Υπάρχει καθαρή έξοδος που θα κόβει τις συντάξεις; Αυτό είναι ένα ερώτημα, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Φίλης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
Μιλώντας στον ρ/σ Αθήνα 9.84 μεταξύ άλλων ο Νίκος Φίλης σημείωσε πως, αφού η οικονομία, όπως είπε, πηγαίνει τόσο καλά, «μπορούμε να μην προχωρήσουμε από 1-1-19 στις περικοπές των συντάξεων».
Αναφερόμενος στην έξοδο από το μνημόνιο, ο κ. Φίλης, σχολίασε:
«Προφανώς και κάτι θα γίνει σημαντικό. Ποιο είναι αυτό; Ότι τελειώνει ο τρόπος της εποπτείας όπως ήταν μέχρι τώρα. Θα συνεχιστεί όμως η εποπτεία διότι υπάρχει το χρέος. Και συνεπώς πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους. Είναι σαφές ότι με λεξούλες δεν μπορεί κανείς να κάνει πολιτική. Συνθήματα είναι αναγκαία στην πολιτική, αλλά την ουσία να δούμε. Ακόμα και ο κ. Τσακαλώτος, όταν μιλάει, μιλάει για την κατά το δυνατόν, καθαρή έξοδο. Υπάρχει καθαρή έξοδος που θα κόβει τις συντάξεις; Αυτό είναι ένα ερώτημα. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πέρυσι και το ψήφισε στη Βουλή ότι από 1-1-19 θα υπάρξει μείωση 18% των συντάξεων. Λέμε λοιπόν τώρα: Τα ψηφίσαμε και αυτά διότι είχαμε τη λογική τότε να κερδίσουμε χρόνο και χώρο. Να πάει καλύτερα η οικονομία. Και να τα επανεξετάσουμε. Αυτό είπαμε και εδώ είμαστε τώρα. Άρα λοιπόν, χωρίς βιασύνες και κινήσεις που μπορεί να παρεξηγηθούν πρέπει να γίνει ένας δημόσιος διάλογος και η κυβέρνηση να ανοίξει το ζήτημα. Αφού η οικονομία πηγαίνει τόσο καλά και πηγαίνει, αφού τα δημοσιονομικά, όχι απλώς έχουν πάει καλά αλλά έχουμε υπερπλεονάσματα επί δύο συνεχή έτη 4,5%, μπορούμε να μην προχωρήσουμε από 1-1-19 στις περικοπές των συντάξεων. Άλλο πέρυσι και πρόπερσι και άλλο σήμερα που έχουμε κάνει βήματα. Για αυτό λέω λοιπόν και αυτό δεν έχει στοιχείο αποδόμησης, έχει στοιχείο ενίσχυσης της πολιτικής ότι πράγματι μία έξοδος καθαρή, κατά το δυνατόν, πρέπει να μη μειώνει τα εισοδήματα και μάλιστα έχουμε μείωση στους χαμηλοσυνταξιούχους κόβεται το ΕΚΑΣ, ό,τι έχει απομείνει. Για πολύ κόσμο που παίρνει 350 ευρώ θα του κοπούν 30 ευρώ».
Για την επαναδραστηριοποίηση ΔΝΤ στο ελληνικό θέμα, είπε:
«Είναι μόνον αρνητικό. Διότι το ΔΝΤ λέει μεν απομείωση του χρέους, αλλά όμως και ότι πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα. Στην ουσία αυτό λέει. Να έρθει νωρίτερα, διαβάζω στις εφημερίδες, το αφορολόγητο, να έρθει το 2019 αντί το 2020. Αν το λέει αυτό το ΔΝΤ, αρνητικό είναι. Αν οι Ευρωπαίοι λένε αυτά που λένε γιατί δεν θέλουν να πληρώσουν για το χρέος το ΔΝΤ λέει τότε πάμε στα σκληρά μέτρα.
Για το αναπτυξιακό σχέδιο: “Υπάρχουν ερωτήματα. Αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο θα είναι με βάση, προφανώς, τα πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022. Και μετά τα υπόλοιπα. Είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη και πόσο κοινωνικά δίκαιη με 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα; Τι σημαίνει ανάπτυξη χωρίς ένα ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων; Με βάση αυτό το δεδομένο το 3,5% προφανώς το αναπτυξιακό σχέδιο θα είναι περιορισμένα αναπτυξιακό και πρέπει να δούμε πόσο κοινωνικά δίκαιο θα είναι».
Για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου:
«Ο φόβος δεν είναι κάτι που πρέπει να καθοδηγεί την πολιτική μας. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να αποφευχθεί ένα τυχαίο θερμό επεισόδιο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει μια επιλογή θερμού επεισοδίου αυτή τη στιγμή από την Τουρκία. Δεν έχουν λόγο και αυτοί να μπουν στο τρελοκομείο μιας έντασης. Βεβαίως κανείς δε μπορεί να αποκλείσει τίποτα. Άρα χρειάζεται ψυχραιμία, εγρήγορση και να μην αφεθούν έτσι οι δίαυλοι επικοινωνίας στις δύο χώρες. Και πολιτικοί και διπλωματικοί δίαυλοι υπάρχουν . Και πρέπει να αξιοποιηθούν».
Για τη στάση Καμμένου στο θέμα της Τουρκίας:
«Λέει περισσότερα από όσα η πραγματικότητα επιτρέπει. Αλλά αυτή είναι η άποψη του κ. Καμμένου. Δεν είναι καινούργια. Στο βαθμό που αυτή η πολιτική άποψη, την οποία έχει δικαίωμα να διατυπώνει βέβαια, δεν επηρεάζει πολιτικά, πρακτικά την άσκηση της πολιτικής. Μέχρι στιγμής δεν επηρεάζει. Από εκεί και πέρα έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Δείχνουν ικανότητα αντιμετώπισης των ζητημάτων και μεγάλη πολιτική συνεννόηση με τη κυβέρνηση και το θεωρώ πολύ σημαντικό».
Για το ονοματολογικό με ΠΓΔΜ:
«Συμφωνώ με την άποψη που διατύπωσαν και ο κ. Βενιζέλος και άλλοι και ο κ. Σημίτης ότι μια διεθνής συμφωνία, διμερής, ανάμεσα σε Ελλάδα – πΓΔΜ με τη σφραγίδα του ΟΗΕ και της ΕΕ έχει ισχύ έναντι οποιασδήποτε συνταγματικής ή άλλης ρύθμισης, στη γειτονική χώρα. Σε κάθε περίπτωση έχουμε κάνει πολλά βήματα, είμαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά κοντά, δεν θα είναι μια διαδικασία που θα καταρρεύσει, θα έχει αφήσει τα θετικά της στοιχεία και πιστεύω ότι σύντομα θα κάνουμε το λογαριασμό και πιστεύω να είναι θετικός».