«Η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται το προσφυγικό με αίσθημα ευθύνης και με σεβασμό στις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, με απόλυτη προσήλωση στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συμβάσεων. Δεν χτίσαμε φράκτες και δεν υψώσαμε τείχη στον ανθρώπινο πόνο» τονίζει σε δήλωσή της η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Φωτεινή Παντιώρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. «Το προσφυγικό δεν είναι ζήτημα μόνο μιας χώρας ή των νοτίων χωρών της Ε.Ε., αλλά πανευρωπαϊκό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπισθεί» σημειώνει ακόμα η κ. Παντιώρα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει «σε όλους αυτούς που έδειξαν έμπρακτη αλληλεγγύη στους κατατρεγμένους και έβαλαν εαυτούς στη θέση τους» υπενθυμίζοντας τα παραδείγματα των γιαγιάδων της Συκαμιάς, του φούρναρη της Κω, αλλά και του υποπλοιάρχου του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκου Παπαδόπουλου.
Συγκεκριμένα, η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, αναφέρει στη δήλωσή της:
«Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η σκέψη μας είναι στα εκατομμύρια των ανθρώπων που βιώνουν τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, σε όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εστίες και πατρίδες κυνηγημένοι από τον πόλεμο, τη βία, την καταπίεση, τις διώξεις και τις διακρίσεις.
Σήμερα αλλά και κάθε μέρα θυμόμαστε ότι οι άνθρωποι αυτοί εκπατρίστηκαν για να αναζητήσουν όσα σε πολλούς μοιάζουν αυτονόητα: την ελπίδα για ζωή, την ελπίδα για ένα ειρηνικό αύριο.
Τιμούμε παράλληλα όλους αυτούς που έδειξαν έμπρακτη αλληλεγγύη στους κατατρεγμένους και έβαλαν εαυτούς στη θέση τους. Οι γιαγιάδες της Συκαμιάς, ο φούρναρης της Κω, ο υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, αποτελούν για εμάς σύμβολα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, σύμβολα της ελληνικής κοινωνίας που αγκάλιασε τους πρόσφυγες έχοντας και η ίδια βιώσει τον ξεριζωμό.
Η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται το προσφυγικό με αίσθημα ευθύνης και με σεβασμό στις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, με απόλυτη προσήλωση στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συμβάσεων. Δεν χτίσαμε φράκτες και δεν υψώσαμε τείχη στον ανθρώπινο πόνο. Υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε ότι το προσφυγικό δεν είναι ζήτημα μόνο μιας χώρας ή των νοτίων χωρών της Ε.Ε., αλλά πανευρωπαϊκό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπισθεί.
Για εμάς αποτελεί αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση η δημιουργία συνθηκών που εγγυώνται την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια στους πρόσφυγες, η δημιουργία καλύτερων όρων ζωής σε μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ