Επαναλαμβάνοντας τη μεταφορική δήλωση του πρωθυπουργού για τις εξελίξεις της ονοματολογίας της ΠΓΔΜ, ότι «έχουμε μπροστά μας τα τελευταία εκατό μέτρα ενός μαραθωνίου, αλλά τα εκατό αυτά μέτρα είναι τα πιο δύσκολα της διαδρομής», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ερωτηθείς στο περιθώριο συνάντησης που έγινε στην Αθήνα από το ίδρυμα Κόνραντ-Αντενάουερ-Στίφτουνγκ, για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δ. Βαλκανίων στη Σόφια.
«Είμαι αισιόδοξος, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε τη συμφωνία στο τσεπάκι μας», πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος. Στην ερώτηση, πώς σχολιάζει τη δήλωση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία» με την ΠΓΔΜ, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «ο κ. Καμμένος ορθά λέει ότι αν δεν έχει λυθεί το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, αν δεν ληφθεί παρόμοια υποχρέωση από την άλλη πλευρά, δεν πρόκειται να έρθει η συμφωνία στη Βουλή και αυτό είναι αληθές. Εμείς θεωρούμε την επίλυση του erga omnes – της γενικής αποδοχής του ονόματος και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με τη συνταγματική αναθεώρηση – μία από τις προϋποθέσεις του πακέτου της συμφωνίας. Σ’ αυτό λοιπόν δεν έχουμε κάποια απόκλιση από τους ΑΝΕΛ». Ως προς το ζήτημα της σύνθετης ονομασίας με τον όρο Μακεδονία, πρόσθεσε ότι «το έχει ξαναπεί ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και θέλω να ελπίζω ότι όταν έρθει η συμφωνία ως πακέτο, θα εκτιμηθεί ως τέτοια και νομίζω ότι θα έχει μεγαλύτερη υποστήριξη και από αυτή της κοινοβουλευτικής μας πλειοψηφίας».
Στη δημοσιογραφική παρατήρηση, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από τις ΗΠΑ υποστήριξε την ανάγκη να βρεθεί ένα όνομα από τις προτάσεις Νίμιτς και αν αυτό σημαίνει απόρριψη της ονομασίας για Δημοκρατία του Ίλιντεν, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «πάγια θέση μας είναι ότι πρέπει να ικανοποιούνται δύο κριτήρια: το ένα είναι να ξεχωρίζει την ιστορικότητα και την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας από το γειτονικό κράτος και το άλλο είναι να μην περιέχει στοιχεία αλυτρωτισμού». Καταλήγοντας είπε ότι «δεν πρόκειται να σχολιάσω κάτι σε σχέση με την υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση».