Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ζήτησε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος κι αναχώρησε εσπευσμένα για το Παρίσι το πρωί της Τρίτης. Στη συνάντηση των δύο ανδρών, που διήρκεσε κάτι λιγότερο από μία ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε σύμμαχος της Ελλάδας στην προσπάθεια άμβλυνσης της ασκούμενης πολιτικής. Επέδειξε, μάλιστα, μεγάλο ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

«Εμείς μπορούμε να σας βοηθήσουμε στο πλαίσιο της Ε.Ε.» φέρεται να είπε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ολάντ και, αναφερόμενος στα μέσα με τα οποία θα προσφερθεί η βοήθεια, έκανε λόγο κυρίως για προώθηση της ανάπτυξης, υπό τον όρο όμως ότι δεν θα παραβιαστούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες, δηλαδή οι δεσμεύσεις που έχει λάβει η χώρα στο πλαίσιο των δανειακών συμβάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, κάποιες πληροφορίες μιλούν για ενδεχόμενο παράτασης του οικονομικού προγράμματος για επιπλέον τρία χρόνια.

Μάλιστα, αίσθηση έκανε το γεγονός ότι ο κ. Ολάντ «έσπασε» το πρωτόκολλο και, ενώ δεν συνηθίζεται, συνόδευσε προσωπικά έως την έξοδο τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η δήλωση Βενιζέλου μετά τη συνάντηση

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον Γάλλο πρόεδρο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, ανήκουμε στη μεγάλη οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Είναι συνεπώς απολύτως φυσιολογικό, θα έλεγα και αναγκαίο, να συζητούμε μεταξύ μας και να συζητούμε σε βάθος για την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ευρωζώνη και φυσικά για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο Φρανσουά Ολάντ ενδιαφέρεται πραγματικά για την Ελλάδα και θέλει να βοηθήσει. Θέλει βεβαίως να βοηθήσει μέσα στις ευρωπαϊκές θεσμικές και πολιτικές αντιλήψεις. Εγώ ήθελα να του παρουσιάσω τη δική μου ολοκληρωμένη πρόταση, όπως την παρουσίασα χθες στην Αθήνα, για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης, αυτών που τώρα πια δημιουργούν πρόβλημα στους πολίτες, την κοινωνία και την ανάπτυξη.

Πρόκειται για σημεία που τα είχαμε παλέψει στην πολύμηνη σκληρή διαπραγμάτευση. Δεν μπορέσαμε να τα κερδίσουμε ή να τα κερδίσουμε όλα, γιατί τότε δεν είχαμε κατακτήσει το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Δεν είχαμε το κεκτημένο το σημερινό, με τη μείωση του δημοσίου χρέους, τη μείωση των τόκων, την εκταμίευση 150 δισεκατομμυρίων από τη δανειακή σύμβαση και άρα έπρεπε να σταθμίσουμε τα δεδομένα και ν’ αποδεχθούμε συμβιβασμούς, για να πετύχουμε αυτό που θέλαμε. Να πετύχουμε τη βιωσιμότητά τους και να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς την απεξάρτηση από το μνημόνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόταση έθεσε τον κ. Ολάντ προ πολύ συγκεκριμένων ζητημάτων, τα οποία άκουσε με πολύ μεγάλη προσοχή, και είμαι βέβαιος ότι έχει έτσι αποκτήσει μια εις βάθος εικόνα για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, πώς η οικονομική κρίση μετετράπη σε κοινωνική και πολιτική κρίση, τι πρέπει να κάνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που και αύριο θα συζητήσει για το ελληνικό ζήτημα. Και θέλω να ελπίζω ότι αυτή η καθαρότερη εικόνα που προέκυψε μέσα από τη συζήτησή μας θα βοηθήσει τη χώρα.

Θέλω να περιμένω τη δική του τοποθέτηση, γιατί δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να μιλήσω εξ ονόματός του. Αλλά μπορώ, μιλώντας σ’ εσάς και με τη δική σας βοήθεια στους Έλληνες πολίτες, να πω ότι, όταν διατυπώνουμε υπεύθυνες, συγκεκριμένες προτάσεις, ακόμη και αν οι προτάσεις αυτές είναι ριζοσπαστικές, αυτές γίνονται αντιληπτές και μπορούν να προωθηθούν. Εάν κινούμαστε μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης και, αν πείθουμε τους άλλους για την υπευθυνότητά μας, για την κατανόηση της πραγματικής κατάστασης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα διεθνή οικονομικά δρώμενα. Και πιστεύω ότι αυτά τα στοιχεία τα έχει η πρόταση που έχουμε παρουσιάσει ως ΠΑΣΟΚ.

Είναι σημαντικό να παραταθεί ο χρόνος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά ένα, δύο ίσως και τρία χρόνια, αρκεί να βρεθεί το χρηματοδοτικό σχήμα. Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους Έλληνες πολίτες άλλες περικοπές σε εισοδήματα, σε μισθούς και συντάξεις, γιατί πρέπει να στηρίξουμε τη ζήτηση. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι οι συλλογικές συμβάσεις και η αγορά εργασίας πρέπει να λειτουργούν στην Ελλάδα, όπως λειτουργούν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι σημαντικό, επιτέλους, να κινηθεί ο ειδικός μηχανισμός στήριξης της ανάπτυξης και να περάσουμε από τα λόγια στα έργα. Γιατί δεν αρκούν οι διακηρύξεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να βοηθήσουν ν’ αξιοποιηθούν υφιστάμενα κονδύλια, όπως ακριβώς το έχω περιγράψει στην επιστολή μου προς τον κ. Μπαρόζο λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Μαΐου.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να πέσουν 50 δισεκατομμύρια ευρώ, που υπάρχουν, που μας τα δίνει η δανειακή σύμβαση ως ρευστότητα στην αγορά, στις επιχειρήσεις, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για νέες επενδύσεις, για να βοηθηθούν οι άνεργοι. Είναι σημαντικό να ξεμπλοκαριστούν έργα υποδομών, δημόσια και ιδιωτικά, που είναι συνολικού ύψους 55 δισεκατομμυρίων και κάθονται επειδή το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί τα τελευταία χρόνια να βοηθήσει λόγω των δικών του αδυναμιών.

Είναι πολύ σημαντικό ν’ αξιοποιηθούν τα κοινοτικά κονδύλια για να καταπολεμηθεί η ανεργία των νέων με προγράμματα για την επιχειρηματικότητα, για την αυτεπιστασία των δήμων, για την κοινωφελή εργασία, για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Όλα αυτά αλλάζουν το κλίμα. Όλα αυτά αποσυμφορίζουν την πίεση που νιώθει ο Έλληνας πολίτης. Γιατί δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουμε διανύσει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής, αλλά οι θυσίες και οι πιέσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες.

Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει εύκολα να συνεχίσει, θέλει να νιώσει ότι υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο είναι πιο ήπιο, πιο φιλικό, αλλά ασφαλές μέσα στην Ευρώπη, μέσα στο ευρώ. Δεν αρκεί, όμως, να λες ότι είσαι υπέρ του ευρώ και της Ευρώπης. Όταν οι προτάσεις σου είναι αλόγιστες, είναι δημαγωγικές, είναι ανεύθυνες, δεν είναι τεκμηριωμένες, δεν μπορείς να πείσεις τη διεθνή κοινότητα, δεν μπορείς να πείσεις κυβερνήσεις, Κοινοβούλια, κόμματα, άλλους λαούς.

Γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να μπορείς να πείσεις στο όνομα του ελληνικού λαού την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα, ότι υπάρχει ένα σχέδιο και υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να το χειριστούν και να το φέρουν εις πέρας προς όφελος της Ελλάδας και φυσικά και προς όφελος της Ευρώπης».

Διαβάστε επίσης Ε. Βενιζέλος: «Εκπροσωπώ τον ελληνικό λαό», Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Μαΐου 2012, 15:59

Το μυστικό ραντεβού Ολάντ-Βενιζέλου στο Παρίσι, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Μαΐου 2012, 14:10

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης