Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος ,προκειμένου να λάβει μέρος στις παρασκηνιακές διεργασίες πριν την τελική απόφαση του Eurogroup, η οποία και αναμένεται να ληφθεί σήμερα Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διεργασίες αφορούν τις τεχνικές μεθόδους δια των οποίων οι δανειστές θα κατοχυρώσουν τον πλήρη έλεγχο της ροής της δανειακής συμφωνίας καθώς και των δημοσιονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

Παραμένει ανοικτό εξάλλου το ζήτημα του ύψους της συμμετοχής του ΔΝΤ στη νέα δανειακή συμφωνία. Η τελική απόφαση θα ληφθεί εντός των επομένων εικοσιτετραώρων, μετά και τα τελικά συμπεράσματα του Eurogroup.

Το πολιτικό κλίμα στην Γερμανία έναντι της Αθήνας και σε επίπεδο πολιτικών ταγών της κυβερνώσας ηγετικής ομάδας εξακολουθεί να είναι προκλητικό με τον Βόλφγκανγκ (το μονοπάτι των λύκων στα ελληνικά) Σόϊμπλε, ο οποίος επιμένει πως στην Ελλάδα οι μισθοί θα έπρεπε να είναι ανάλογοι της Εσθονίας και των άλλων ανατολικών χωρών που βρίσκονται εντός της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα αναπτύσσεται στο δυτικό κόσμο, αργά αλλά σταθερά ένα κίνημα αντίδρασης στον τρόπο που οι ισχυρές καγκελαρίες της Ευρώπης συμπεριφέρονται στην Ελλάδα. Μία άτυπη αλλά υπαρκτή συμμαχία άρχισε να οικοδομείται μεταξύ Ρώμης και Αθήνας, δηλαδή μεταξύ Μόντι – Παπαδήμου, κυρίως ως προς την αντιμετώπιση των γερμανικών σχεδίων για την Ευρώπη την ώρα που για πολιτικούς λόγους αρχίζει να αναδεικνύεται διαφορά προσέγγισης του ελληνικού ζητήματος μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και των σκληροπυρηνικών οικονομικών κύκλων του Βερολίνου τους οποίους εκπροσωπεί ο Βόλφγκανγκ Σόïμπλε.

Βελτιώνεται το κλίμα

Τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι υπάρχουν εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις τόσο για τη βιωσιμότητα του χρέους, όσο και για τον ειδικό λογαριασμό, την αυστηρότερη επιτήρηση του ελληνικού προγράμματος, αλλά και για το PSI. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον ειδικό λογαριασμό είναι πιθανόν να υπάρξει ένα νέο σχήμα καθώς η πρόταση των Γερμανών συναντά ισχυρές αντιδράσεις στην ευρωζώνη. Οι εταίροι ζήτησαν ήδη από την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις στο Eurogroup, όπου θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.

Παρέμβαση αλά ιταλικά

Με παρέμβαση αλά ιταλικά ελπίζεται να υπάρξει αίσιο τέλος στο Eurogroup της Δευτέρας όπου θα συζητηθεί η δανειακή σύμβαση Ελλάδας – ευρωζώνης. Την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία εξέφρασαν ο Μάριο Μόντι και η Άνγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια 45λεπτης τηλεδιάσκεψης που είχε μαζί τους ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ιταλού Πρωθυπουργού και είχε αποκλειστικό αντικείμενο τη συνεδρίαση της Δευτέρας, στην οποία όπως είναι γνωστό θα κυριαρχήσει το ελληνικό πρόβλημα και η εμπλοκή που έως τώρα έχει προκληθεί στην υπογραφή της συμφωνίας για δάνειο 130 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και για την ανταλλαγή των ομόλογων με τους ιδιώτες επενδυτές (PSI).

Τα περί «ελπίδας για την επίτευξη συμφωνίας» στη διάσκεψη του Eurogroup την Δευτέρα, οφείλονται σε δήλωση εκπροσώπου του γραφείου του Ιταλού Πρωθυπουργού αλλά και του εκπροσώπου της Καγκελαρίου.

«Οι τρεις ηγέτες είναι αισιόδοξοι ότι οι υπουργοί Οικονομικών στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας μπορούν να βρουν μια λύση για τα εκκρεμή ερωτήματα και  έτσι να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της Ελλάδας», δήλωσε ο Στέφεν Σάιμπερτ μετά την τηλεδιάσκεψη.

Μισθοί… Εσθονίας!

Με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Βαλτικής και τις πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ευρώπης συγκρίνει την Ελλάδα ο Β.Σόϊμπλε, λέγοντας ότι δεν καταλαβαίνει γιατί θα πρέπει να έχουμε μεγαλύτερους μισθούς από αυτές τις χώρες όταν οι χώρες αυτές δίνουν λεφτά στην Ελλάδα και τη βοηθούν σήμερα, δίνοντας τον τόνο του πώς σκέφτονται και τι περιμένει την Ελλάδα από αύριο.

Η κατάργηση της εθνικής σύμβασης επέρχεται με τη ρύθμιση που προβλέπει ότι πλέον ο κατώτατος μισθός θα ρυθμίζεται νομοθετικά από την κυβέρνηση. Ανάλογο καθεστώς ισχύει κατά κύριο λόγο στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που εντάχθηκαν προσφάτως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται πως βάσει του νέου Μνημονίου αποτελούσε προαπαιτούμενη ενέργεια πριν την πρώτη εκταμίευση του νέου προγράμματος, η Κυβέρνηση να υιοθετήσει τα ακόλουθα μέτρα:

  • Περικοπές σε συνταξιοδοτικά ταμεία με κατά μέσο όρο υψηλές συντάξεις ή που λαμβάνουν υψηλές επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό, με σκοπό την εξοικονόμηση τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα προβλέπεται η μείωση των κύριων συντάξεων ΔΕΚΟ και τραπεζών άνω των 1.300 ευρώ κατά 20% για το ποσό πέραν των 1.300 ευρώ, η μείωση επικουρικών συντάξεων και η μείωση των συντάξεων ΝΑΤ κατά 7%.
  • Πρόσθετες περικοπές διαρθρωτικών δαπανών ύψους 325 εκατομμυρίων εκατ. ευρώ που θα προέλθουν από μείωση των κύριων συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ κατά 10% για το ποσό πέραν των 1.300 ευρώ, μείωση του εισοδηματικού πλαφόν για χορήγηση επιδόματος πολυτέκνου στα 45.000 ευρώ, την επίσπευση της μείωσης κατά 10% των ειδικών μισθολογίων κατά 2 μήνες και από περικοπές επιχορηγήσεων διαφόρων υπουργείων.
  • Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά τουλάχιστον 1,076 δισ. ευρώ το 2012 μειώνοντας τις τιμές των φαρμάκων (γενόσημα και επώνυμα φάρμακα), αυξάνοντας τις συμμετοχές, μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους των φαρμακοποιών και των χονδρεμπόρων, κ.α..
  • Μείωση της υπερωριακής αμοιβής για γιατρούς σε νοσοκομεία κατά τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση των προμηθειών στρατιωτικού υλικού κατά 300 εκατ. ευρώ.
  • Ελάττωση του αριθμού των αντιδημάρχων και του σχετικού προσωπικού με σκοπό την εξοικονόμηση ποσού τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση της λειτουργικής δαπάνης της κεντρικής κυβέρνησης, και της δαπάνης που σχετίζεται με την διεξαγωγή εκλογών κατά τουλάχιστον 270 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Προϋπολογισμό.
  • Εμπροσθοβαρές σχέδιο περικοπών στις επιδοτήσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και περικοπές στις επιχορηγήσεις σε διάφορους φορείς εποπτευόμενους από διάφορα Υπουργεία, με σκοπό τη μείωση της δαπάνης μέσα στο 2012 κατά τουλάχιστον 190 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 400 εκατ. ευρώ.

Ενισχύεται η ομάδα Ράιχενμπαχ

Πάντως, συνολικά οκτώ επίτροποι θα αφιχθούν άμεσα στην Ελλάδα, μαζί με 100 άμεσους συνεργάτες τους και τον Χορστ Ράϊχνμπαχ για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αδιαφορώντας για το αν θα γίνουν εκλογές ή όχι.

Οι επίτροποι θα τοποθετηθούν στα κρίσιμα υπουργεία και θα ελέγχουν βασικά δύο πράγματα: Το ένα είναι οι δαπάνες και τα έσοδα και το δεύτερο θα είναι η εκποίηση του εθνικού πλούτου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης