Λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, ο Πάνος Καμμένος έδωσε συνέντευξη στην ανεξάρτητη αμερικάνικη πολιτική ιστοσελίδα «Foreign Policy News» και στον δημοσιογράφο-ακτιβιστή κατά της διαφθοράς Geoff Campbell.

Η ιστοσελίδα έδωσε τον τίτλο «Ο Έλληνας που διαταράσσει – Ο Πάνος Καμμένος εναντίον του ευρωπαϊκού κατεστημένου».

Ακολουθεί η απόδοση της συνέντευξης:

Foreign Policy News: Παρακαλώ μιλήστε μας για την κατάσταση στην Ελλάδα, όσον αφορά στο γεωπολιτικό πλαίσιο εν όψει και των επικείμενων ευρωεκλογών.

Πάνος Καμμένος: Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις πιο κρίσιμες συγκυρίες της πρόσφατης ιστορίας της. Ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστούμε αυτήν την τρέχουσα φάση θα καθορίσει το μέλλον μας.

Υπάρχουν δύο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Το ένα αφορά στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας και το άλλο σχετίζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά το πρώτο, η απάθεια των κυβερνήσεων μετά τη χούντα, από το 1974 έως το 2015, κατέδειξε την αδιαφορία της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού. Ως αποτέλεσμα, η δομή των εθνικών μας θεσμών βρίσκεται υπό συνεχή πρόκληση και οι πολίτες έχουν χάσει την πίστη τους στις κυρίαρχες πολιτικές τάξεις.

Όσον αφορά το δεύτερο, η γερμανική ηγεμονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην Ελλάδα και οδήγησε στην άνευ προηγουμένου κρίση που αντιμετωπίζουμε εδώ και έντεκα χρόνια.

Ωστόσο, χάρη στους Ανεξάρτητους Έλληνες, η Ελλάδα παρέμεινε στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την προσφορά των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον τότε υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας να αποχωρήσει και από τα δύο.

Εν όψει των ευρωεκλογών, πρέπει να ακολουθήσουμε μια πορεία δράσης που θα διασφαλίσει ότι όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ τυγχάνουν ισότιμης μεταχείρισης. Για μένα, αυτό είναι συνώνυμο της διατήρησης της εθνικής ταυτότητας και της αξιοπρέπειας, ως αντίσταση στις πιέσεις που έχουν μετατρέψει τις σχέσεις κρατών με την ΕΕ σε μια βαθιά άνιση εταιρική σχέση.

Αυτό αποτελεί εμπόδιο στην αυτονομία μας και θα συνεχίσει να αποτελεί εμπόδιο, αν και έχει επιτευχθεί πρόοδος τα 4,5 χρόνια. Όμως, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει διαρθρωτικά προβλήματα και θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να βρεθούμε στην προηγούμενη κατάσταση.

Το κόμμα το οποίο έχω την τιμή να ηγούμαι είναι υπέρ της ΕΕ. Πιστεύουμε στην ΕΕ, σε μια εταιρική σχέση όμως που θα αντικατοπτρίζει τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες δημιουργήθηκε. Όλοι για την Ένωση και όχι υποτελείς στην ηγεσία ενός κράτους. Πιστεύω επίσης ότι δεν πρέπει να στερήσουμε τη χώρα από άλλες εναλλακτικές συμμαχίες που μπορούν να φέρουν οικονομικά οφέλη.

Με ένα σωστό στρατηγικό όραμα, ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στη Μεσόγειο μπορεί να λειτουργήσει ως νέος πόλος εξουσίας και εναλλακτικός πάροχος στην ευρωπαϊκή ενέργεια. Αλλά αυτό θα είναι αδύνατο εάν συνεχίσουμε την πορεία της οικονομικής εξάρτησης της ΕΕ.

Η μετανάστευση είναι πράγματι ένα κρίσιμο ζήτημα που αντιμετωπίζουν τα έθνη σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι θέμα μεγάλης σημασίας για την εξασφάλιση της οικονομικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Η διαχείριση του μεταναστευτικού γίνεται με αποτελεσματικότητα και προς όφελος των εθνικών στόχων της χώρας;

Πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει ακλόνητη και να σταματήσει τις ροές της παράνομης μετανάστευσης. Τα ποινικά αδικήματα της εμπορίας ανθρώπων που διαπράττουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο, με την ελπίδα αποσταθεροποίησης της Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων της, πρέπει να σταματήσουν.

Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένη δυνατότητα όσον αφορά στην απορρόφηση των μεταναστών, και ένα έθνος που έχει γονατίσει δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος των άλλων. Είναι τόσο απλό.

Με δική μου πρωτοβουλία, το ΝΑΤΟ ανέπτυξε το πρόγραμμα SNMGII για να ελέγξει τη ροή της μετανάστευσης από την Τουρκία. Έχει αποδειχθεί ως ένα πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα παρά τα προβλήματα και τους περιορισμούς που έχει επιβάλει η Τουρκία στην ανάπτυξη αυτής της μονάδας του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα είναι ένα από τα κύρια σημεία εισόδου για τους μετανάστες και πρόσφυγες από τη Συρία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Αυτές οι συνθήκες αποτελούν μια πρόκληση και μια ευκαιρία για το έθνος μας. Παρόλο που είναι δύσκολο να απορροφήσουμε το βάρος, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με ανθρωπιά και δείξαμε ότι, παρά τα πολυάριθμα εμπόδια που δημιούργησε η Τουρκία, οι αξίες της ανθρωπότητας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν διατηρηθεί.

Από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης έχω τη δημόσια τη σταθερή θέση ότι χρειαζόμαστε μια ενιαία και κοινή προσέγγιση για το ευρωπαϊκό θέμα της μετανάστευσης και ότι χρειαζόμαστε βιομετρική αναγνώριση προκειμένου να γίνει διάκριση μεταξύ προσφύγων και τρομοκρατών. Δυστυχώς, η ΕΕ αποφάσισε να μην υιοθετήσει αυτές τις προτάσεις και, αντ ‘αυτού, εργάστηκε σε μια αναποτελεσματική προσέγγιση η οποία απέδωσε αρνητικά αποτελέσματα σε όλα τα κράτη-μέλη και είδε την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα επίσης να συγχαρώ τους εταίρους μας στις Ηνωμένες Πολιτείες, συγκεκριμένα την κυβέρνηση Trump, τον υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo και τους Γενικούς Γραμματείς της Άμυνας, που μοιράζονται αυτές τις σκέψεις, καθώς και για τη δέσμευσή τους στην οικονομική επιβίωση και ασφάλεια της Ελλάδας, μέσω διπλωματικών και καινοτόμων τρόπων, όπως είναι η διερεύνηση εναλλακτικών ενεργειακών λύσεων.

Οι νέοι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Με ποιον τρόπο το κόμμα των ΑΝΕΛ επιδιώκει να λάβει την υποστήριξη τους στις κάλπες; Ίσως, μέσω νεανικών κινημάτων;

Ένα μεγάλο μέρος των νέων του ελληνικού λαού έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας να βρουν εργασία στην Ελλάδα.

Πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε στους νέους τη δυνατότητα να μείνουν και να εργαστούν στην Ελλάδα. Για να γίνει αυτό, η πολιτική ρητορεία απέναντί ​​τους πρέπει να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητά τους, αλλά και να αποτελεί δέσμευση ότι εμείς, ως πολιτικοί, φροντίζουμε για αυτούς και το μέλλον τους.

Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να πείσουμε τη νεότερη γενιά ότι αυτοί αντιπροσωπεύουν την επόμενη κατηγορία ηγετών και ότι η αλληλεπίδρασή τους με τα θέματα της χώρας είναι σημαντική από νεαρή ηλικία.

Ενθαρρύνω τη νεολαία της Ελλάδας να συμμετάσχει στο κόμμα μας, τις ιδέες μας, τους κοινωνικούς και τους εθνικούς μας στόχους.

Καλώ αυτούς τους νέους να «διαβάσουν ανάμεσα από τις γραμμές» και να απορρίψουν τις πολιτικοποιημένες «ψεύτικες ειδήσεις» (και μάλιστα ψεύτικες δημοσκοπήσεις) που διαστρεβλώνουν τις πληροφορίες που λαμβάνει το κοινό. Να λάβουν γνώση της προστιθέμενης αξίας που υπάρχει από τη συνεργασία για την αποκατάσταση της πίστης στη χώρα μας και την τοποθέτηση των προτεραιοτήτων της στις πρώτες γραμμές της κοινωνικής μας συνείδησης.

Στην πραγματικότητα, δεν απευθύνομαι στα κινήματα της νεολαίας, αλλά σε όλους τους νέους άνδρες και γυναίκες που μοιράζονται τα ιδανικά και τις αξίες μας, ώστε να οικοδομήσουμε το μέλλον μαζί.

Διαβάστε τη συνέντευξη στο πρωτότυπο εδώ: