Tης Ιωάννας Λούγαρη

Για τους φορολογικούς παραδείσους, τις λίστες φοροφυγάδων, το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το δυσβάσταχτο ελληνικό χρέος, τις ιδιωτικοποιήσεις, το κυβερνητικό έργο, αλλά και για το μπαράζ δημοσιευμάτων περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, μίλησε αποκλειστικά στο zougla.gr η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ.

Η ισχυρή κυρία της αυστριακής οικονομίας, τα τελευταία χρόνια, εμφανιζόταν φειδωλή στις δηλώσεις της για τη χώρα μας και εξέφραζε απόψεις που συμβάδιζαν με τη γερμανική πολιτική.

Δήλωνε οργισμένη με την Ελλάδα. Ξεκαθάριζε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, ενώ παράλληλα απέκλειε νέο πακέτο βοήθειας, επικαλούμενη πάντα το συμφέρον των Αυστριακών ψηφοφόρων.

Το zougla.gr τη συνάντησε από κοντά για μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης:

«Είμαι πολιτικός που θέλει να δημιουργήσει συνθήκες για μια καλύτερη ζωή. Δεν είμαι τόσο εκπρόσωπος όσο σκληρά εργαζόμενη και γι’ αυτό θέλω να ασκώ την πολιτική όπως επιθυμεί ο αυστριακός λαός». Με αυτά τα λόγια προσπάθησε, χαμογελαστή, να σκιαγραφήσει το πολιτικό της προφίλ στην αρχή της συνέντευξης.

Όσον αφορά στους φορολογικούς παραδείσους, τόνισε ότι αυτοί εντοπίζονται κυρίως στα νησιά Κέιμαν, στο Λιχτενστάιν και στην Κύπρο. «Όταν φτιάξαμε το πρόγραμμα για την Κύπρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είπαμε ότι χρειάζεται να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τον κάτοχο του λογαριασμού και των χρημάτων που βρίσκονται στην τράπεζα. Στην Αυστρία η τράπεζα γνωρίζει όλους τους καταθέτες. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ανωνυμίας».

Η κα Φέκτερ επιζητεί τη λήψη μέτρων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα οποία θα είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, επεσήμανε ότι εν προκειμένω «η Αυστρία δεν αγοράζει λίστες. Εμείς ακολουθούμε έναν άλλο δρόμο. H συγκεκριμένη υπόθεση που υπάρχει στην Ελλάδα αποτελεί ελληνικό πολιτικό ή νομικό πρόβλημα και, επειδή η διερεύνηση βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν θα ήθελα προς το παρόν να κάνω κάποιο σχόλιο πάνω σε αυτό».

Στην ερώτησή μας εάν «βλέπει φως στην άκρη του τούνελ» απήντησε: «Κάθε χώρα πρέπει να εργαστεί εσωτερικά για να υπάρχει σταθερότητα. Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με την Ελλάδα, πρέπει να εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα, πριν από την εκταμίευση των δόσεων από την Ε.Ε.. Και είναι δύσκολο να εξηγήσω στον αυστριακό λαό γιατί πληρώνουμε για την Ελλάδα, διότι μιλάμε για μεγάλο όγκο χρημάτων από τους Αυστριακούς φορολογουμένους. Και εγώ λέω ναι, είναι απαραίτητο να τους βοηθήσουμε, αλλά πρέπει και εκείνοι να κάνουν τη δουλειά τους. Πρέπει να εκτελέσουν το πρόγραμμα με αναδιαρθρώσεις, ιδιωτικοποιήσεις, καταπολέμηση του μονοπωλίου κάποιων επιχειρήσεων. Πρέπει να ετοιμάσουν το περιβάλλον για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Ειδικά για νεοσύστατες εταιρείες και για νέους ανθρώπους. Γι’ αυτό πρέπει να δούμε ότι εκπληρώνονται τα προαπαιτούμενα».

Η σκληρή υπουργός Οικονομικών σχολίασε και το κυβερνητικό έργο όσον αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος λιτότητας και τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, κάτι το οποίο απαιτούν οι δανειστές και διαμηνύουν στελέχη του ESM, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

«Σε κοινοβουλευτικό και νομικό επίπεδο, ναι, κάνουν τη δουλειά τους (σ.σ.: οι βουλευτές της συγκυβέρνησης), αλλά σε επίπεδο διαχείρισης υπάρχει μεγάλη έλλειψη. Μπορεί, για παράδειγμα, να θεσμοθετούν κατά της φοροδιαφυγής, αλλά δεν είναι αρκετά αποτελεσματικοί στο να συλλέξουν τους φόρους. Υποσχέθηκαν να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, αλλά δεν το βλέπουμε στην πράξη. Είναι απαραίτητο να υπάρχει κατάλληλο περιβάλλον για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Για τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη, πιθανόν για μια επένδυση, χρειάζεται ένα νομικά ασφαλές περιβάλλον» τόνισε.

Σε ερώτησή μας για τη συνεργασία της με τον ομόλογό της, Γιάννη Στουρνάρα, σχολίασε: «Έχουμε κάποιες συζητήσεις, διότι εγώ πρέπει να λογοδοτήσω στον αυστριακό λαό γιατί ξοδεύουμε χρήματα για την Ελλάδα και αυτά είναι εκατομμύρια, γιατί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και ποιο είναι το όφελος για τους Αυστριακούς. Τους εξηγώ πως είναι απαραίτητο, για την προστασία του νομίσματος, να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση σε όλη την Ευρώπη. Γιατί μία σταθερή Ευρώπη είναι, επίσης, προς όφελός μας. Οπότε, η αλληλεγγύη είναι δικαιολογημένη. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να είναι μονόδρομος. Πρέπει και οι δύο πλευρές να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Εμείς πληρώνουμε και η Ελλάδα πρέπει να κάνει τη δουλειά της».

Τέλος, με περίσσια ειλικρίνεια απάντησε σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Όχι, δεν συζητάμε για Grexit, διότι αυτό είναι ένα μικρό μόνο μέρος της επικρατούσας άποψης. Η Ελλάδα εξαρτάται από τις εισαγωγές. Αν δεν έχει το ευρώ ως νόμισμα, τότε αυτές οι εισαγωγές -τις οποίες χρειάζεται- θα είναι ακόμα πιο ακριβές και τα χρέη θα αυξηθούν. Και για την οικονομία, το κόστος των εισαγωγών, θα είναι καταστροφικό.

Τι γίνεται με τις επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

«Τα χρέη δεν πρόκειται να σβηστούν και θα παραμείνουν σε ευρώ και μάλιστα με ένα αδύναμο νόμισμα, πιθανόν τη δραχμή ξανά. Με μια αδύναμη δραχμή, η αποπληρωμή ενός μεγάλου χρέους σε ευρώ είναι κάτι που η γενιά σας δεν θα καταφέρει να εκπληρώσει».

Τι συνέπειες θα έχει στη βιωσιμότητα της Ε.Ε. αν μια χώρα-μέλος αποχωρήσει από την Ένωση;

«Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα. Οι αρνητικές συνέπειες θα ήταν πολύ περισσότερες από κάποιες θετικές. Πιθανόν με μια αδύναμη δραχμή τα χρέη δεν θα μπορούν να αποπληρωθούν, αλλά οι Αυστριακοί που κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, να τις κάνουν πιο φθηνά. Έτσι, όμως, βοηθάς τους Αυστριακούς και όχι τους Έλληνες. Είναι, λοιπόν, μια αλληλοεξαρτώμενη οικονομική αγορά, στην οποία πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να σταθεροποιηθούμε και στη συνέχεια με τις αναδιαρθρώσεις να χτίσουμε τη βάση για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Και για να υπάρξει αυτή η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα με αυτά τα ευρωπαϊκά χρήματα για αναδιαρθρώσεις.

Είναι κρίμα που υπάρχουν λίγα προγράμματα για τη συλλογή κοινοτικών κονδυλίων. Ο αρμόδιος επίτροπος είναι Αυστριακός και συζητάμε έντονα για το πώς μπορούμε να ξοδέψουμε χρήματα για την Ελλάδα, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».

Κάπου εδώ ολοκληρώνεται η συνέντευξη της Μαρία Φέκτερ, η οποία, αφού μας αποχαιρέτησε, φρόντισε να μας υπενθυμίσει ότι και στους συμπατριώτες της αρέσουν οι διακοπές στη χώρα μας.