«Διαβολοβδομάδα» ξεκινά από σήμερα για το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο έχει ξεκινήσει εδώ και ημέρες τον διπλωματικό μαραθώνιο με στόχο να πείσει τους εταίρους ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Προϋπόθεση, όμως, αποτελεί αφενός να δοθεί περαιτέρω χρόνος και αφετέρου να μην υπάρξει νέο μνημόνιο, κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας έχει προαναγγείλει ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνησή του.
Η παρουσία των Βίζερ-Κοστέλο εντάσσεται σε μια προσπάθεια του EuroWorking Group για την καλύτερη προετοιμασία των ελληνικών θέσεων εν όψει του κρίσιμου έκτακτου Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου, όπου το ελληνικό χρέος και ο τρόπος αντιμετώπισής του θα τεθεί επί τάπητος. Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης άσκησαν αφόρητη πίεση, ζητώντας… νούμερα από τους δύο Έλληνες αξιωματούχους, υπογραμμίζοντας ότι ο χρόνος περνάει και η προθεσμία 72 ωρών μέχρι το έκτακτο Eurogroup και την παρουσίαση αναλυτικού σχεδίου από την ελληνική πλευρά εκπνέει.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει στη Βιέννη όπου και θα έχει συνάντηση με τον καγκελάριο της Αυστρίας. Ο Βέρνερ Φάιμαν παραμένει προσδεδεμένος στο «γερμανικό άρμα», θεωρώντας ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ωστόσο διαμηνύει πως δεν πρέπει να υπάρξει αποχώρηση της χώρας από την Ευρωζώνη. «Θα πρέπει να γλιτώσουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη από την επιλογή ενός Grexit» υποστήριξε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ».
Στόχος η «συμφωνία – γέφυρα»
Η Αθήνα επιδιώκει τη σύναψη μιας «συμφωνίας – γέφυρας», προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας από την 1η Μαρτίου έως τον Ιούνιο και να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για να εξεταστεί ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους και των μεταρρυθμίσεων που θα κληθεί να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση και οι οποίες θα αποτελέσουν το «νέο συμβόλαιο» με τους πιστωτές. Από τη μεριά τους, οι δανειστές πιέζουν για μια «αίτηση παράτασης» του ισχύοντος προγράμματος, θέση που βρίσκει αντίθετη την Ελλάδα.
Με φανερό τον εκνευρισμό τους αναχώρησαν από την Ελλάδα σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Ευρωομάδας (EuroWorking Group) Τόμας Βίζερ και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ντέκλαν ΚοστέλοΤο κλίμα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, έπειτα και από τις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα είναι ομιχλώδες. Εξάλλου, η αντίδραση των φορέων ενημέρωσης σε Ευρώπη και ΗΠΑ ήταν άμεση και επιθετική. O αρθρογράφος των Financial Times, Peter Spiegel, για παράδειγμα, χαρακτήρισε ως μέγα λάθος του Τσίπρα να γυρίσει την πλάτη στην παράταση του μνημονίου. «Ένα από τα κυριότερα μηνύματα που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ελληνική κυβέρνηση ήταν να μην πραγματοποιήσει μη αναστρέψιμες δηλώσεις από το βήμα της Βουλής, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, κάτι που ο έλληνας πρωθυπουργός αγνόησε», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Ως «προκλητική» χαρακτήρισε η βρετανική Guardian την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή καθώς ευνοεί τους ανέργους έναντι των πιστωτών. Σύμφωνα με την εφημερίδα η ομιλία του πρωθυπουργού σηματοδοτεί και ένα νέο γύρο λιτότητας, αλλά για τους υπουργούς και τους βουλευτές αυτή τη φορά. Στον ίδιο τόνο σχολίασαν τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού πλήθος ξένων μέσων ενημέρωσης.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές την τρέχουσα εβδομάδα κατά την οποία Ελλάδα και δανειστές θα μπουν στο ρινγκ για να μονομαχήσουν, με αιχμή του δόρατος τη συνέχιση ή όχι της πολιτικής λιτότητας στη χώρα μας.