Για την κριτική που ασκείται στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης συζήτησε με δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

«Αυτή είναι η εικόνα της Ελλάδας, ιδιαίτερα στις αγορές αυτές, αυτοί δεν καταλαβαίνουν αν άλλαξε κυβέρνηση και σου λένε “μέτρα δεν μου αρκούν αν δεν δω πράξη”, αλλά αυτό βεβαίως είναι στοιχείο που έχει γίνει αντικείμενο κριτικής, όχι από εμάς. Ο Θαπατέρο για παράδειγμα λέει ότι δεν μπορεί μια δημοκρατική χώρα με εκλεγμένη κυβέρνηση που έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα, κάποιοι οίκοι που δεν λογοδοτούν πουθενά, να μπορούν να ανεβάζουν και να κατεβάζουν οικονομίες. Και πιστεύω ότι θα είναι και ένα από τα θέματα που θα θέσει στην προεδρία του. Ο Πρόεδρος Σαρκοζί μάλιστα είχε πει ότι αυτοί οι οίκοι που μας αξιολογούν, αξιολογούσαν με Α τράπεζες, που την επομένη κατέρρευσαν», είπε ο κ. Παπανδρέου σχολιάζοντας σχετική δημοσιογραφική παρατήρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είμαστε επαίτες, εμείς θα επιδιώξουμε το χρόνο, θα είμαστε σταθεροί στο πρόγραμμά μας και τα μέτρα τα οποία επιλέξαμε, είναι μέτρα που μας πάνε ακριβώς σε μια πράσινη οικονομία, δεν παίρνουμε ημίμετρα, αν παίρναμε τέτοια, πιθανόν να ακουγόμασταν καλύτερα στη διεθνή αγορά, εμείς έχουμε πάρει εντολή για βαθιές αλλαγές. Αυτό είναι το δίλημμα, αυτό είναι και το δίλημμα της Κοπεγχάγης. Η ανθρωπότητα αλλάζει. Βεβαίως τα τελευταία πέντε χρόνια μείναμε εγκληματικά πίσω και κάναμε και βήματα πίσω και έχουμε απόσταση να διανύσουμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι οι πιέσεις θα συνεχιστούν «θα είμαστε κάτω από συνεχή πίεση. Ο ελληνικός λαός, μαζί με την κυβέρνησή του, θα αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε την μεγάλη στροφή, με δικό μας πρόγραμμα και τις προτεραιότητες που βάζει η ελληνική κυβέρνηση».

Σχετικά με το συνέδριο, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε κάποιες κινήσεις. Οι φτωχότερες χώρες θα δεχθούν τα χρήματα που έχουν κατατεθεί, ενώ θα δεχθούν και την διαφάνεια, έναν έλεγχο, δηλαδή, πού πάνε τα χρήματα, όχι βέβαια έλεγχο με τον τρόπο που παρεμβαίνει το ΔΝΤ ή η Διεθνής Τράπεζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι μια ευκαιρία για εμάς, αν πετύχουμε να βάλουμε το όριο μείωσης των εκπομπών στο 30% και να αναπτύξουμε και τα δάση μας θα έχουμε συγκροτημένη ευρωπαϊκή πολιτική που θα στηρίξει ακόμα μεγαλύτερη αλλαγή σε αυτόν τον τομέα» είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ωστόσο ότι παρά την χθεσινοβραδυνή πρόοδο, δεν έχουμε φθάσει ακόμα σε τελική συμφωνία.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους: πρόεδρο της Βραζιλίας, Λούλα Ντα Σίλβα, πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, πρόεδρο της Σερβίας Μπόριτς Τάντιτς, πρωθυπουργό Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, πρωθυπουργό Ισπανίας Χοσέ Λούις Θαπατέρο, πρωθυπουργό Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Γιούγκιο Χατογιάμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης