Αλυσιδωτές αντιδράσεις βρίσκονται εν εξελίξει μετά την παραίτηση των τεσσάρων κυβερνητικών στελεχών του ΛΑΟΣ, την αποχώρηση δια ακροβασίας του Γιώργου Καρατζαφέρη από το Μνημονιακό Μέτωπο, αλλά και την παραίτηση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου από την κυβέρνηση.

Παράλληλα, αναβλήθηκαν για το Σάββατο οι συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Σε σύσκεψη υπουργών και ανωτέρων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου, προέκυψε πώς αναμένεται να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατά την ψηφοφορία για το νέο Μνημόνιο.

Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρείς, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης προανήγγειλε πώς θα χρειαστεί επιβολή κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Προηγουμένως, νωρίς το μεσημέρι, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άρτας, Παύλος Στασινός παραιτήθηκε της βουλευτικής του έδρας, ενώ και άλλοι βουλευτές του Κινήματος, όπως ο κ. Μαγκούφης, ο κ. Μαντατζή και ο κ. Μιχελογιαννάκης, ανακοίνωναν πώς δεν θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα την Κυριακή.

Πρόβλημα στο ΛΑΟΣ

Οι κ.κ. Βορίδης και Γεωργιάδης παραιτούμενοι της κυβέρνησης άφησαν να εννοηθεί πώς παρά την αποχώρηση τους, ενδεχομένως να ψηφίσουν τα μέτρα που περιέχονται στο νέο μνημόνιο, προκαλώντας σοβαρό ζήτημα στον Γιώργο Καρατζαφέρη. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επιχείρησε στη συνέχεια να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις αλλά παρόλα αυτά η κατάσταση στο κόμμα του είναι έκρυθμη.

Κενό εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ

Κατά την συνάντηση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπου συμμετείχαν οι Χρήστος Παπουτσής, Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος και Κώστας Σκανδαλίδης συζήτησαν πέραν τα του Μνημονίου και της κομματικής πειθαρχίας και το εσωκομματικό ζήτημα διαπιστώνοντας «κενό εξουσίας».

Παρά ταύτα, η συζήτηση κατέληξε στο να μην στηθεί εσωκομματική κάλπη εντός των ημερών προκειμένου να επιλεγεί νέος αρχηγός.

Εκ των πραγμάτων, ωστόσο προκύπτει πώς στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί εικόνα αναρχίας και απείθειας με ότι αυτό συνεπάγεται για την συμπεριφορά των βουλευτών κατά την ψηφοφορία της Κυριακής.

Ανασχηματισμός

Τις τελικές του αποφάσεις αναμένεται να ανακοινώσει κατά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός ο οποίος είναι υποχρεωμένος να διαχειριστεί τόσο την ενδοκυβερνητική κρίση προχωρώντας σε Ανασχηματισμό αλλά και να διασφαλίσει πως το μνημόνιο και ο νόμος για το PSI θα ψηφιστούν από την Βουλή. Όλα αυτά θα πρέπει μάλιστα να γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να πεισθούν οι δανειστές πώς το πολιτικό οικοδόμημα στην Αθήνα δεν καταρρέει, τουλάχιστον ολοκληρωτικά.

Αναβρασμός εκτός Βουλής

Οι παρατηρητές, εντός και εκτός Ελλάδας επισημαίνουν πως στα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να κορυφωθεί η αντίδραση της κοινωνίας στους δρόμους και τις πλατείες. Τα συνδικάτα και οι πολιτικές οργανώσεις και τα κόμματα της Αριστεράς, καθώς και η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει νέα ραντεβού και κινητοποιήσεις για το Σάββατο και την Κυριακή προκειμένου να κλιμακωθούν οι λαϊκές αντιδράσεις.

Τα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις ενώ οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των μεγάλων εφημερίδων του εξωτερικού αφιερώνουν συνεχή ροή πληροφοριών από την Αθήνα. Το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε σημαντική πτώση την Παρασκευή ενώ τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια έκλεισαν στο κόκκινο.

Από Δευτέρα οι εξελίξεις στην κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αποφάσισε να κρατηθεί μακριά από τις εσωκομματικές εξελίξεις και διαφωνίες. Για τον λόγο αυτό, το Μαξίμου διαρρέει πώς οι όποιες αλλαγές σε κυβερνητικές θέσεις θα πραγματοποιηθούν μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου. Είναι προφανές πώς ο κ. Παπαδήμος επιθυμεί να κερδίσει και χρόνο αλλά και να εκθέσεις τους αντιρρησίες Υπουργούς και Υφυπουργούς οι οποίοι θα πρέπει να διαχειριστούν την αντίφαση, να είναι δηλαδή υπουργοί αλλά να καταψηφίζουν απόφαση της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχουν.