«Δεν ήθελα το μνημόνιο, αλλά από πού θα δανειζόμασταν; Οι αγορές είχαν κλείσει για μας, γιατί ήμασταν αναξιόπιστοι» δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου.

Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν είχε τη συναίνεση της ΝΔ για να ψηφιστεί το μνημόνιο από 180 βουλευτές και ότι, αν το επιχειρούσε, η χώρα θα χρεοκοπούσε.

«Δεν έπαιξα τη χώρα στα ζάρια» είπε και επανέλαβε τα επιχειρήματά του υπέρ του δημοψηφίσματος. Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ επέμεινε στα περί ανατροπής του το 2011, λέγοντας: «Ανατροπή υπήρξε, τις λεπτομέρειες ας τις βρουν οι ιστορικοί».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «στις Κάννες η ελίτ της Ευρώπης δεν ήθελε δημοψήφισμα» και κατήγγειλε ότι οι αποφάσεις για την Ευρώπη λαμβάνονται από ένα διευθυντήριο, το οποίο απαρτίζουν η Γερμανία, η Γαλλία, η ΕΚΤ και κάποιοι επίτροποι της Κομισιόν.

«Με το δημοψήφισμα θα είχαμε άλλη πορεία. Θα κάναμε μεταρρυθμίσεις, θα προχωρούσαμε πιο γρήγορα, θα βγαίναμε από την κρίση γρηγορότερα» τόνισε και πρόσθεσε ότι υπήρξε οργανωμένη κίνηση από μια «χούφτα βουλευτές» του κόμματός του οι οποίοι δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή του.

Μίλησε για «οργανωμένες επιστολές» και «συνειδητή κίνηση» των βουλευτών αυτών, ενώ σημείωσε ότι «και ο κ. Βενιζέλος έκανε δήλωση», αποφεύγοντας να πει περισσότερα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Ερωτηθείς γιατί αναφέρεται στα περί ανατροπής του τώρα και δεν μιλούσε νωρίτερα, ενώ έως σήμερα συντασσόταν στις ψηφοφορίες με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για ευθύνη και για μέλημα που είχε για την ομαλή πορεία της χώρας.

Σχετικά με την ψήφιση του (πρώτου) μνημονίου από τη Βουλή, σημείωσε ότι, ενώ είχε ζητήσει συναίνεση, «οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί δεν ήθελαν να βοηθήσουν, δεν ήθελαν να αναλάβουν ευθύνες για να μπορούν απ’ έξω να μας λιθοβολούν».

Στη συνέχεια έκανε ειδική μνεία στην άρνηση του Αντώνη Σαμαρά να ψηφίσει το μνημόνιο και παρατήρησε ότι υπό αυτές τις συνθήκες, εάν επιχειρούσε να εγκριθεί το μνημόνιο από 180 βουλευτές και δεν τα κατάφερνε, η χώρα θα χρεοκοπούσε.

Μιλώντας για τις σκληρές διαπραγματεύσεις που έκανε στην Ευρώπη, επιβεβαίωσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρότεινε ως αντιστάθμισμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και ως μέτρο τιμωρητικό να αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου από την Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Απάντησα: Κρατήστε τα λεφτά σας, πάρτε και τα κλειδιά, φεύγω…» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Οι Παπανδρέου δεν είναι για τα εύκολα. Παλεύουμε και συγκρουόμαστε με καταστάσεις που υπονομεύουν το συμφέρον του ελληνικού λαού» τόνισε.

Μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι στόχος του είναι να λυτρώσει την παράταξη και να μην είναι παρακολούθημα της συντηρητικής παράταξης.