Κρίσιμα για την ελληνική οικονομία και την πορεία της χώρας μας γενικότερα είναι τα όσα κομίζει ο επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος έφτασε στην Αθήνα. Εάν ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ δεν παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο βοήθειας είτε με τη μορφή εγγυήσεων είτε δανεισμού, είτε με συνδυασμό αυτών των δύο, όλοι συμφωνούν ότι ο δρόμος προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μάλλον γίνεται μονόδρομος για τη χώρα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από καιρό, κύκλοι του Μαξίμου αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει εξετάσει εις βάθος την ιδέα της προσφυγής στο ΔΝΤ και όλες τις συνέπειές της.

Ειδικότερα, αφού η εντύπωση που αποκόμισε από τις συναντήσεις του με τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι ότι η προθυμία τους να συνδράμουν την ελληνική οικονομία επικεντρώνεται μάλλον στην παροχή μιας αρκετά αόριστης πολιτικής στήριξης, παράλληλα με την πίεση για λήψη σκληρότερων μέτρων, χωρίς να υπάρχει διάθεση ουσιαστικής βοήθειας.

Άλλωστε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπόι, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο προσφυγής ευρωπαϊκών χωρών στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,  αρκεί αυτή να γίνεται υπό ειδικό καθεστώς «ευρωπαϊκής ομπρέλας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει ο Φιλανδός επίτροπος Όλι Ρεν στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον Γ. Παπακωνσταντίνου, την Λ. Κατσέλη, τον Α. Λοβέρδο και την Μ. Ξενογιανακοπούλου, θα αποφασιστεί ποια μέτρα θα ληφθούν.

Αν και οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν λακωνικά ότι ο κ. Ρεν θα συζητήσει με τις ελληνικές Αρχές «τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών», όλοι γνωρίζουν ότι η αποδοχή ή μη των μέτρων που θα προτείνει ο επίτροπος θα έχει αποφασιστική σημασία για την περαιτέρω συνδρομή της ΕΕ προς την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναμένονται η αύξηση του ΦΠΑ που μπορεί να φτάσει και τις 3,5 μονάδες, νέες περικοπές στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για ορισμένα προϊόντα, ενώ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί η τύχη του 14ου μισθού, δηλαδή του δώρου Πάσχα και του επιδόματος αδείας.  Εάν ο 14ος μισθός δεν καταργηθεί, έστω και προσωρινά, τότε το ενδεχόμενο μιας γενικότερης μείωσης των μισθών είναι πολύ πιθανό.

Δεν έχει αποκλειστεί η ουσιαστική στήριξη

Την ερχόμενη Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα συναντήσει στο Βερολίνο, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πολιτικοί θα συζητήσουν τη δυνατότητα ουσιαστικής βοήθειας προς την Ελλάδα, βάσει ενός σχεδίου που προβλέπει παροχή εγγυήσεων για δανεισμό της Ελλάδας με συνήθη επιτόκια, δανεισμό του ελληνικού Δημοσίου από γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, αλλά και στήριξη των ελληνικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές, μέσω μηχανισμών της ΕΕ.

Ωστόσο, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η χώρα της δεν θα προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα και απλώς εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα μέτρα που ελήφθησαν από την Αθήνα για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.

«Έχουμε μια ευρωπαϊκή συνθήκη, σύμφωνα με την οποία, δεν υπάρχουν δυνατότητες να βοηθηθούν οικονομικά κράτη που αντιμετωπίζουν προβλήματα», δήλωσε, εννοώντας τη Γερμανία. 

Οι Βρυξέλλες, πάντως, επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι η τύχη του σχεδίου ουσιαστικής βοήθειας εξαρτάται άμεσα από την υιοθέτηση ή μη των προτάσεων που κομίζει ο Όλι Ρεν.

Τρεις ημέρες αργότερα, ο Γ. Παπανδρέου θα συναντήσει στην Ουάσιγκτον τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Οι στόχοι της κυβέρνησης δεν μπορεί παρά να είναι βραχυπρόθεσμοι και εντοπίζονται στη μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ και στην εξασφάλιση ενός δανείου ύψους 25 δις ευρώ.

Εάν αυτοί οι στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010, τότε, μετά την επερχόμενη ανακοίνωση από τον κ. Παπακωνσταντίνου του τρίτου κατά σειρά πακέτου μέτρων, θα πρέπει να αναμένουμε τέταρτο και πέμπτο «πακέτο» σκληρότερων μέτρων, αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές.

Πάντως, κυβερνητικοί κύκλοι αφήνουν να εννοηθεί ότι το επιθυμητό είναι η λύση να δοθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιτευχθεί μία ευνοϊκή συμφωνία με την Κομισιόν για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης