Τη συνέχιση της σκληρής στάσης που κρατά για την Ελλάδα ο Β. Σόιμπλε αποκαλύπτουν τόσο πηγές στη Γερμανία όσο και οι Financial Times. Μάλιστα, κάποιοι στο Βερολίνο επισημαίνουν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει αφενός να γίνουν απαιτητά τα δάνεια των 130 δισ. από τον ESM και να μη δοθεί από τον ELA επιπλέον ρευστότητα στην Ελλάδα στραγγαλίζοντας τις τράπεζες.

Την ίδια στγμή εκτενές άρθρο των FT επισημαίνει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνει πως οι τελευταίες πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν πρόκειται να αλλάξει στάση ως προς το ελληνικό ζήτημα και θεωρεί πως το Grexit είναι απίθανο να αποτελέσει μια καθαρή ρήξη, ενώ αντιθέτως μπορεί να δώσει ευκαιρίες. Μάλιστα, θεωρεί πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να είναι η λιγότερη κακή λύση.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει φτάσει στο χείλος της καταστροφής, κοντά στην έξοδο από το ενιαίο νόμισμα, είναι αναμφίβολα ένα χτύπημα σε έναν από τους πιο πιστούς υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Οι FT επικαλούνται τελευταίες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Σόιμπλε είπε ότι η Ελλάδα με κυβέρνηση που θα έχει πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα δυσκολευτεί να παραμείνει στο κοινό νόμισμα. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε πει στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι «μια νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν ο ένας εταίρος λέει ότι δεν ενδιαφέρεται για τίποτα. Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είναι μια βασική προϋπόθεση», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Σάββατο, μιλώντας στην εφημερίδα Bild, είχε αναφέρει ότι ακόμη και αν αναδειχθεί το «Ναι» στο δημοψήφισμα, οι νέες διαπραγματεύσεις θα είναι «σε μια εντελώς νέα βάση και κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες».

Ωστόσο, στο πλαίσιο αυτό, ο Σόιμπλε θα πρέπει να λάβει υπόψη του τη Μέρκελ, την καγκελάριο της Γερμανίας, η οποία είναι λιγότερο έτοιμη να δεχτεί ένα Grexit. Ανησυχεί περισσότερο για τα μη χρηματοοικονομικά ζητήματα, όπως είναι η σταθερότητα στα Βαλκάνια, τα οποία επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα. Ο σκεπτικισμός του Σόιμπλε έχει τις ρίζες του στην προσέγγισή του για τα χρήματα των φορολογουμένων.

Αυτός ενσαρκώνει τις πεποιθήσεις πολλών Γερμανών ότι τα ελλείμματα του προϋπολογισμού ανταποκρίνονται στην κακή οικονομική διαχείριση. Δεδομένου ότι ανέλαβε υπουργός Οικονομικών το 2009, είναι υπερήφανος ότι μηδένισε το έλλειμμα, διατηρώντας παράλληλα την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Σόιμπλε προωθεί μια ευρωζώνη πολλών ταχυτήτων. Ένα Grexit δεν είναι μόνο για την αντιμετώπιση ενός αδύναμου μέλους, αλλά για την ενίσχυση της υπόλοιπης ευρωζώνης.

Εν τω μεταξύ, σαν να μην έφτανε αυτό, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας πιστεύει επίσης ότι είναι καιρός να προχωρήσει η ευρωζώνη με μεγαλύτερη ολοκλήρωση. Μετά την τραπεζική ένωση, θέλει κοινά όργανα, συμπεριλαμβανομένης μιας μόνιμης διοίκησης και κοινοβούλιο της ευρωζώνης.
  
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα απαιτήσουν αλλαγές στη συνθήκη, οι οποίες φαίνονται δύσκολες για την αντιμετώπιση του τρέχοντος ευρωσκεπτικισμού στη Γαλλία και σε ορισμένα άλλα κράτη της ΕΕ. Αλλά αυτό δεν σταματά τον Σόιμπλε από το να κάνει σχέδια, καταλήγουν οι Financial Times.

Πηγή: Ημερησία 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης