Τις δράσεις, τις μεταρρυθμίσεις και τον σχεδιασμό της Ελλάδας για τη διαχείριση, προστασία και αποκατάσταση των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων παρουσίασε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της 2ης Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς που διεξήχθη στη Λισαβόνα.
Ειδικότερα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στη χωροθέτηση των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών με στόχο μετάβασης σε μια βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία και την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών μας. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την ένταξη του 30% των ελληνικών θαλασσών σε καθεστώς προστασίας και το ένα τρίτο εξ αυτών σε καθεστώς απόλυτης προστασίας, όπου δεν θα επιτρέπεται η αλιεία. Έχουμε προτείνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Κέντρου για εναλλακτικά ναυτιλιακά καύσιμα και τεχνολογίες με στόχο την απανθρακοποίηση στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών», τόνισε.
Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, ο κ. Αμυράς παρουσίασε το επόμενο μεγάλο βήμα για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Τη θεσμοθέτηση από το ΥΠΕΝ της εμβληματικής περιβαλλοντικής μεταρρύθμισης «1.000 Παρθένες Παραλίες». Αναλύοντας το σχέδιο, είπε πως «πρόκειται για παραλίες ανά την Ελλάδα, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, στις οποίες δεν υπάρχουν ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και τεχνητές επιφάνειες και αποτελούν αναλλοίωτα κομμάτια φυσικής κληρονομιάς και ιστορίας βιοποικιλότητας. Ήδη πραγματοποιείται αναλυτική χαρτογράφηση και τεκμηριωμένη οριοθέτησή τους τόσο εντός όσο και εκτός προστατευόμενων περιοχών. Οι παραλίες αυτές θα τεθούν σε καθεστώς αυστηρής προστασίας. Μια περιβαλλοντική μεταρρύθμιση που μπορεί να έχει διεθνή απήχηση και να δημιουργήσει μια νέα καμπάνια για τον ελληνικό τουρισμό στο εξωτερικό».
Για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας ο κ. Αμυράς απαρίθμησε μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών και δράσεων της ελληνικής κυβέρνησης όπως τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, τα Εθνικά Σχέδια Δράσης για την προστασία των ειδών που κινδυνεύουν όπως η θαλάσσια χελώνα Caretta-Caretta και την εθνική πρωτοβουλία «GR-ECO islands».
Επιπλέον, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των χωρών, ότι το 2024 η Ελλάδα σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα διοργανώσει το 9ο Διεθνές Συνέδριο «Our Ocean Conference», με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της υπεραλίευσης και της θαλάσσιας ρύπανσης.
Τέλος, όσον αφορά τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην απαγόρευση συγκεκριμένων προϊόντων και την υποχρέωση αντικατάστασής τους με εναλλακτικά και βιοδιασπώμενα προϊόντα στην αγορά. «Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να μειώσει τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης κατά 30% ως το 2024 και 60% ως το 2026 σε σύγκριση με το 2022», ανέφερε χαρακτηριστικά.