Για τριετές πλάνο ύψους δύο δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τη δημιουργία μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων, και διαχείρισης αποβλήτων σε μικρούς οικισμούς, καθώς και με αξιοποίηση ιδιωτικών πόρων, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο.

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στον βαρύνοντα ρόλο της κυκλικής οικονομίας, όπως άλλωστε αποφάσισε πρόσφατα και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, και τον συνέδεσε με τα έργα διαχείρισης αποβλήτων που ξεκινούν άμεσα μετά και την ολοκλήρωση του εθνικού και των περιφερειακών σχεδιασμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, για τη διαχείριση των επικινδύνων βιομηχανικών αποβλήτων τόνισε ότι στόχος είναι να προχωρήσει, σε συνεργασία με τους παραγωγούς, η δημιουργία υποδομών επεξεργασίας, ανάκτησης, αδρανοποίησης, και διάθεσης, καθώς πέντε ή έξι προβλέπονται ήδη στον σχεδιασμό, ενώ επεσήμανε και την ανάγκη για μείωση των “ιστορικά” αποθηκευμένων αποβλήτων, καθώς σε σχετικές ενέργειες έχει ήδη προβεί το ΥΠΕΝ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να περάσουμε από την περίοδο των προστίμων, στην εποχή των υποδομών».

Σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι η πολιτεία από την πλευρά της προχώρησε στην 31η Δεκεμβρίου στην έγκριση με ΚΥΑ της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Όπως είπε, η σχετική ΚΥΑ δίνει περιθώριο για να επιλεγούν τα καταλληλότερα σενάρια με βάση τον ΕΣΔΑ. Βασικός στόχος, σύμφωνα πάντα με τον αναπληρωτή υπουργό, είναι να αρθεί το βάρος της αιρεσιμότητας, να αποφευχθούν τα πρόστιμα για τις χωματερές και να κλείσουν οι ανοιχτές χωματερές. Σε σχέση με την επένδυση, ο κ. Φάμελλος επεσήμανε ότι σε διϋπουργικό επίπεδο έχουν κληθεί ο ΦΟΔΣΑ και η Περιφέρεια για βελτιώσεις στο έργο, που θα το κάνουν συμβατό με τον νέο ΕΣΔΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στην πολιτική τιμολόγησης, αλλά και την καταγραφή και διαχείριση των λεκανών απορροής ποταμού. Όπως είπε, με ΚΥΑ επιβραβεύει τη μειωμένη κατανάλωση, ενώ δίνεται η δυνατότητα για πολιτικές εξοικονόμησης. Ταυτόχρονα, με το net metering προωθούνται πολιτικές μείωσης του νερού. Χαρακτήρισε ως επιτυχία της κυβέρνησης τη δημιουργία πλαισίου σε σχέση με την τιμολόγηση του νερού, με έμφαση στην ορθολογική κατανάλωση, αλλά και την προστασία των αγροτών και των οικονομικά ασθενέστερων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν θα επιβαρύνονται όσοι κάνουν χρηστή διαχείριση, αλλά θα πληρώνουν όσοι έχουν μεγάλη κατανάλωση, χωρίς να το έχουν ανάγκη».

Σχετικά με την προστασία του δασικού κεφαλαίου, μέσω της κατάρτισης των δασικών χαρτών, όπως είπε, ενισχύθηκε παράλληλα και η αγροτική παραγωγή.

Τέλος, επεσήμανε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τις ΑΠΕ, την αξιοποίηση των γεωθερμικών πηγών, και ειδικά των βιοκαυσίμων, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ενεργειακής διασύνδεσης των νησιών με στόχο την μείωση του ενεργειακού κόστους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης