Στο πρόγραμμα «Ήλιος», που αποσκοπεί στην εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα έχει 300 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο. Αξίζει να εκμεταλλευθούμε αυτήν τη χαμηλού κόστους πηγή ενέργειας», που δημοσιεύει σήμερα στις οικονομικές σελίδες της η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung».

Το άρθρο αναφέρει εισαγωγικά, ότι η πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της αποτελεί συμφωνία-σταθμό, ενώ σε ό,τι αφορά το νέο πακέτο ομολόγων και το οικονομικό πρόγραμμα που το συνοδεύει -δημοσιονομική πειθαρχία, δομικές μεταρρυθμίσεις και σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους έναντι των ιδιωτών πιστωτών- εκτιμά ότι ανοίγεται στην Ελλάδα «μια μοναδική προοπτική», καθώς το χρέος της χώρας καθίσταται βιώσιμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ελλάδα μπορεί να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της και να επανέλθει σε τροχιά αειφόρου ανάπτυξης, καθώς θα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της», σημειώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου και τονίζει ότι το δημοσιονομικό πρόγραμμα περικοπών είναι αναγκαίο ώστε να υπάρξουν τα πρώτα πρωτογενή πλεονάσματα, προσθέτοντας παράλληλα ότι το πρόγραμμα αυτό είναι πρωτοφανές.

«Η μείωση του ελλείμματος κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες τα δύο περασμένα χρόνια αποτελεί ρεκόρ δημοσιονομικής προσαρμογής. Προκάλεσε δυσκολίες σε πολίτες, βαθιά ύφεση και πολύ υψηλή ανεργία και όλα αυτά ενδεχομένως θα συνεχίσουν για κάποιο ακόμα χρονικό διάστημα να υφίστανται», σημειώνει.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρει ακόμη ότι «η Ελλάδα έχει επανακτήσει το ένα τρίτο της ανταγωνιστικότητάς της, που είχε χάσει από την ένταξή της στο ευρώ και μετά», αλλά επισημαίνει ότι «μένουν πολλά ακόμα να γίνουν», κυρίως με θαρραλέες πρωτοβουλίες, ώστε να αναδειχθεί το αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρεται δε συγκεκριμένα σε προγράμματα που φέρνουν μεγάλες ξένες επενδύσεις στη χώρα, ξεκινώντας με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων από την ενέργεια μέχρι λιμάνια, αεροδρόμια, καζίνο, ενώ κάνει ιδιαίτερη μνεία στο “Ελληνικό”, το μεγαλύτερο -όπως λέει- αναπτυξιακό πρότζεκτ της Ευρώπης και κάνει λόγο και για άλλες δυνατότητες ιδιωτικών επενδύσεων, οι οποίες προσφέρονται στον τουρισμό, στο λογισμικό, στη διαχείριση απορριμμάτων και στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Ο ήλιος και η δύναμή του παίζουν καθοριστικό ρόλο. Η Ελλάδα έχει 300 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο. Η ηλιακή ακτινοβολία είναι κατά 50% υψηλότερη απ΄ ό,τι στη Γερμανία ή σε άλλες κεντροευρωπαϊκές χώρες», εξηγεί ο κ. Παπακωνσταντίνου και τονίζει ότι αυτό το πλεονέκτημα προσφέρει στη χώρα μας αξιόλογη προοπτική.

«Εισάγουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά δεν εξάγουμε ηλιακή ενέργεια», λέει χαρακτηριστικά και αναφέρεται στο πρόγραμμα “Ήλιος”, μια πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης που αποσκοπεί στην εκμετάλλευση αυτής της χαμηλού κόστους ανανεώσιμης πηγής ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στο πλαίσιο του προγράμματος, θέλουμε να εγκαταστήσουμε μέχρι το 2020, σταδιακά, δέκα γιγαβάτ (GW) στην Ελλάδα και να εξάγουμε την ηλεκτρική ενέργεια σε άλλες χώρες, κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη», συνεχίζει και αναλύει ότι «τα 200.000 στρέμματα που χρειάζονται για την εγκατάσταση των 10 GW αντιστοιχούν μόνο στο 0,1% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας», ενώ «υπάρχουν ήδη διαθέσιμες κρατικές και δημοτικές εκτάσεις».
Μέσω του υπάρχοντος δικτύου μπορούν να μεταφερθούν μέχρι και τρία GW στη Βόρεια Ευρώπη.
Για τη μεταφορά της υπόλοιπης ηλεκτρικής ενέργειας χρειάζονται πρόσθετες επενδύσεις και αυτό, τονίζει ο υπουργός, συνάδει απόλυτα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θέλει να δημιουργήσει ένα ισχυρότερο ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό δίκτυο.

«Η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται το διάστημα αυτό νομοσχέδια για ταχύτερες διαδικασίες παροχής αδειών.
Στόχος είναι να προσφέρουμε στους επενδυτές έτοιμες, με το κλειδί στο χέρι, εγκεκριμένες πλατφόρμες σε επιλεγμένες εκτάσεις που ανήκουν στο κράτος», δηλώνει και εκφράζει την πεποίθηση ότι «το σχέδιο είναι για όλους τους εμπλεκόμενους συμφέρον- για τις εν δυνάμει χώρες εισαγωγής ηλιακής ενέργειας, για επενδυτές, για την Ευρώπη συνολικά και, ασφαλώς για την Ελλάδα».

Αναφέρεται μάλιστα στο παράδειγμα της Γερμανίας που αποφάσισε να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια και να θέσει φιλόδοξους στόχους ώστε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου άνθρακα.
Όπως υποστηρίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος, οι Γερμανοί καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται φθηνότερα στην Ελλάδα και διοχετεύεται στη Γερμανία, και οι επενδυτές μπορούν με τον τρόπο αυτό να έχουν υψηλότερες αποδόσεις εάν επενδύσουν στην ελληνική ηλιακή ενέργεια, παρά σε άλλα έργα στη Βόρεια Ευρώπη.

«Το πρόγραμμα Ήλιος ταιριάζει τέλεια στην Ευρώπη. Είναι ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα σε καιρούς περικοπών και μπορεί να επιταχύνει το σχέδιο της ΕΕ για τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που σήμερα είναι ακόμα ημιτελή. Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα με το οποίο υλοποιείται η κοινοτική οδηγία του 2009, η οποία ενθαρρύνει κοινές ευρωπαϊκές παρεμβάσεις στις ΑΠΕ.

Ενέργεια πρέπει να παράγεται εκεί όπου είναι φθηνότερη και να μεταφέρεται με κοινές, νέες υποδομές δικτύων», υπογραμμίζει και εμφανίζεται βέβαιος ότι το πρόγραμμα θα φέρει στην Ελλάδα ξένες επενδύσεις, θέσεις εργασίας και σημαντικά οικονομικά οφέλη από τις εξαγωγές που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του χρέους.

«Το σημαντικότερο είναι ότι η Ελλάδα με το πρόγραμμα αυτό, στην παρούσα δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά συγκυρία, μπορεί να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στο εσωτερικό και ένα μήνυμα ανάπτυξης στο εξωτερικό.Ταυτόχρονα το πρόγραμμα “Ήλιος” αποτελεί μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η οποία στηρίζεται σε μια σταθερή οικονομική βάση», καταλήγει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης