Βολές κατά της Δικαιοσύνης εξαπέλυσε ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Ζορμπάς που εξετάσθηκε εξεταστική επιτροπή για τη Siemens, καταλογίζοντάς της εξαιρετική βραδύτητα κατά τη διεξαγωγή προανάκρισης και κυρίας ανάκρισης για την υπόθεση Siemens.

Ο μάρτυρας είπε ότι από το 2008 θα έπρεπε κι η Βουλή να είχε ξεκινήσει την έρευνα για την υπόθεση, κρίνοντας ότι ήταν πλούσια και επαρκή τα στοιχεία από τη Γερμανική Δικαιοσύνη και την έκθεση της Debevoise.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είχα δει μία βραδύτητα, την οποία δεν δικαιολογούσαν οι περιστάσεις και η οξύτητα των δημοσιευμάτων, των αναφορών και των ανακρίσεων που γίνονταν στη Γερμανία. Θεωρώ αδικαιολόγητη ούτως ή άλλως αυτή τη βραδύτητα, διότι διερωτώμαι, πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να τελειώσει μία δικαστική έρευνα επιτέλους!», είπε ο κ. Ζορμπάς.

Ο αντιεισαγγελέας, κατά την κατάθεσή του έκρινε ότι δημιουργούνται υποψίες για σκόπιμη και αμελή αντιμετώπιση του θέματος και ότι αν ο ανακριτής είχε υποκειμενικές και αντικειμενικές αδυναμίες, επιβαλλόταν οι προϊστάμενοί του τόσο στο Εφετείο, όσο και στον Άρειο Πάγο να τον «νουθετήσουν» και να τον ελέγξουν πειθαρχικά:

«Δεν μπορεί να βοά το πανελλήνιο, να έχουν βγει τα αποτελέσματα της Γερμανικής Δικαιοσύνης και να επιτρέπεται στον Χριστοφοράκο την άνοιξη του ’09 να φεύγει στο εξωτερικό. Με ξενίζει το γεγονός ότι με τόσες ενδείξεις και τόσα στοιχεία δεν είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα», τόνισε ο κ. Ζορμπάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπήρξε απόπειρα συγκάλυψης»

Κατά τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής Σήφη Βαλυράκη η μαρτυρία του Γ. Ζορμπά επιβεβαίωσε παρέμβαση συγκάλυψης στο θέμα της διερεύνησης του σκανδάλου Siemens, αφού το έργο του διεκόπη βιαίως το καλοκαίρι του 2008, όταν ήδη είχε αρχίσει έρευνα λογαριασμών για την υπόθεση, με την πλήρη υποβάθμιση τη Αρχής σε απλή επιτροπή υπό τον υπουργό Οικονομικών.

Ο μάρτυρας κατονόμασε ευθέως ως «αυτουργούς» της υποβάθμισης του θέματος, την τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και Αντώνη Μπέζα, ενώ έκανε λόγο για συγκεκριμένες σκοπιμότητες, χωρίς όμως να τις προσδιορίσει.

Θεωρεί, όπως είπε, ότι οι επιχειρηματίες Λέτσας και Καλδής, ο Χριστοφοράκος και ο Δενδρινός είναι απόλυτοι γνώστες των γεγονότων και των πολιτικών χορηγιών στην Ελλάδα, ενώ υπενθύμισε στην επιτροπή ότι υπάρχει ένας φάκελος που κατατέθηκε από τον Χριστοφοράκο προς τον Σίκατσεκ, για λαδώματα για το C4I στην εισαγγελέα του Μονάχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν ο φάκελος αυτός αποτελεί τμήμα της δικογραφίας στη Γερμανία, θα πρέπει να αποσταλεί άμεσα στην Ελλάδα στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής», τονίζεται με ομόφωνη ανακοίνωση της εξεταστικής επιτροπής, που ζητεί τα σχετικά στοιχεία.

Ο μάρτυρας χαρακτήρισε επίσης ως παράνομη και απαράδεκτη την ανάθεση της προμήθειας του C4I στο υπουργείο Άμυνας, αντί του Δημόσιας Τάξης, και μίλησε για ακατανόητες πλημμέλειες: «Δεν θέλω να κρίνω τους τότε δικαστικούς λειτουργούς, αλλά η τιμή του πολιτικού κόσμου απαιτεί να βρεθεί η αλήθεια».

Η επιτροπή ομοφώνως αποφάσισε επίσης να ζητήσει να αποσταλεί στη Βουλή η προκαταρκτική έρευνα που είχε κάνει ως εισαγγελέας ο κ .Ζορμπάς το 1995 για τις συμβάσεις ψηφιακών παροχών των Siemens/Intracom με τον ΟΤΕ.

«Τότε ο εισαγγελέας είχε χαρακτήρισε σκανδαλώδεις τις συμβάσεις, πρότεινε να αναλάβει την ανάκριση εφέτης, αλλά τελικώς του αφαιρέθηκε η δικογραφία, ο ίδιος μετατέθηκε στα Ιωάννινα και το 1998 η υπόθεση έκλεισε με δύο απαλλακτικά βουλεύματα», είπε ο κ. Ζορμπάς.

Απαράδεκτη και αντισυνταγματική χαρακτήρισε ο κ.Ζορμπάς και τη διάταξη Αλογοσκούφη του Φθινοπώρου 2004 για φορολογική αμνηστία κατά τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, οπότε και μπήκαν τουλάχιστον 20 εκ. ευρώ για μίζες.

Άγνοια για τις δωροδοκίες δηλώνει πρώην γενικός διευθυντής της Siemens

Ο πρώην γενικός διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ της Siemens Ελλάς κ. Φόλκερ Γιούνγκ, που εξετάσθηκε στη συνέχεια, δήλωσε πλήρη άγνοια για τις παράνομες πληρωμές που έγιναν στην Ελλάδα, ούτε ήταν σε θέση να μιλήσει γα πρόσωπα.

Τόνισε ότι σύμφωνα με την έκθεση της Debevoise & Plimpton o ίδιος δεν είναι κατηγορούμενος στη Γερμανία, αλλά είναι στην Ελλάδα για διακίνηση μαύρου χρήματος και ενεργητική δωροδοκία, κάτι που έχει αρνηθεί.

Όσον αφορά επαφές με πολιτικούς ανέφερε ότι μία μόνον φορά, το 2002 ή 2003, με προτροπή Χριστοφοράκου συναντήθηκε με τον τότε υπουργό Μεταφορών Χ. Βερελή, τον υπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη και τη δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη οι οποίοι ζήτησαν τη στήριξη της Siemens για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο μάρτυρας εκθείασε και δεν πήρε καθόλου αποστάσεις από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, αντίθετα χαρακτήρισε αναξιόπιστο τον Μίχαελ Κουτσενρόϊτερ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης