε μια πράσινη κοινωνία, πρέπει να ενσωματώνει την κλιματική δικαιοσύνη. Έχουμε τεράστιες ανισότητες στο σύγχρονο κόσμο – και δεν μπορούμε να ρίξουμε το βάρος της μετάβασης στη μεσαία τάξη και στους φτωχούς της γης.

– Κλιματική Δημοκρατία: που σημαίνει, αυτή η μετάβαση να γίνει ιδιοκτησία του πολίτη, με τη συνεχή συμμετοχή του στις αποφάσεις, με την αναβάθμιση των δημοκρατικών μας θεσμών.

– Κλιματική παιδεία: που σημαίνει να δώσουμε τα εργαλεία στην νέα γενιά για την μετάβαση σε νέες μορφές, νέους τύπους κατανάλωσης, νέους τύπους αγορών, νέους τύπους και σχέσεις παραγωγής.

Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι παλαιότερα, ως υπουργός Εξωτερικών, ξεκίνησε την περιβαλλοντική διπλωματία μιλώντας για την πράσινη ανάπτυξη. «Έλεγα τότε, να γίνουμε η Δανία του Νότου. Είναι κρίμα ότι πέρασαν τόσα χρόνια (κατά τα οποία πολλές φορές δεν έλλειψαν και κάποιες εκφράσεις χλευασμού για το θέμα), για να φτάσουμε να μιλάμε σοβαρά για την περιβαλλοντική κρίση. Χάσαμε χρόνο.

Για αυτόν τον λόγο όμως, και καθώς συζητούμε τη νέα ταυτότητα της χώρας με ορίζοντα το 2021, ας το θέσουμε το ζήτημα αυτό ως πρώτη προτεραιότητα», υπογράμμισε .

Με αφορμή την επέτειο της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, το 1981, έκανε αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου λέγοντας ότι τον απασχολούσε το θέμα του περιβάλλοντος και έλεγε ότι, μια αδυναμία στην κριτική του Μαρξ για τον καπιταλισμό, ήταν η έλλειψη ανάλυσης για το ζήτημα αυτό.

«Βέβαια, το 1981, ο Ανδρέας είχε – αναγκαστικά – άλλες προτεραιότητες:

Η δημοκρατία και η αυτοδιάθεση, το κοινωνικό κράτος, να ανοίξει δρόμους για τους ξεχασμένους, τους μη προνομιούχους.

Αυτές οι έννοιες σήμερα δεν μπορούν παρά να συνδεθούν με την αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης της κλιματικής κρίσης», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας.