Στα μέσα Ιουνίου ο επερχόμενος ανασχηματισμός προσλάμβανε διαστάσεις θριαμβικής εξόδου προς τα εμπρός με αφετηρία το τέλος των μνημονίων. Στα τέλη Ιουνίου ο ανασχηματισμός ως τακτικός ελιγμός εντάχθηκε στο πλαίσιο διαχείρισης της «θαλασσοταραχής» που προκάλεσε η «Συμφωνία των Πρεσπών». Μετά την τραγωδία στο Μάτι ο ανασχηματισμός αναγκαστικά ακυρώθηκε ως μείζονος σημασίας πολιτικός ελιγμός. Η σχεδιαζόμενη πολιτική επιχείρηση «Έξοδος από τα Μνημόνια» της 21ης Αυγούστου απώλεσε την λάμψη της λόγω της ανείπωτης τραγωδίας.
Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου ο ανασχηματισμός επανήλθε στην ατζέντα αλλά με σαφώς περιορισμένες διαστάσεις. Βοηθούσης και της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο πολιτικός ελιγμός του ανασχηματισμού εμφανίστηκε εκ νέου στα πρωτοσέλιδα αλλά φευ, δίχως ουσιαστική προοπτική δυναμικής. Θα έπρεπε ωστόσο να ολοκληρωθεί πριν τη ΔΕΘ, δηλαδή πριν την ημερομηνία ορόσημο για τον πρωθυπουργό, αφού εκεί στην Θεσσαλονίκη αναμένεται να οριοθετήσει τις κινήσεις του έως την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η ΔΕΘ θα σηματοδοτήσει στην πραγματικότητα όλες τις πολιτικές εξελίξεις.
Κατόπιν όλων τούτων ο ανασχηματισμός από μείζων ελιγμός περιορίζεται σε μία μικρότερης εμβέλειας τακτική κίνηση.
Κύκλοι προσκείμενοι στο Μαξίμου τον αποκαλούν και «Ανασχηματισμό σιγουριάς» και αυτό διότι υπάρχουν συγκεκριμένες σταθερές τις οποίες δεν μπορεί να αγνοήσει ο πρωθυπουργός.
Τα δεδομένα
Εκτός απροόπτου λοιπόν η απόλυτη σταθερά είναι ότι στην κυβέρνηση παραμένουν ακλόνητοι οι Καμένος, Κοτζιάς, Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου. Ήδη τα περιθώρια αιφνιδιασμού της κοινής γνώμης έχουν κατά πολύ περιοριστεί.
Η σχεδιαζόμενη ενσωμάτωση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Υπουργείο Εσωτερικών δεν αιφνιδιάζει κανέναν. Η μετακίνηση του κ. Βίτσα στη θέση Αναπληρωτή Υπουργού στο Δημόσιας Τάξης μπορεί να θεωρηθεί αναμενόμενη. Όπως πολύ πιθανή είναι η τοποθέτηση μη κομματικού Αναπληρωτή για τα ζητήματα μετανάστευσης.
Ο Γιάννης Σταθάκης δεν είναι καθόλου σίγουρος πώς θα διατηρήσει κάποιο υπουργικό χαρτοφυλάκιο. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής μετακινείται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Ο Στέργιος Πιτσιόρλας αναβαθμίζεται όπως και ο Αλέξης Χαρίτσης. Στη λίστα των «εξερχομένων» ο κ Λιάκος (υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αλλά ενδεχομένως και ο κ. Χουλιαράκης. Άγνωστη η τύχη του Δημήτρη Τζανακόπουλου (φέρεται σύμφωνα με ένα εκ των σεναρίων να μετακινείται στο Υπ. Δικαιοσύνης αλλά χωρίς να είναι καθόλου σίγουρο). Ο ανασχηματισμός από μείζων ελιγμός περιορίζεται σε μία μικρότερης εμβέλειας τακτική κίνηση
Σε πορεία εξόδου φέρεται να είναι ο Κώστας Γαβρόγλου από το Υπουργείο Παιδείας, η Λυδία Κονιόρδου από το Πολιτισμού (προβαίνει εσχάτως σε δηλώσεις θαυμασμού προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού). Πολλά τα ερωτήματα και για την παραμονή του Βαγγέλη Αποστόλου στο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πολλά ακούγονται για το Υπουργείο Υγείας και την απομάκρυνση Πολάκη (αλλά όχι του Ξανθού). Η πληροφορία για τον κ. Πολάκη) δεν επιβεβαιώνεται.
Αλλαγές ακούγονται και για το Υπουργείο Δικαιοσύνη
Στα νέα πρόσωπα τα οποία ενδεχομένως να στελεχώσουν την κυβέρνηση ακούγονται η Ράνια Σβίγκου, ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Μιχάλης Καλογήρου ενώ ακούγονται και τα ονόματα του Χρήστου Στάικου και του Κώστα Δουζίνα. Επίσης η Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, η Λούκα Κατσέλη, ο Γιάννης Ραγκούσης ανήκουν στα πρόσωπα τα οποία απασχολούν τις εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό αλλά έμπειρα κομματικά στελέχη θεωρούν πώς υφίστανται πολύ μικρές πιθανότητες να χρησιμοποιηθούν οι Ραγκούσης και Ξενογιαννακοπούλου (η τελευταία λόγω της θητείας της στο Υπουργείο Υγείας επί προηγούμενων κυβερνήσεων).
Ο γρίφος Σκουρλέτη
Ο σημερινός Υπουργός Εσωτερικών δεν επιθυμεί να μετακινηθεί σε άλλο Υπουργείο ή στο Κόμμα. Άλλωστε οι διαδικασίες αλλαγών στον κομματικό μηχανισμό θέλουν πολύ χρόνο.
Ο κ. Σκουρλέτη, ένας εκ των πυλώνων της κυβέρνησης και ισχυρός κομματικός παράγων, δεν επιθυμεί να φύγει από το κυβερνητικό σχήμα «λαβωμένος» λόγω της τραγωδίας στο Μάτι . Αυτά ισχυρίζονται πολιτικοί φίλοι του. Ωστόσο χωρίς στιβαρή ηγεσία στην Κουμουνδούρου υπό τις παρούσες συνθήκες το κόμμα δύσκολα θα πορευθεί προς εκλογές.
Με λίγα λόγια το ζήτημα Σκουρλέτη αποτελεί πολιτικό γρίφο.