Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης
Με Έκθεση της Υποεπιτροπής Δημόσιας Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου, ζητείται ενσωμάτωση της ψυχικής υγείας σ’ όλες τις πολιτικές, βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην ΕΕ, ειδικά για ευάλωτες ομάδες και καλύτερη ευαισθητοποίηση και επικοινωνία για τον αποστιγματισμό της ψυχικής υγείας.
Υπογραμμίζεται δε ότι, πάνω από 150 εκατομμύρια Ευρωπαίοι υπολογίζεται ότι ζουν με πάθηση ψυχικής υγείας.
Με την Έκθεση που εγκρίθηκε, καλείται η Κομισιόν να καταρτίσει μια μακροπρόθεσμη, ολοκληρωμένη στρατηγική της ΕΕ για την ψυχική υγεία, βασιζόμενη στην πρόσφατη ανακοίνωση, και οι εθνικές κυβερνήσεις να αναπτύξουν αντίστοιχες εθνικές στρατηγικές με σαφή χρονοδιαγράμματα, επαρκείς προϋπολογισμούς, συγκεκριμένους στόχους και δείκτες για την παρακολούθηση της προόδου .
Με την Έκθεση καλούνται ακόμη η Κομισιόν και οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, να προωθήσουν πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του στίγματος, του αποκλεισμού και των διακρίσεων ατόμων με παθήσεις ψυχικής υγείας, με τη συμμετοχή κοινοτήτων, δημοσίων προσώπων, πολιτικών, δημόσιων ιδρυμάτων, κυβερνήσεων και ανθρώπων με βιωμένη εμπειρία.
Οι ευρωβουλευτές επιμένουν ότι όλοι οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλο το φάσμα ποιοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, χωρίς οικονομικές και διοικητικές δυσκολίες. Τονίζεται η ανάγκη διασφάλισης περαιτέρω επενδύσεων στη δημόσια υγεία και αντιμετώπισης των ελλείψεων εργατικού δυναμικού για την ψυχική υγεία και της κατάλληλης κατάρτισης.
Η εισηγήτρια Sara Cerdas, ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών από την Πορτογαλία δήλωσε:
«Η πολιτική για την υγεία συχνά παραμελεί την αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας, κάτι που είναι ανησυχητικό λαμβάνοντας υπόψη τη σταθερή αύξηση των συνθηκών ψυχικής υγείας. Η ψυχική υγεία επηρεάζεται από μια σειρά καθοριστικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων, και είναι αλληλένδετη με τη σωματική υγεία. Με αυτήν την πρώτη έκθεση του Κοινοβουλίου για το θέμα, προτρέπουμε για περαιτέρω δράση της ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων, επενδύοντας στην πρόληψη, υποστήριξη και επαρκή θεραπεία για άτομα που πάσχουν από παθήσεις ψυχικής υγείας και ενισχύοντας την ανθεκτικότητα της ψυχικής υγείας για όλους».
Η έκθεση αναμένεται να εγκριθεί στην ολομέλεια τον Δεκέμβριο του 2023.