Κανείς πια δεν μπορεί να κλείσει ούτε τα μάτια του, ούτε τα αυτιά του στις αποκαλύψεις στις οποίες προέβη το zougla.gr σχετικά με την υπόθεση Noor1. Σε πολιτικό επίπεδο παρακολουθήσαμε την πρώτη κόντρα μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη στη Βουλή.
Την επόμενη Δευτέρα θα υπάρξει κόντρα κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων με τον Αλέξη Τσίπρα
Σε διεθνές-διπλωματικό, τώρα, επίπεδο το θέμα Noor1 με όλες τις πτυχές του αποτελεί πλέον θέμα συζήτησης σε διεθνή ινστιτούτα και think tank που εντάσσουν το Noor1 και το δίκτυο το οποίο μετέφερε την ηρωίνη στην Ελλάδα με προορισμό την Τουρκία και τη Σερβία στο διεθνές κύκλωμα διακίνησης από το Ιράν προς την Ευρώπη με απώτερο σκοπό τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων. Τέλος σε δικαστικό επίπεδο υπάρχει ήδη εξέλιξη αφού την Τετάρτη, 28 Ιουνίου, ο ισοβίτης Μ. Γιαννουσάκης αναμένεται να καταθέσει συμπληρωματικά στην εισαγγελία Πειραιώς που χειρίζεται την υπόθεση του ναρκοπλοίου.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προσπάθησε να συνδέσει την υπόθεση του ισοβίτη Γιαννουσάκη και των επαφών που είχε με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή με μία πολιτική συνωμοσία που, κατά τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, στόχευε την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της.
Ένα επιχείρημα που παρέμεινε έωλο, έως και την τελευταία λέξη της ομιλίας του κ. Γεωργιάδη στη Βουλή. Αντιθέτως δεν είχε ούτε μία λέξη να πει για τις σχέσεις του κόμματός του με τον εφοπλιστή-επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη αλλά και τον εκδοτικό ρόλο που έχει πλέον αναθέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο αρχηγός της στον εφοπλιστή προκειμένου να συγκροτήσει έναν δεύτερο ισχυρό πόλο στα ελληνικά ΜΜΕ. Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης δεν είχε ούτε μία φράση να καταθέσει σχετικά με πρωθύστερες επαφές βουλευτών της ΝΔ με στελέχη των εταιρειών Μαρινάκη -ήδη καταδικασθέντων- για την υπόθεση Noor1.
Είναι φανερό πως η Νέα Δημοκρατία έκανε στροφή 180 μοιρών μέσα σε πέντε ημέρες και από την πρόθεσή της να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του υπουργού Άμυνας, κατέληξε στο να ζητά από τον κ. Καμμένο να καταθέσει στη Βουλή το περιεχόμενο των τηλεφωνικών του συνομιλιών με τον Μ. Γιαννουσάκη.
Προφανώς η ηγεσία της ΝΔ κατέληξε στο αυτονόητο συμπέρασμα ότι η πρόταση μομφής όχι μόνο δεν θα είχε καμία τύχη αλλά θα την εξέθετε και ανεπανόρθωτα. Παρέμεινε ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση στη γραμμή της αναφανδόν στήριξης του εφοπλιστή – επιχειρηματία και όψιμου εκδότη καθώς και προέδρου του Ολυμπιακού σε μία έσχατη προσπάθεια να διατηρήσει ελπίδες για την σταδιακή συγκρότηση του ισχυρού πόλου στο μηντιακό τοπίο το οποίο ονειρεύεται.
Ενδεχομένως η ΝΔ είτε ξεχνά, είτε δεν γνωρίζει πως το σύμπλεγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων του Βαγγέλη Μαρινάκη βρίσκεται ήδη στο μικροσκόπιο της οικονομικής αστυνομίας αλλά και των διεθνών χρηματιστηριακών παραγόντων δεδομένου ότι η εταιρεία του εφοπλιστή είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Μόνο και μόνο η διεθνοποίηση του ζητήματος μέσω του δημοσιεύματος της Δευτέρας από το Gatestone Institute με αναφορές ότι η υπόθεση αυτή αποτελεί θύελλα για την ελληνική άρχουσα τάξη αλλά και βόμαα στα θεμέλια του ελληνικού «βαθέους κράτους» το οποίο διαπλέκεται με το κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών από το Ιράν. Μόνο και μόνο αυτό το στοιχείο είναι αρκετό για αν προκαλέσει βασικά ερωτήματα και νομικές εμπλοκές στην αμερικανική χρηματαγορά και στις σχέσεις που διατηρεί ο εφοπλιστής-επιχειρηματίας με αυτή.
Τι διημείφθη στη Βουλή
Στη Βουλή η διαδικασία ξεκίνησε με την αντιπαράθεση του Πάνου Καμμένου και του Άδωνι Γεωργιάδη. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπεραμύνθηκε της στάσης του στην υπόθεση, ξεκαθαρίζοντας ότι ως υπουργός όφειλε να κινητοποιηθεί όταν ένας ισοβίτης υποστήριζε ότι είχε στοιχεία – «φωτιά» και φοβόταν για τη ζωή του. Ο Άδωνις Γεωργιάδης τον χαρακτήρισε «ψεύτη» και «υποκριτή», προσθέτοντας ότι δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Ακολούθησε η συζήτηση μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και του ερωτώντος βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρου Παπαθεοδώρου. Ο κ. Κοντονής ξεκαθάρισε πως ο κ. Καμμένος έπραξε το σωστό, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρξε κάποια παρατυπία και ότι η αντιπολίτευση το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί εντυπώσεις. Επιπλέον, επανέλαβε ότι η Δικαιοσύνη επιτελεί άριστα το έργο της χωρίς να χρειάζεται η παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού.
Ο Πάνος Καμμένος ανέφερε μεταξύ άλλων από το βήμα της Βουλής:
Η ΝΔ αντί να κάνει αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση έκανε αντιπολίτευση προς την Eλλάδα. Αυτό το απέδειξε στην αξιολόγηση. Είναι προφανές ότι η αντιπολίτευση ψάχνει τέχνασμα να μεταφέρει τη συζήτηση αλλού. Για πρώτη φορά μετά τον Κοσκωτά, η αντιπολίτευση ταυτίζεται με επιχειρηματία, μ’ έναν πολίτη. Έναν επιχειρηματία που έχει ανοικτές υποθέσεις με τη Δικαιοσύνη. Υπάρχουν εμβάσματα από την εταιρεία του προς την εταιρεία του Γιαννουσάκη. Ο επιχειρηματίας εμπλέκεται σε ξέπλυμα χρήματος και δίωξη από εισαγγελέα Δασκαλόπουλο. Αυτός είναι ο επιχειρηματίας που έρχεται και υπερασπίζεται σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. Τότε, το ίδιο είχε κάνει ο βουλευτής κ. Σούρλας με την υπόθεση Κοσκωτά.
Τι έκανα λοιπόν; Όταν μου ζήτησε προστασία διά του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, τηλεφώνησα στον υπουργό Δικαιοσύνης και του είπα να συναντηθεί με τον δημοσιογράφο. Και ο ίδιος ο υπουργός έστειλε, ως όφειλε, τη δικαστική λειτουργό η οποία και φοβόταν για τη ζωή της.
Ο Γιαννουσάκης ανέτρεψε όλα αυτά που είχε αποκαλύψει ότι ο δημοσιογράφος Τριανταφυλλόπουλος είχε έρθει και είχε καταθέσει υπέρ μου σε δίκη με τον Κουρτάκη και είχε αναφέρει τα επιπλέον 900 κιλά της ηρωίνης.
Στη δευτερολογία του ο κ. Καμμένος ανέφερε:
Ως υπερασπιστή εμπλεοκομένων σε ποινικές υποθέσεις δεν τον είχα συναντήσει τον κ. Γεωργιάδη. Συνομιλίες δικές μου, όποιες έχετε, καταθέστε τις. Συνομιλίες με στελέχη της ΝΔ έχουν καταγράψει οι κοριοί. Δημοσιεύθηκαν.
Εσείς πηγαίνατε στο NAMOS με το κομπολόι στα χέρια. Σε συνομιλία που αποκαλύφθηκε, έλεγε ξεκάθαρα ότι για να γίνεις υφυπουργός Αθλητισμού πρέπει να περάσεις από τον Μαρινάκη. Αν ήθελα να κάνω παρανομία θα μίλαγα από άλλα τηλέφωνα και όχι από το δικό μου. Έκανα το καθήκον μου. Όσον αφορά στα μέσα ενημέρωσης, ο ΔΟΛ με έβριζε επί Ψυχάρη, με βρίζει και τώρα. Δεν με πειράζει αρκεί να πληρώνουν τις αγωγές.
Ο Σταύρος Κοντονής υποστήριξε από το βήμα της Βουλής:
Μου έκανε εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο σήμερα οι ερωτώντες βουλευτές έχουν σαλπίσει υποχώρηση, διότι στο κραυγαλαίο ερώτημα αν κύριοι συνάδελφοι ήσασταν εσείς μπροστά σ’ έναν κρατούμενο που σας λέει ότι φοβάμαι και θέλω να αποκαλύψω παραπάνω στοιχεία εσείς, τι θα του λέγατε; “Επειδή έχεις καταδικαστεί, δεν μιλάω με εσένα;”.
Έχετε δίκιο για παραβίαση του κανονισμού των φυλακών. Έχω ήδη διατάξει έρευνα. Για τις καταγγελίες Γιαννουσάκη εις βάρος του προανακριτκού υπαλλήλου και της εισαγγελέως, ήδη διεξάγεται έρευνα επίσης σε όλα τα επίπεδα. Όσον αφορά στις καταγγελίες και τα έγγραφα που έχει δώσει ο κρατούμενος στον κ. Τριανταφυλλόπουλο και την αρμόδια εισαγγελέα, ήδη και εκεί διεξάγεται εισαγγελική έρευνα και έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία δικαστικής συνδρομής. Που βλέπετε λοιπόν εδώ οποιαδήποτε παρατυπία; Έχουμε έναν κρατούμενο που δίνει στοιχεία και λογαριασμούς και αναφέρει πρόσωπα και μετά αλλάζει και λέει κάποιοι με πιέζουν. Θα διερευνηθούν αυτά.
Μεταξύ όλων των σπουδαίων και υψίστου ενδιαφέροντος πραγμάτων που αυτός ανέφερε ήταν και για μια βαλίτσα με 650.000 ευρώ και διαπιστώθηκε ότι έτσι είναι τα πράγματα. Θέλω λοιπόν να σας πω μην προτρέχετε. Όλα βρίσκονται στα χέρια δικαστικών λειτουργών και δεν υπάρχει περίπτωση να μη λάμψει η αλήθεια. Πότε ξεκίνησε αυτός ο ορυμαγδός δημοσιευμάτων περί δήθεν σκευωρίας εναντίον ενός επιχειρηματία; Μερικές ημέρες μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησε στα γραφεία του η οικονομική αστυνομία. Σε αυτόν τον τόπο όλοι ελεγχόμεθα.
Στη δευτερολογία του ο κ. Κοντονής είπε:
Εσείς μου φαίνεται ότι επιλεκτικά παίρνετε ότι σας βολεύει. Αμέσως μόλις ελήφθησαν αυτά τα στοιχεία, συνεχίστηκε η έρευνα εκ μέρους της εισαγγελικής αρχής. Υπάρχει κάτι παράταιρο; Ακόμα και όταν άλλαξε την κατάθεσή του (ο ισοβίτης), η έρευνα συνεχίστηκε χωρίς προβλήματα. Δεν χρειάστηκε η παρέμβαση κανενός υπουργού Δικαιοσύνης.
Όσον αφορά στις καταθέσεις, αυτές έχουν ληφθεί από το 2015. Μήπως από τότε ήταν να πάρει ο Μαρινάκης τον ΔΟΛ και δεν το ξέρουμε; Οι καταθέσεις βρίσκονται στη δικογραφία που έχει αναλάβει η εισαγγελέας, η οποία είναι και η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πειραιά. Πού βλέπετε παρανομίες και σε τελική ανάλυση παρατυπίες; Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Δικαιοσύνη διεξάγει όλες τις απαραίτητες έρευνες, ακόμα και για τις αντιφατικές καταθέσεις του ίδιου προσώπου. Για όλα τα στοιχεία θα υπάρξει διασταύρωση του περιεχομένου τους, με τη συνδρομή της δικαστικής αρχής.
Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι επιτέλους σε αυτόν τον τόπο όλοι ελέγχονται και κανένας μεγαλοσχήμων, παράγοντας ή εκδότης δεν γλιτώνει.
Δικαστικές εξελίξεις
Δικαστικός μαραθώνιος ξεκινά μετά τις καταγγελίες που συνοδεύουν το φορτίο του θανάτου των 3 τόνων ηρωίνης στη «δυσώδη» υπόθεση του NOOR 1.
Όλα τα μη πολιτικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων είτε «φωτογραφίζονται» είτε κατονομάζονται ευθέως ότι βρίσκονται πίσω από τη μεταφορά της ηρωίνης θα βρεθούν στο στόχαστρο της έρευνας.
Ο πρώτος μάρτυρας που αναμένεται να περάσει από το εισαγγελικό γραφείο ως μάρτυρας θα είναι ο ισοβίτης επιχειρηματίας Ευθύμης Γιαννουσάκης ο οποίος θα κληθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις του κ. Μπρακουμάτσου και να ξεκαθαρίσει όλα αυτά που απέφυγε να πει μέχρι τώρα. Κυρίως θα ερωτηθεί βέβαια για το ρόλο του Βαγγέλη Μαρινάκη στην υπόθεση του Noor 1, στον οποίο άλλωστε έχει ήδη αναφερθεί ο καταδικασθείς επιχειρηματίας .
Ο εισαγγελέας εκτός από τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των μη πολιτικών προσώπων ερευνά πάντως και τυχόν πειθαρχικές ευθύνες της εισαγγελέως Πειραιά Ειρήνης Τζίβα, στην υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μπρακουμάτσος διαχώρισε τη σχετική δικογραφία για τα πολιτικά πρόσωπα, ζητώντας να εφαρμοστούν για αυτά οι διατάξεις περί ευθύνης υπουργών που επιβάλλουν την αμελητί διαβίβαση του σχετικού φακέλου στη Βουλή, χωρίς δηλ. να έχει προηγηθεί έρευνα για τη διακρίβωση της βασιμότητας ή μη των σχετικών καταγγελιών. Η αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα γίνεται τόσο από τον Ευθύμη Γιαννουσάκη όσο και από ακόμη ένα άτομο, το οποίο παραμένει άγνωστο μέχρι τώρα εάν εμπλέκεται στην υπόθεση της διακίνησης ηρωίνης.
Ο εισαγγελικός λειτουργός, δηλαδή, στην παραγγελία του δεν αναφέρεται ονομαστικά στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο και στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.
Το σκέλος αυτό της δικογραφίας για το οποίο ζητείται να διαβιβαστεί στη Βουλή μελετάται από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Στα χέρια του εισαγγελέα κ. Μπρακουμάτσου όμως βρίσκεται και η μηνυτήρια αναφορά, που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.